szybka jazda bez trzymanki
Napisano Ponad rok temu
Dawno mnie tu nie bylo wiec pozdrawiam zacne grono forumowiczow 8)
Powiedzcie mi kochani co daje szybka jazda na rowerze gorskim po lesnym drogach, ulicach, gorach i lakach. Chodzi mi o to jakie partie miesniowe najlepiej sie rozwiaja w trakcie ekstremalnej jazdy i zapierniczania na rowerku na maxa, bo ja kocham taka ryzykowna jazde :twisted: Chodzi mi konkretnie o pozbycie sie brzuszka, ktory nadal uwiera niestety Czy jezdzac na gorlau na zbity pyszczek po gorkach, chodnikach, przebijac sie slalomem przez wkyurzone na maksa staruszki jestem w stanie pozbyc sie tego bebenka czy musze koniecznie biegac? Niestety bieganie nie jest moja pasja zyciowa....
pozdrowionka i milegho dzionka :-)
Napisano Ponad rok temu
no to tak, z jednej strony budowa mięśni, a z drugiej utrata brzuszka - dwa różne temety.
Jeśli chodzi o brzuszek, to jak najbardziej, rowerek jest jednym z ćwiczeń areobowych, tylko tutaj akurat nie istone są Twoje szelństwa, chodzi o czas. Weż pod uwagę, że jak siadasz na rower to pierwsze gramy tłuszczu spalają sie dopiero po 30-40 min (według różnych źródeł). Wcześniej spalasz przrózne inne związki, głównie węglowodany, to co jadłeś na śniadanko, itd. W tym przypadku znaczenie ma długotrwały, lecz lekki wysiłek fizyczny. Pewnie rower jest równie dobry jak i bieganie, czy pływanie. Ale ja jednak wynoszę ponad wszystko bieganie, czuję zę tu mój organizm pracuje najmocniej,
Budowa mięśni - w szczegóły nie wchodzę, nie znam - ale tu z kolei dobrze zrobi ostra jazda, duż częstotliwość ruchu, górki itd. Wówczas mięśień mocno pracuje i powinien rosnąć, to tak z mojego punktu widzenia... pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Utrzymywanie przemian energetycznych na poziomie tlenowym pozwoli wykorzystać podskórną warstwę tłuszczu. Pomiar tętna pozwoli nam na kontrolowanie intensywności wysiłku. Aby nie zablokować przemian tłuszczowych, należy utrzymywać je w przedziale między 65% a 85% tętna maksymalnego. Tętno maksymalne wyliczamy w przybliżeniu stosując wzór:
HR max = 220 - wiek
czyli osoba mająca 25 lat wylicza 220 - 25 = 195 - uzyskując w ten sposób tętno maksymalne.
Później 65% * tętno max 195 = około 127 - dolny przedział. Góny przedział: 85% * tętno max 195 = 166.
Tak więc dla efektywnego spalania tłuszczu tętno podczas wysiłku powinno być w granicach 127 - 166. Trening aerobowy powinien trwać minimum 30 minut, gdyż dopiero po tym czasie zaczyna spalać się tkanka tłuszczowa.
Zródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Będą Ci się skracać mięśnie gdyż podczas jazdy na rowerze nie pracują na całej swej długości (nie są rozciągane dostatecznie)
8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy przy regularnej jezdzie na rowerq okolo 1.5h moze to zastapic bieganie?
nie chodzi mi o spalanie tluszczu tylko rozwoj miesni nog, czy jazda na rowerze rozwinie w bardzo dobry sposob nogi? oczywiscie do tego dochodza treningi 2x w tygodniu po 2h
Napisano Ponad rok temu
Kurwa, a potem tylko depilacja i już można chodzić w szpilkach hahahahaa
Sorry, trochę mnie poniosło 8)
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi Ci o rozwój mięśni w kształcie arnoldowskim to zapomnij. Zobacz jak wyglądają nogi kolarzy. Mięśnie się wydłużają, a noga "smukleje".
Kurwa, a potem tylko depilacja i już można chodzić w szpilkach hahahahaa
Sorry, trochę mnie poniosło 8)
PZDR Jacek
Hmmmmmmmm. Nie wiem skąd to wziąłeś, może masz telewizor co Ci 'wydłuża' w pionie
Mam kilku znajomych kolarzy niemal zawodowców i ich łydki dość szczelnie wypełniaja luźne jeansy Jeden z nich jest kolażem raczej 'szosowym', dwóch górskimi.
Napisano Ponad rok temu
Znasz powiedzenie: "kolarska łydka?" Nie? Spytaj jeżdżących kolegów.
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Każdy ma inną bydowę i pewnie te same bodźce różnie te mieśnie kształtują :wink:
No bo przecież nie będziemy sie kłócić że szeroka czy szczupła
Teraz wpadło mi do głowy że moi koledzy mają nawet przedramiona sporo szersze ode mnie a np Lance Armstrong nie ma łydki o obwodzie 50 cm
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
No cos ja jezdze zawsze na 100 procent, power i do przodu, az tchu brakuje :-)
Srednio codziennie przejezdzam 20 km przy sredniej predkosci 14 km/h
W sumie wiem, ze jak jest ostry podjazd i wstaje na goralu to czuje jak gora pracuje o wiele wiele lepiej, niz jakbym sobie siedzial i jechal lajtowo 8)
Dzisiaj juz koniec szalenstwa, ale jutro jest nowy dzionek i nowe nieznane sciezki czekaja na zdobycie 8)
pozdrowionka :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm, to gdzie to 100%? :-)Dzieki za pomoc :-)
Powinieneś mieć średnią > 25 km/h, no chyba że jeździsz po górach albo piasku.
Ja tam sobie jeżdzę rekreacyjnie (szosa, chodnik, teren) i zwykle mam średnią 18-20 km/h na dystansie 30-60 km.
Napisano Ponad rok temu
Hmm, to gdzie to 100%? :-)Dzieki za pomoc :-)
Powinieneś mieć średnią > 25 km/h, no chyba że jeździsz po górach albo piasku.
Ja tam sobie jeżdzę rekreacyjnie (szosa, chodnik, teren) i zwykle mam średnią 18-20 km/h na dystansie 30-60 km.
Dokładnie Slaszysz, jest jak mówisz.
Feniks, robisz najgorszy z możliwych błędów treningowych czyli jedziesz zawsze na "pełne majty" czyli na maxa. Niszczysz siebie i swoją kondycję.
Po to mądrzejsi od Ciebie i ode mnie wymyślili przedział 65-85% hrc by się tego trzymać. Owszem, raz na 5-6 dni można jechać w tzw. strefie beztlenowej, ale po to, by organizm przeciążyć w celu nieprzyzwyczajania go do codziennego, stałego wysiłku. Potem jednak musi być w treningu 1-2 dni przerwy.
To co napisałeś o średniej 14 km na dystansie 20 km (nawet w trudnym terenie) potwierdza tylko co wyżej napisałem. Wyluzuj sprzęt i podejdź do treningu z lekka naukowo.
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
pozdrowionka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
złoto dla polskiego pływaka
- Ponad rok temu
-
Jak wćwiczyć szyje?
- Ponad rok temu