czy lina alp. po 2 latach leżenia sie do czegoś nadaje ??
Napisano Ponad rok temu
dzwonił kumpel - otwiera knajpe ale trzeba mu pomyć okna, drabiny nie ma jak wiec spytał czy bym sie pobawił
kiedyś troche sie tym bawiłem amatorsko i uprząż leży liny osemki itp.
tylko że lina od 2 lat leży nieużywana, ładnie zbuchtowana, czeska, 8 mm alpinistyczna z atestami wszelakimi.
i teraz pytanie - ciut sztywnawa jest - coś z niązrobić ?? w czymś namoczyć ??
tak czy inaczej zapewne jej użyje tylko zastanawiam sie czy jakoś ją "odnowić" troche sie da
ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwesti ??
Napisano Ponad rok temu
Lina jest prawdopodobnie liną podciągową statyczną lup repsznurem bo niespotkałem sie do tej pory z 8 mm liną dynamiczną. Trzeba uważnie oglądnąc czy gdzieś niema przetarć na oplocie. Linę można umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego proszku i wysuszyć w cieniu (unikamy słońca ). Stan liny oczywiście zależy od tego jak była eksploatowana ( sam załatwiłem nową line w ciągu półroku na malowaniu kominów). 8 mm hmm... wiele przyżądów zaciskowych słabo pracuje na tej średnicy , no itrzeba mieć mocną psyche wisząc na czymś takim. No ale wybór zależy od Ciebie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jak sięnie będziesz za bardzo bujał, tudzież nie jesteś ekstremalnie wielkim klocem, to powinna wytrzymać.
Co do leżenia... nie wiem, ale mój dobry kumpel uzywał do zjazdów statyka wyszperanego gdzieś u kumpla w magazynie (długo tam leżał). Był to jakis noname z 10mm średnicy, zapłacił bodajże 1pln/metr.
Używał i żyje. (ja bym chyba na tyle odwagi nie miał)
Myslę, że prosta matematyczna zależność może pomóc:
Twoje zaufanie do sprzętu jest odwrotnie proporcjonalne do wyskości, z której możesz spaść...:twisted:
Napisano Ponad rok temu
A co do moczenia liny to można, ale lepiej bez żadnych detergentow. Najlepiej woda z mydlem i szczoteczka.
A...zawsze spokojniej możesz wisieć na podwójnej linie!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nie jest poprzecierana - płukanie w ciepłej wodzie z czymś łagodnym (Cocolino na ten przykład), suszenie - i możesz z powodzeniem używać.
Napisano Ponad rok temu
ze 4 zjazdy na niej były zrobione
żadnego przetarcia ani nic takiego nie ma - po prostu leży sobie jakiś czas - w sumie zadbana to ona jest bardzo
a wysokość to raptem pierwsze piętro
chociaż cholera kombinuje jak tu deche do siedzenia połączyć z uprzężą bo na samej uprzęży to troche średnio wygodne to może być
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Surval
Napisano Ponad rok temu
a teraz taka sprawa.... że ktoś sie może przyczepić to tego ze sobie wisisz na budynku (np administrator) i moze być szopka... bo mimo że to pomoc kumplowi to ktoś może sie spytać o papiery czy coś takiego....
co do samego mycia... to 8ka, lina i uprząż to może byc troche mało (chociaz da sie)... ideał to na dachu ramka, 2 liny (lub jedna odpowiednio długa) jako Vka, oprząż z szantą przypieta do jednej z lin a ławeczka z grigri przypieta do drugiej liny... przynajmniej ja tak mam i pracuje sie super
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Glo-Toob
- Ponad rok temu
-
INOVA X1-REGULACJA NAPIĘCIE-- POGROMCY MITÓW!!!
- Ponad rok temu
-
taktyczny pendrive
- Ponad rok temu
-
Kabury...
- Ponad rok temu
-
tworzywo Grivory
- Ponad rok temu
-
problem z zamknieciem ASP 16
- Ponad rok temu
-
(NIE)taktyczne narzedzie 2 i dziurawy leb :(
- Ponad rok temu
-
nietypowe pytanie
- Ponad rok temu
-
gerber 7500
- Ponad rok temu
-
Komplet (bluza+spodnie) BDU - nosić, czy nie nosić ???
- Ponad rok temu