Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hartusy selektusy :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_shirotatsu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Hartusy selektusy :)
No niestety przy selektywnym hartowaniu występują tak wielkie naprężenia, że czasami nie da się uniknąć pęknięć, ale z czasem będzie ich coraz mniej :)

Jest bardzo fajne opracowanie[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tłumaczone na j. polski może Ci sie przyda.
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli mogę coś zaproponować Shirotatsu
moge to być ja, moze to byc inny user
prześlij tekst w jakimś wordzie nie potrafię edytować pdf
mozna by zmienić kilka słów, by się melon nie czpieł :) , wystepuje kilka sformułowań nie do końca ładnych

pozdro
  • 0

budo_coondelboory
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No niestety przy selektywnym hartowaniu występują tak wielkie naprężenia, że czasami nie da się uniknąć pęknięć, ale z czasem będzie ich coraz mniej :)

Gdzies znalazlem informacje, ze przy chcac zahartowac detal selektywnie nalezy zanuzyc go czescia hartowana w cieczy i poruszac gora-dol w niewielkim zakresie. To ma zmniejszyc naprezenia, ale pewnie nie dostaniesz takiego ladnego "hamonu". Nie bylo tam za to ani slowa o oblepianiu detalu czymkolwiek - to japonski wynalazek.

C.
  • 0

budo_shirotatsu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli mogę coś zaproponować Shirotatsu
moge to być ja, moze to byc inny user
prześlij tekst w jakimś wordzie nie potrafię edytować pdf
mozna by zmienić kilka słów, by się melon nie czpieł , wystepuje kilka sformułowań nie do końca ładnych

Oczywiście że mozesz coś zaproponować :) ale nie ja tłumaczyłem ten tekst, ja tylko udostępniłem miejsce na moim saicie :) . Co prawda czytałem ten tekst ale nie miałem uwag co do słownictwa ( moze juz ślepy jestem :lol: ) Tam w pliku jest namiar do MadSuna to jego tłumaczenie - napisz maila do niego - na pewno chetnie coś poprawi bo wiem że zależy mu na poprawności i rzetelności tłumaczenia.

Gdzies znalazlem informacje, ze przy chcac zahartowac detal selektywnie nalezy zanuzyc go czescia hartowana w cieczy i poruszac gora-dol w niewielkim zakresie. To ma zmniejszyc naprezenia, ...

takie poruszanie właściwie na te akurat naprężenia nic nie pomoze :cry: poruszać to sobie mozna ale żeby się nie wygło na boki. A w tym przypadku chodzi o naprężenia wywierane pprzez to że martenzyt ma wiekszą objetość niz perlit i np. dzięki temu głownie japońskie się wyginają w krzywizne zwaną sori podczas hartowania ale czasem jak coś jest nie tak i są jakieś knoty w strukturze stali to jest trach. Generalnie pomaga na to w pewnym stopniu kilkakrotne normalizowanie przed hartowaniem i odpowiedni dobór temp. ośrodka chłodzącego. Tzn z doswiadczenia to piszę bo mnie pomaga i ostatnio raczej mało mam pęknieć przy selektywnym hartowaniu, aczkolwiek się zdarzają :)
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest bardzo fajne opracowanie[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tłumaczone na j. polski może Ci sie przyda.

z pomocą Mikopa i shirotatsu pozwoliłem sobie uzupełnić wylinkowany wyżej tekst, moze będzie sie lepiej czytało
tekst został uzupełniony bez zgody autora i tłumacza, jedyne poprawki to kilka jezykówek, w celach edukacyjnych, mam nadzieje że nie bedą mieli pretensji
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

pozdro
  • 0

budo_shirotatsu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z pomocą Mikopa i shirotatsu ...

Hehe tak ja byłem szczególnie pomocny :lol: tylko nie bardzo wiem w czym
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025