Boks rekreacyjny...
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio zauwazylem, ze na treningach boksu pojawia sie coraz wiecej starszych panow-takich kolo 40. Sa to ludzie, ktorzy kiedys boksowali,albo teraz zaczynaja w tym wieku. Zastanawia mnie co nimi kieruje, przeciez na zawody za pozno, a boks rekreacyjny to mi sie wydaje troche dziwnym pomyslem (sa przeciez inne sporty na ktorych sie nie traci szarych komorek). Czy u Was w sekcjach tez sa tacy ludzie?Co nimi kieruje?Jak uwazacie- w jakim wieku powinno sie skonczyc z boksem?
Napisano Ponad rok temu
Nie przesadzaj, jeśli ktoś trening bokserski traktuje rekreacyjnie, uszczerbek na zdrowiu ponosi się nie większy niż grając w piłkę, kosza czy siatę. Chwała im za to że im sie jeszcze chce trochę poruszać, bo trening bokserski ma to do siebie że jest cholernie ciężki, ale też bardzo wszechstronny i ogólnorozwojowy.
A wogóle to dziwi mnie zawsze polska mentalność. Zauważyliście, że na osoby w średnim (lub nieco bardziej średnim ) wieku prowadzących aktywny, sportowy tryb życia patrzy sie zawsze jak na jakiś przybyszy z kosmosu? Byłem troche w Stanach, tam jest normalne że np. 50-latek zapisze sie na karate, 60-latek śmiga na rowerze kolarskim, starsza pani w dresie uprawia rano jogging czy zapisze się na kurs samoobrony. A u nas jeszcze niektórzy pukają sie w czoło widząc podobne zjawiska. Przecież lepiej ogladać seriale czy robic grilla na działce ... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nie ma takiego wieku skonczyc sie powinno wtedy gdy juz nie mozna boksowacw jakim wieku powinno sie skonczyc z boksem?
Polacy ogolnie sa malo wysportowanym narodem na zachodzie sport jest traktowany jak higiena osobista - co kraj to obyczaj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie przesadzam tylko mnie to dziwi ze wybieraja akurat boks i lubia lać sie po glowie zamiast np. plywania. Nie pukam sie po glowie tylko sie zastanawialem co nimi kieruje ze akurat boks.PozdroI bardzo dobrze że jest takie coś. Moim zdaniem to fajna sprawa. A dlaczego dziwne? Jedni "panowie w średnim wieku" grają w amatorskich ligach piłkarskich, koszykarskich, siatkarskich itp., a inni wolą pomłócić trochę w worek i pookładać się po twarzach
Nie przesadzaj, jeśli ktoś trening bokserski traktuje rekreacyjnie, uszczerbek na zdrowiu ponosi się nie większy niż grając w piłkę, kosza czy siatę. Chwała im za to że im sie jeszcze chce trochę poruszać, bo trening bokserski ma to do siebie że jest cholernie ciężki, ale też bardzo wszechstronny i ogólnorozwojowy.
A u nas jeszcze niektórzy pukają sie w czoło widząc podobne zjawiska. Przecież lepiej ogladać seriale czy robic grilla na działce ... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To samo co nastolatkami, którzy wybierają boks, a nie pływanie... (i przecież nie każdy z nich pcha się na zawody)
Niech każdy trenuje to, co kogo kręci, nizależnie od wieku..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaz nie cwicze boksu uprawiam inne sporty walki. Cwicze je z sentymentu i dlatego, ze to lubie. Wiem - zawodnikiem juz nie bede. Coz z tego? Cwicze bezinteresownie.
U nas w kraju niestety brakuje sekcji zapasow, judo itp. dla sredniolatkow. Dziwne bo przeciez to oni juz najczesciej ustabilizowani posiadaja kaske. Na dodatek godziny treningow sa dla takich ludzi troche kosmiczne. Jak wracam z pracy o 17-tej to trudno, zebym jechal na trening o 17.30 - bo dzieci, zona, kilka spraw do zalatwienia. Wyjatkowy pod tym wzgledem byl warszawski klub Nastuli, ale nie wiem czy jeszcze tak funkcjonuje.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Witam
"Wyjatkowy pod tym wzgledem byl warszawski klub Nastuli, ale nie wiem czy jeszcze tak funkcjonuje"
Pozdrawiam
........... chyba jednak słabo szukałeś bo nie tylko u Nastuli.
Na Karowej, oprócz wakacji, są treningi judo, o 19.00 dla wszystkich chętnych - początkujących i średniozaawansowanych, różny przedział wiekowy. Na Gwardii, na Racławickiej też jest wieczorna sesja treningowa, nie pamiętam tylko w jakie dni. Przychodzili policjanci, straż miejska i zwykli biurowi papierkowcy
Zawodowcy trenują zazwyczaj od około 17, 2 godziny. Potem cała reszta. Kluby muszą przecież z czegoś żyć Tak samo jest na WAT -ie. Tylko na AWF-ie z tego co pamietam była jedna duża wspólna grupa treningowa - 17.30-19.30. Jest w czym wybierać jeśli chodzi o Judo, spokooojnie. Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Boks jest forma bezposredniej rywalizacji gdzie bazujesz tylko na swoich umiejetnosciach i mozliwosciach fizycznych. Moze dlatego im to pasuje ;P . Poza tym imho 90% mezczyzn ciagnie do bitki w wiekszym czy mniejszym wymiarze ...
dokladnie.przy plywaniu czy np bieganiu wynik rywalizacji zalezy w przewaznie od kondycji czysto fizycznej-jakakolwiek taktyka czy kalkulacja odgrywa role drugorzedna-w boksie (szczegolnie rekreacyjnym ;-) jest chyba odwrotnie
a'propos ciagat starszych panow do boksu - pamietacie taka star komedie z Eddim Murphy'm (nie pamietam tytulu) gdzie byl salon fryzjerski w zakazanej nowojorskiej dzielnicy gdzie siedzialo paru dziadkow i bez przerwy klocili sie kto byl najlepszym bokserem?????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym jakbym zaczynał coś trenować w wieku 40-tu lat to też bym chybał wybrał boks bo ciężko by mi było się rozciągnąć do stanu w którym mógłbym zadawać ciosy nogami (nie to co teraz )
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PISZCZELE !
- Ponad rok temu
-
KickBoxing w Zabrzu
- Ponad rok temu
-
Muay Thai czy Kick-boxing ?