o tak tak tak - micarta wyrwalaby z nich dusze...aha, zadnej micarty! tylko naturalne okładziny.
Hartusy selektusy :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak. Ładne są, tylko po co w NOŻU tej długości selektywne hartowanie? Pozdr. Loth.
Właśnie po to by były hartowane selektywnie i by było to widać
Napisano Ponad rok temu
przepraszam za dubla...zaintrygowala mnie fotka na ktorej widac kawalek warsztatu
czy na tej szlifierce robisz calosc szlifu czy uzywasz tez szlifierki tasmowej?Jesli robisz szlif na kamieniu moze podzielisz sie na PW wiedza o tym jak skompletowac warsztat?Jaka moc silnika,ile obrotow,na co zwrocic uwage przy wyborze konstrukcji,czy nadadza sie kamienie do diaskow?(mam ich od cholery i jeszcze troche)
Sorki za OT
Pozdrawiam
adiblue
Na tej szlifierce akurat szlifowałem zgrubsza wcięcia pod palec. Szlif główny na taśmówce i ręcznie. Szlifierka ma moc 0,75kW i 2850obr/min. Co do wyboru konstrukcji należy przedewszystkim zwrócić uwagę na dostępność
Napisano Ponad rok temu
Eh. Może mnie wpierdol za to czeka, ale:
Byłyby piękne, gdyby nie ten 'hamon' po selektywnym hartowaniu.
Gdyby nie były hartowane selektywnie, tobym się zesrał z wrażenia... Ale tak...? Jakaś lypa. Sorry.
Wystarczy przeszlifować trochę i hamonu nie będzie widać, ale mi akurat zależało o odwrotnym efekcie
Napisano Ponad rok temu
gratulacje stary
środkowy najlepszy
pozdro
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zawsze, jak Tlim, albo MarcinS pochwalą się swoimi nowymi nożykami, mam ochotę zawinąć cały swój warsztat w ręcznik i podpalić. Cudne nożyki.
to co ty masz? 3 pilniki? albo duzy recznik...
ale jest faktem, ze zarzucilem chwilowo produkcje swoich produkcji do czasu zdobycie szlifierki tasmowej. malo zawalu nie dostalem z wyczerpania przy szlifowaniu pilnikiem malego ostrza. Zreszta profil kropka w kropke jak te Tlimowe tutaj... az mi galki wyszly... tylko lezy od 2 tygodni wkrecony w imadlo i bez zmian.
Napisano Ponad rok temu
Pilniki mam 4 , za to ręcznik mały. Ale nawet tak zupełnie ręcznie daje się fajne nożyki zrobić. Jednak równać ich z nożami Tlima w żaden sposób nie można i to działa trochę przybijająco.
Napisano Ponad rok temu
Mogę zapytać jaką technika uzyskałeś ten selektywny hart?
Napisano Ponad rok temu
Skąd Ci się taka cena wzięła?
No bo wszytkie twoje kosztuja 550. A jak nie sa z damastu to 450. :-)
Napisano Ponad rok temu
Tlim, a swoje damasty też tak możesz ?
Pewnie tak, jutro będę próbował inną stal, z damastem pewnie za jakiś czas też spróbuje.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo piękne :roll: Tlim jesteś mistrzem.
Mogę zapytać jaką technika uzyskałeś ten selektywny hart?
Zaprawa szamotowa i hartowanie w wodzie. Niestety część ostrzy popękała a szkoda bo naszlifowałem się No ale będę dzielny i jutro z coś innego spróbuje, pewnie będzie lepiej z niepękaniem tylko nie wiem czy linia hartu będzie tak wyraźna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Habaki
- Ponad rok temu
-
Nessmuk knife, po prostu klasyka
- Ponad rok temu
-
TUNING FABRYCZNEGO OSTRZA
- Ponad rok temu