Wasza ulubiona stal ?
Napisano Ponad rok temu
Natomiast do krótkodystansowego katowania ostrza wybrałbym oczywiście "rdzewną" wysokowęglówkę (prostą do rąbania, wysokostopową - D2, M2 - do cięcia)
BTW: Niestety nie miałem do czynienia z INFI :wink:
Napisano Ponad rok temu
I tak jak uwielbiam 1095 czy SR-101 w nozach wyprawowych, to raczej ich nie widzę w eleganckich biurowcach czy kolekcjonerskich garniturakach, gdzie lepiej prezentuje i sprawdza się się laminowana ZDP-189 czy nawet taki damast od Devina Thomasa. Od necków, hideawayów czy kerambitów nie wymagam ponadnormatywnego trzymania ostrza a nierdzewności - 440Cczy AUS8 w zupełnosci wystarcza. Do kuchni nie wezmę D2 bo mi zardzewieje w zlewie. W multitoolu 154CM to mistrzostwo swiata. Nie wyobrażam sobie maczety z S30V ani Khukri z Talonitu.
Kurnia - wszystko zalezy od tego, do czego ma słuzyć konkretny nóż, kto go zrobił, hartował i kto go będzie używał.
Chyba nie mam ulubionej stali.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na folder: S30V lub "ostatecznie" 154CM
Na fixed: A2 lub S30V
Napisano Ponad rok temu
fixed: 440C
tak z ciekawosci - co takiego fajnego (oprocz nierdzewnosci i ceny) jest w 440C?
bo z moich (krotkich) doswiadczen wynika, ze ostrza za dobrze nie trzyma.
fakt - latwo sie ostrzy. ale jak dla mnie to jest po prostu takie minimum ponizej ktorego nie warto wychodzic. ale na pewno nie nazwal bym jej ulubiona stala i to na fixed;)
Napisano Ponad rok temu
Na pewno dobra 440C lepsza na większy fixed niż dowolna CPM SXXV
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ats-34/154cm albo s30v na folder
aus8/440c na fixed
VG10 na wszystko oprócz dużych fixed,
jakbym miał wybrać jedną na wszystki to ats-34
ale tak myślę że apetyt rośnie w miarę jedzenia i za parę lat mogłoby wyglądać tak
folder - cpm s90v, cpm 10v
fixed - cpm 3v, vasco wear, o-1, o-6
edyta:
no i bg-42 jeszcze bardzo chętnie
Napisano Ponad rok temu
podtrzymuję to co pisałem wcześniej,ale
na folder S30V plus z tego co używałem to jeszcze bardzo pozytywnie wspominam ATS34 po obróbce u Bosa
fixed-440C(tutaj dobrze zrobiona klinga jest poprostu znakomita-wystarczy popatrzec na to co potrafią noże choćby od Georgea Tichbournea,a to wcale nie jakieś tam nie wiadomo jak drogie noże-wytrzymałe i krawedź trzymają długo)
i dopisuje A2 nie wiem jak by się sprawdziła ta stal bez powłoki,ale tak jak ja mam ją zaimplementowaną w nożu jest wymiatająca-bardzo wytrzymała,a krawedż trzyma ....... no długo trzyma i tyle a i ostrzy sie równie ładnie jak 440C(no ale ja używam diamentów DMT :wink: )
INFI nie miałem okazji używać,tak jak BG42,S90V i laminatów więc pozostawiam temat otwarty
A byłbym zapomniał-na małe fixed-DAMAST OD TLIMA!!!!!!A może kiedyś sprawdzę jak się sprawuje w dużym fixed jego stal
Tnie agresywnie,ostrzy się jak by był z masła,a krawędź się nie wywija,ani nie wykrusza i trzyma ostrość baaardzo długo-ja bym ją porównał do dobrze obrobionej 154CM!!!!Zresztą niech się wypowiedzą inni użytkownicy jego ostrzy-parę osób by sie znalazło :wink:
No chyba,że to tylko ja mam takie pozytywne spostrzeżenia?Używałem modelu43
Pozdrawiam
adiblue
Napisano Ponad rok temu
Cięli linę manilską o grubości 1 cal (25,4 mm). Najtwardszymi zawodnikami zostały nóż myśliwski z Ultra High Carbon steel od H.Roselli i finka z bułatu nierdzewnego od L.Archangielskiego - po 60-70 cięciach grubej liny jeszcze ładnie cięli cienką gazetę. Gorzej wypadły damaski od Archangielskiego - nawet kuty nóż z 10000 warstw wysowęglowej stali - odpowiednika HITACHI AOGAMI 1 Blue Super Steel, który bił wszystkie rekordy w cięciu kartonu, na linie pokazał prawie dwukrotnie słabsze wyniki.
Później obecni wyjęli z kieszeni kto jakie noże miał, i spróbowali w cięciu tej samej liny.
GERBER The COVERT FOLDER 154CM - 15 cięć (ostrze pół ząbkowane)
Benchmade 710 ze 154 CM wysiadł po dwunastym cięciu. Wszyscy zszokowani. Po tej stali spodziewali się więcej.
Benchmade 630 Skirmish S30V zakupiony w NG - 10 przecięć. Wykrószyła się krawędź tnąca. Rozterka.
Benchmade 805 z amerykańskiej 440C - 25 przecięć!
Benchmade Gamer z tajwańskiej 440C - 12.
Cold Steel Skimitar AUSW-8 - 7 przecięć.
Chińska finka ze stali 420 - 20 precięć. (może przekalona, lub ciut dłuższa KT zagrała, tego nikt nie oczekiwał) Po linie wesolo szynkowała gazetę.
Kto czyta po rosyjsku, klikajcie.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A jak byly ostre przed testem?
Aha, полусеррейтор - to od serrations?
Napisano Ponad rok temu
Były ostre...A jak byly ostre przed testem?
Aha, полусеррейтор - to od serrations?
Owszem, pól serrations
Napisano Ponad rok temu
Były ostre...A jak byly ostre przed testem?
Pytanie jak, bo jak ja sie bawilem, to troche sie musialem nameczyc, zeby uzyskac podobna ostrosc, zeby moc porownywac wyniki.
Poza tym:
Посмотрел фотографии Муана...
Честно говоря тестировался как я понима рез деревяшки, на которой канат лежал. По честному надо было в деревяхе прорез сделать, что бы РК не соприкасалась с деревом еще и крашенным. А так я тоже могу рез вареной морковки тестировать на терелке фарфороой...
To tez jakis dodatkowy faktor, ale oddzialywal chyba jednakowo na wszystkie.
W kazdym razie bardzo interesujace wyniki - ta pucha co zostala z woda na desce jest niezla - no i chlopaki kupe uciechy mieli na pewno.
Mam nadzieje, ze ktorys to wrzuci na bladeforums, albo BM forum, zwlaszcza ten pokruszony Skirmish ciekawy.
Dzieki za linki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest jakieś rozsądne minimum (440C od Benchmade ) powyżej którego jest mi wszystko jedno jaką mam stal w nożu. Może być rdzewna węglówka, może być właściwie nierdzewna S30v, czy inna VG-10. Nie używam noża tak, żeby miało mi to robić jakąś szczególną różnicę (no, pamiętam żeby węglówą nie kroić cytryny - jest to niewątpliwie ograniczenie tego typu stali).
Kiedyś miałem (ba, dalej mam, leży gdzieś i się kurzy) CRKT z AUS-6m. Do tej stali wolałbym już nie wracać.
A
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
USA SABER - kto cos wie o tym nożu ???
- Ponad rok temu
-
Busse nareszcie!
- Ponad rok temu
-
najbardziej uznane sztylety świata
Guest_budo_MMW!_* - Ponad rok temu
-
Prosba!!!!help!!!!
- Ponad rok temu
-
duży folder EDC
- Ponad rok temu
-
William Henry w Polsce:)
- Ponad rok temu
-
Jaki folder wybrac?
- Ponad rok temu
-
Osiłkowi w żłoby dano ...czyli military czy manix ???
- Ponad rok temu
-
siekiery - Kuźnia
- Ponad rok temu
-
Duży fliper w M16
- Ponad rok temu