10 lat treningu 4 DAN hehehe
Napisano Ponad rok temu
Co wy na to??? Co w takim razie Kukkiwon robi z nas sobie jaja he he??? My mamy takie zasady a wy takie a jak się nie podoba to won, oni naprawdę są łakomi na kaskę i chcą mieć najwięcej czarnych pasków.
Ciekaw jestem co o tym sądzicie???
ps: sorki za błędy :-D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a kolorowe paski oznaczaja liczbe miesiecy, ktore uplynely od pierwszego treningu... :wink:
Dla mnie to jest smieszne i przerazajace zarazem, by dzieciaki mialy czarne pasy - gdzie tu dojrzalosc emocjonalna i doswiadczenie w walce? Co z tego, ze jest rozciagniety i podnosi noge wysoko, macha nia jak chce. To nie jest taekwondo! Niech teraz taki dzieciak z czarnym pasem powalczy z doroslym czarnym pasem... Przeciez roznica bedzie kolosalna. A przeciez obaj maja czarne pasy! Mistrz walczy z mistrzem! :wink:
Inna sprawa, ze Koreanczycy podchodza do samego taekwondo bardziej sportowo - cwiczymy kopanie i walke na nogi... Liczy sie wynik sportowy, medal dla klubu czy kraju.
Jak dla mnie to malo jak na artyste wojennego.
Niektorzy uwazaja, ze czarny pas to poczatek drogi, ktora sie przemierza samodzielnie, obserwujac innych i uczac sie od kazdego, kto ma cos do zaoferowania. Wtedy mozna zabrac sie za studiowanie innego stylu.
Wyobrazcie sobie wiec takiego 10-letniego dzieciaka, ktory ma czarny pas i ma teraz isc swoja wlasna droga... przeciez juz dojrzal do tego! (tak ocenil egzaminator!)
Szkoda gadac
Jestem za tym, by w ogole paski zlikwidowac, by sluzyly jedynie do trzymania spodni.
Paski sa pod publike, ktora zawsze mysli schematycznie - czarny pas to mistrz i trzeba na niego uwazac. Im wiecej czarnych paskow wychodzi z klubu, tym klub jest lepszy....
Z drugiej strony... niech zawalczy taki czarny pas taekowndo z czarnym pasem brazylijskiego jiu-jitsu. kto wygra? :wink: dla ludzi z zewnatrz to "tylko" czarne pasy...
OKej... nie lubie tego tematu :-) drazni mnie, gdy patrze na te czarne paski i widze ich technike czy wiem, jak podchodza do zycia...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
1 dan w Korei po 1 czy 1,5 roku treningów to norma. Stosunek do stopni jest dużo bardziej olewczy niż u nas i 1 dan nikogo nie wzrusza, pisałem już o tym, że kto nie ma 4 dana, nie może prowadzić klubu. Jak ostatnio podróżowałem po Europie z koreańską ekipą pokazową, to 2 i 3 poomów było na pęczki, ale wcale nie miałem kompleksów, jak porównywałem ich umiejętności z czerwonymi paskami z naszego klubu. Z drugiej strony goście z 4 czy 5 danami seniorskimi mieli naprawdę niezły poziom i staż. Kukkiwon nie ma żadnych wymagań odnośnie stażu do 1 dana. Umiesz - zdajesz, zresztą z tego co słyszałem, egzamin na 1 dana to raczej masówka. Kolorowe pasy też są rozmaite, zwłaszcza, że często nie wydaje się na nie jakichkolwiek certyfikatów.
Nie da się ukryć, że czarne pasy taekwondo WTF strasznie się zdewaluowały na świecie. Warto patrzeć raczej, przez kogo ten pas jest nadany (jak ktoś zdawał np. u takiego Kytu D., to wiadomo, że był parę godzin maglowany na wszystkie strony z wszelkich możliwych elementów...). Sport rządzi.
WTF jest na olimpiadzie, bo ostro się starał (w tym zakulisowymi metodami), nie dzielił się i nie upierał, że należy rozdawać medale w 4 konkurencjach indywidualnie (w każdej po kilka kategorii) i 4 drużynowo. Wejścia ITF na olimpiadę raczej nie należy się spodziewać, chyba, że metodą koreańskiego ITF - poprzez współpracę z WTF. Najpierw zresztą trzebaby ten podzielony na trzy ITF skleić z powrotem do kupy...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A potem, jak juz zdasz - pomysl o swoich umiejetnosciach ... porownaj do innych czarnych pasow - ze swojego stylu, z innych styli i bezstylowcow.. uderzaczy i chwytaczy, mistrzow broni itd..
I zadaj sobie pytanie: gdzie jestem ja w tym szeregu? Ile jeszcze przede mna, by faktycznie moc nazwac siebie mistrzem sztuk walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Egzaminy nie wszędzie na świecie są co pół roku :-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zresztą - odwykliśmy od zdawania na dany w WTF między innymi dzięki takim dziwnym sytuacjom...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem. Nie zdajecie? Znaczy skąd się biorą czarne pasy?Zresztą - odwykliśmy od zdawania na dany w WTF
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niby słyszałem że np. bliźniacy Kozłowscy w momencie zmiany federacji z ITF na WTF dostali po 2. poomie(mieli po 12 lat) ale tylko słyszałem... No i chyba tak dużo tych ludzi jednak nie zmienia federacji.
Źle słyszałeś niestety. Kozłowscy zmienili federację z ITF na GTF i tam zdawali na 1 dany, a potem jeszcze raz z GTF na WTF i tam zdawali jeszcze raz - na 1 poomy. Byłem na tym drugim egzaminie...
A odpowiadając na pytanie, skąd bierzemy dany - faktycznie z innej federacji :-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
To ciekawe co powiesz na gości co maja 1 dany i w 3 lata maja moze z 12 lat
Goście sa z Irlandi czy tam z Angli
żenada nawet dollyo z prostej nogi kopią... Aż sie zastanawiam czy oni nie widza jak to robią?! Niewiem jak oni zdali na swój na swoj stopnien... na ich miejscu to bym sie wogole nie odzywala ale nie trzeba poszpanowac.....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kontuzjie :P
- Ponad rok temu
-
VII Otwarte Mistrzostwa Świata TKD - Cardiff, 30-31.7.2005
- Ponad rok temu
-
14 Mistrzostwa Świata Taekwon-Do (ITF) - 28-31.07.2005
- Ponad rok temu