KATA
Napisano Ponad rok temu
Macie jakieś sposoby swoje na zapamiętywanie Wiem, że to powinno przyjść z czasem, ale u mnie ten czas się już dłuży.
Nie wiem już co mam z tym zrobić, staram się skupić i zapamiętać, ale nie idzie po prostu, a bardzo chce się nauczyć. Na treningach tak jak mówie - jest ok, ale w domu kiedy mam akurat czas - nie da rady.
Napisano Ponad rok temu
Cwicz pamiec, bo nie mam pojecia w czym innym lezy problem. Ja nigdy nie mialem z tym problemu, moge widziec kata pierwszy raz w zyciu i tylko raz wykonac, a polowe na bank zapamietam.
Napisano Ponad rok temu
I sprawdz czy masz odpowiedni poziom magnezu w organizmie.
Napisano Ponad rok temu
Mam problem z opanowaniem kata....
A ile kata znasz 'czesciowo'. Bo jesli kilka to proponuje nauczyc sie jednego a pozostalych zapomniec do czasu opanowania tego pierwszego a pozniej stopniowo dokladac nastepne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nauka kata nie zależy od pamięci sensu stricte, przynajmniej nie od takiej od której zależy np. nauka pamięciowa w szkole. Zawsze miałem znakomitą pamięc, pamiętam duperele z 7 klasy podstawówki z lekcji biologii a nie potrafię sobie przypomnieć czasem kata którego uczyłem się miesiąc temu. Po prostu kata nie uczysz się na zasadzie pamięciowego wkucia ruchów a raczej na zasadzie "pamięci motorycznej". Jak masz problemy z robieniem kata w domu, to próbuj po każdym treningu, na którym nauczysz się nowego kata, zrobić je "na świeżo" parę razy, potem jak przyjdziesz do domu to staraj się je jeszcze zrobić (jeśli masz miejsce), spróbuj w pamięci wyobrazić sobie siebie jak robisz to kata. Może pomoże, nie wiem, tu by się jakiś psycholog specjalista od pamięci przydał.
Napisano Ponad rok temu
"Mistrz powiedział: - uczyć się i ciągle ćwiczyć...".
Może zbyt szybko, zbyt dużo kata na raz. Skup się najpierw na jednym, a kiedy te będzie "w miarę szło", wtedy zacznij następne. Ja zwykle powtarzając (poza treningiem, w domu) aktualnie ćwiczone kata, powtarzam czasem też ćwiczone kiedyś. Przez to je wciąż pamiętam i, mam nadzieję, coraz lepiej wykonuję.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli masz w domu jakas ksiazke instruktarzową albo na kompie filmiki z kata, to nalezy je wykorzystac Ja tak zawsze robie bo sama nauka kata na treningach to mało. Na pewno sie nauczysz bo nie sa one tak strasznie trudne, tylk otrzeba przysiasc i robic, najlepiej sama. Dasz rade.
Dam rade
Już jest lepiej, ściągnęłam sobie wszystkie kata z internetu, teraz jak czegoś zapominam to włączam filmik z japończykiem i robię dalej.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powodzonka w "Wykówaniu siebie".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jakie kata masz do opanowania?? - bo faktycznie chyba jesteś zieloniutka
Wszystko to wsadź między bajki!!!
Jedynym sposobem na opanowanie kata jest powtarzanie. Tu tak jak z każdą inną nauką masz do czynienia ze swoją pamięcią. Jeśli nie powtórzysz kata po kilku dniach to twoja ulotna i nie utrwalona pamięć zawiedzie.
Najważniejsze jednak to, to jak kata starasz się opanować, zapamiętać, a potem wykonąć.
Podpowiem Ci czego nauczyłem się od jednego japońskiego shihana na tegorocznym obozie.
Trening kata składa się z 3 etapów , a właściwie to 4. Opowiem ci jednak narazie o 2 bo przecież nie będę zaprzątał ci głowy szczegółami.
1. Staraj się zapamiętać sam schemat. Postaraj się zapamiętać następną pozycję nie skupiaj się za bardzo na wykonywanych technikach. Ogarnij całość w głowie ale tylko pod kątem ogólnego zarysu. Na tym etapie nie przejmuj się za bardzo czy masz zamkniętą dłoń, czy uderzasz właściwą technikę.
2.Jeśli opanowałaś już etap pierwszy i potrafisz już bez problemu i zastanawiania wykonać następną pozycję skup się na poprawności. Teraz zaczynasz kontrolować jakość i poprawność technik. Czy twoja pozycja jest wystarczająco "głęboka", czy wykonujesz poprawnie blok , uderzenie, czy robisz to w należytym tempie. W taki sposób opanujesz schemat ale podkreślam sam schemat każdego kata.
Reszta jeszcze przed Tobą!
I zapomnij o ćwiczeniu na wyrywki i sekwencjami - ćwiczę już 11 lat i wiem o czym mówię
Więc do roboty!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A do kolegi Kaya mam pytanie - po co fizolić się i trenować jeżeli efektów tego i tak się nie zobaczy? Ma to jakiś sens w ogóle?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
PS- ...podziel się z nami swoimi teorjami na temat treningu sportowego....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak rozkręcić własną szkołę karate?
- Ponad rok temu
-
Kata shotokan
- Ponad rok temu
-
EGZAMIN
- Ponad rok temu
-
wakacyjne treningi - kk
- Ponad rok temu
-
lista obecności.
- Ponad rok temu
-
Kimono do Full Contact
- Ponad rok temu
-
KARATECY - o Was pytam
- Ponad rok temu
-
Oszustwo na zawodach?
- Ponad rok temu
-
Refleksówka w karate ???
- Ponad rok temu
-
Beghetto lipiec/sierpien - ktos cos wie??
- Ponad rok temu