Daito-ryu
Napisano Ponad rok temu
Ślijcie tu wszelkie linki do filmików e-booków na temat daito-ryu.
Może ktoś wyjaśnić mi na czym polega ruch Aiki age (ruch ognistego smoka w daitoryu)
i ruch Aiki sage (ruch wodnrgo smoka w daito-ryu) Pozdrawiam Luk12
Napisano Ponad rok temu
wiesz co to google? to pogoogluj sobie troche
Napisano Ponad rok temu
TUTAJ MI SŁAĆ, ALE JUŻ!!!!
Po co mam poczytać, forum przeglądnąć, pogooglać troszkę... dwać mi na tacy bo nie mam czasu na pierdoły i szukanie...
o bosh.. co za młodzież :roll:
Napisano Ponad rok temu
Witam!Jestem nowy na forum.
Może ktoś wyjaśnić mi na czym polega ruch Aiki age (ruch ognistego smoka w daitoryu)
8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Tsunami ?
Napisano Ponad rok temu
Ageru i sageru może oznaczac podnoszenie i opadanie.Aiki age (ruch ognistego smoka w daitoryu)
i ruch Aiki sage (ruch wodnrgo smoka w daito-ryu)
Skąd wziąłeś te nazwy i o co chodzi z tymi smokami?
Napisano Ponad rok temu
a może jemu chodzi o ćwiczenia wzmacniające penisa?
Chłopie wodnego smoka zostaw w spokoju ćwicz kegla a dziewczyna (?) będzie zadowolona. :wink:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Witam!Jestem nowy na forum.
Niech zgadnę, Shiro Omiya "Legendarne korzenie aikido"?
Nie traktuj tej książki jako Biblii Daito ryu, a w aiki age i aiki sage (wznoszenie aiki i opadanie aiki ) chodzi po prostu o poruszanie rąk, tak jak np. w suwari waza kokyu ho, służące do wychylania uke. Uczysz się tego podczas całej swojej praktyki aikido lub daito ryu. Niektórzy nazywają to chyba meguri
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ZANSHIN DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ A CO DO RESZTY NIE PISZCIE GŁUPOT JAK NIE ZNACIE ODPOWIEDZ NA PYTANIE BO ZAŚMIECACIE FORUM A POZATYM CIĘŻKO JEST COŚ ZNALEŹĆ NIE TYLKO DLA MNIE ALE I INNYCH UŻYTKOWNIKÓW ALE CO JA WAM BEDE TŁUMACZYL I TAK NIE ZROZUMIECIE TŁUKI:)
nie drzyj się - nie jesteś sam.
poza tym.... :roll: 8O jak się znasz, to co dupę zawracasz?
a jak się nie znasz, to przypadkiem nie wychodzi na to, żeś sam tłuk?
Może ten nick to nie Luk12 tylko Tłuk12?
k.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Daito-ryu Aikijutsu na początek
Za twórcę najstarszej szkoły, która wiąże się z dzisiejszym aikido uważa się księcia Teijun, szósty syn cesarza Seiwa (850-880). Szczegóły dotyczące tej szkoły nie są znane - wiadomo tylko, iż przypisywano jej nazwę Daito-ryu Aikijutsu. Syn księcia Teijun-Tsunemoto, kultywował tradycje rodzinnej szkoły i miał być tym, który wprowadził Daito-ryu Aikijutsu do klanu Minamoto. Liczne legendy przypisują większe zasługi samurajowi Yoshitsune w tworzeniu i udoskonaleniu systemu przekazywanemu w klanie Minamoto. Dane historyczne wskazują jako kontynuatora Daito-ryu Aikijutsu Yoshiie Minamoto, który przekazał swa sztukę młodszemu bratu - Shinra Saburo Yoshimitsu. Był on człowiekiem o bardzo szerokich zainteresowaniach naukowych i artystycznych, kimś podobnym do Leonarda da Vinci. Z powodzeniem zajmował się astronomią, medycyną, geologią. Prowadził sekcje zwłok przestępców, znajomość mechaniki stawów skłania go do wykorzystania tej wiedzy w udoskonaleniu technik. Drugi syn Yoshimitsu - Yoshikiyo przez koligacje matrymonialne wchodzi do klanu Takeda, któremu przekazuje część tajników sztuki swego ojca. Od tego momentu sztuka walki będzie się rozwijać w obu rodach równocześnie. Kolejne rozejście się dróg sztuki walki Daito-ryu Aikijutsu następuje w 1574 roku, kiedy Takeda zapoznaje ze swą sztuką klan Aizu. I tak wywodząca się z jednego pnia technika spotykana jest w trzech odmianach:
Daito-ryu - techniki kontynuatorów starego Daito-ryu Aikijutsu wymieszana z elementami innych szkół, najwybitniejszym mistrzem tej szkoły jest Goto Tadaemon Tadayoshi ( 1644 - 1736 ),
Aizu-todome - technika kontynuatorów Kunigutsu Takeda,
Takeda-ryu - technika kontynuatorów oshikiyo, której najwybitniejszym mistrzem był samuraj i filozof Takeda Takumi no Kamisoemon (1758 - 1853).
Kamisoemon opracowuje doktrynę filozoficzna "aiki in yo ho" i stopniowo zaczyna się ona nierozerwalnie wiążąc z wymienionymi trzema stylami. Ta mieszanka nosi nazwę "oshikiushi" i najpełniej jest kontynuowana w obrębie klanu Aizu. Największe zasługi dla przechowania tej techniki i przeniesienia jej przez burzliwy okres modernizmu miał kapłan kultu Shinto - Saigo Tanamo Chikamasa ( 1829 - 1905 ). Miał on poważne problemy z policją, oficjalne założenie szkoły, w której możliwe byłoby przekazywanie tradycji oshikiushi było niemożliwe. Dlatego Chikamasa poszukuje zaufanego i uzdolnionego młodego człowieka, który mógłby się stać spadkobiercą skarbu rozwijanego i zazdrośnie strzeżonego przez tyle wieków. Właściwą osoba wydawał się być utalentowany Saigo Shiro, ten sam który w 1886 roku przyczynił się do błyskotliwego zwycięstwa Kodokanu nad Yoshin-ryu. Trenował on jednocześnie oshikiushi i Tenjinshino-ryu, a później oshikiushi i judo u Jigoro Kano. W wyniku konfliktu jaki zarysowuje się miedzy obiema szkołami Saigo Shiro nie chcąc wybierać pomiędzy Chikamasa a Kano wyjeżdża z Tokio i poświęca się kyudo (strzelanie z łuku). Chikamasa poszukuje wiec kolejnego kandydata, staje się nim"
źródło:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Myślę, ze można pogooglać troszkę i z kilku info mozna coś poskładać.
BTW - na przyszłosć propnuję ograniczyć używanie epitetów, nawet w formie żartów.
k.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fotorelacja z obozu aikido w Choszcznie
- Ponad rok temu
-
Noro Sensei & Tissier Sensei
- Ponad rok temu
-
Pazdziernik sie zbliza...
- Ponad rok temu
-
Sztuki Walki, SIłownia, a dziewczyny;);)
- Ponad rok temu
-
Kobiety i Aikido :)
- Ponad rok temu
-
Staz w Lesneven (10-17.07)
- Ponad rok temu
-
Pokłońcie się Wy wszyscy, którzy straciliście wiarę!!!!!
- Ponad rok temu
-
Na czym polega aikido??
- Ponad rok temu
-
Temat wakacyjny czyli coś specjalnie dla Szczepana :)
- Ponad rok temu
-
Powrot do jedynej slusznej linii....
- Ponad rok temu