Rozgrzewka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czasami obijam drzewo dokładnie wszystkimi kończynami, porobię trochę ćwiczeń z jogi, poćwiczę z partnerem, porobię zestaw typu pompki, podciągania, pompki strażackie, porozciągam się dokądnie do szpagatów(może wreszcie?).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mnie wygląda to mniej więcej tak: rozgrzewka wszystkich stawów, później bieg i ćwiczenia rozgrzewające w ruchu, ewentualnie jakaś zabawa lub gra (berek, kosz, dwa ognie itd). Czasami w podskokach różne ćwiczenia, troszkę prostych ćwiczeń siłowych. I oczywiście rozciąganie, ale to po solidnej rozgrzewce. Czasami zaczynamy po prostu od biegu, w którym wykonujemy ćwiczenia rozgrzewające stawy i mięśnie.
Dałem ten topic też z następującego powodu: często np. koszykówka jest traktowana jako 'gra na rozgrzewkę'. Bywałem w różnych sekcjach i często instruktor robił zbiórkę, dawał piłke i na boisko... Przed tym nie było żadnego przygotowania, nawet rozruszania stawów...
Napisano Ponad rok temu
Dałem ten topic też z następującego powodu: często np. koszykówka jest traktowana jako 'gra na rozgrzewkę'. Bywałem w różnych sekcjach i często instruktor robił zbiórkę, dawał piłke i na boisko... Przed tym nie było żadnego przygotowania, nawet rozruszania stawów...
Wiesz. Ja tak miałem w podstawówce na WFie 8O
Napisano Ponad rok temu
u mnie statyczne cwiczenia rozgrzewajace, rozluzniajace i rozciagajace wszystkie stawy. bez zbednych biegow itd.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a kto uwa|a, |e wystarczy 20 minut rzgrzewki, to albo cwiczy na odczepnego, albo bardzo delikatny jest, hehe
20-30 minut ROZGRZEWKI, czyli cwiczenia ksztaltujace - jak sama nazwa wskazuje - nie moze to trwac dluzej niz ten okreslony czas. To ma przygotowac organizm do dalszego treningu. Pai Mei - nie rozumiesz podstaw treningowych i metodycznych "Zestaw akrobacji, brzuszki wiszac glowa w dol, obijajac drzewa(...)" - tylko ktos malo zrownowazony bedzie to wykonywal bez odpowiedniej rozgrzewki. Cwiczyc mozna i 5, czy 6 godzin, jak nie 10, jednak 30 minutowa rozgrzewka jest wystarczajaca nawet i dla bardzo ciezkiego treningu, trwajacego tyle czasu. Oczywiscie gdy on trwa powyzej jakiejs tam granicy, to trzeba co jakis czas na nowo rozgrzewac te konczyny, ktore sie "zastaly" podczas wykonywania pewnych cwiczen...
Pozdro,
Sus
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
--------------------------------------------------------------------------------
Pai Mei napisał:
a kto uwa|a, |e wystarczy 20 minut rzgrzewki, to albo cwiczy na odczepnego, albo bardzo delikatny jest, hehe
20-30 minut ROZGRZEWKI, czyli cwiczenia ksztaltujace - jak sama nazwa wskazuje - nie moze to trwac dluzej niz ten okreslony czas.
Jezu Suseł!
ps: szczerze mówiac jakos mi braknie intelektu, bo nijak nie potrafie odnalezc w slowie "ROZGRZEWKA" ani cwiczenia ksztaltujacego (co to ma byc, co ksztaltowac?!) ani tym bardziej tych 20- 30 minut o których mówisz, ze wskazuje na nie nazwa "ROZGRZEWKA", hehe, padne ze smiechu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Paj Meju czemu ty tak malo piszesz wogole? Musisz sie zdecydowanie na forum bardziej udzielac...bo to tylko rozgrzewka, ma mnie dobrze rozgrzac wewnatrz, wszytkie miesnie, sciegna, stawy, organy wewnetrzne, wszystko.
Podsune ci taki pomysl bo roumiem ze jestes coraz lepszy i trening i rozgrzewke masz coraz dluzsza a boje sie ze w koncu trening twoj przekroczy 20h - ciagly postep - taki bedziesz dobry...wiec mozesz tez zamiast dlugosci zwiekszac obciazenie np. kopac 2x mocniej w drzewo 2x bardziej utwardzona noga. Albo jak robisz te brzuszki do gory nogami to zeby bylo tak tradycyjniej to w rekach trzymasz kamienna kule - czy co tam trzymaja tradycyjnie itdak kiedys tez cwiczylem 1,5h, to rozgrzewki robilem pol godzinne. ale nabralem sily i niestety, chce miec postep musze dluzej cwiczyc. jo!
Napisano Ponad rok temu
Pai Mei napisał:
ps: szczerze mówiac jakos mi braknie intelektu, bo nijak nie potrafie odnalezc w slowie "ROZGRZEWKA" ani cwiczenia ksztaltujacego (co to ma byc, co ksztaltowac?!) ani tym bardziej tych 20- 30 minut o których mówisz, ze wskazuje na nie nazwa "ROZGRZEWKA", hehe, padne ze smiechu.
1. Cwiczenia Ksztaltujace - tak sie prawidlowo nazywa "rozgrzewka". Gratuluje, widac, ze nigdy nie miales stycznosci z nazewnictwem sportowym.
2. "Rozgrzewka" - od slowa "rozgrzewac" - przygotowywac organizm do zwiekszonego wysilku przez pewien okres czasu. Jak Ci sie wydaje, drogi Pai Mei, po jakim okresie czasu, rozgrzewka przestaje byc rozgrzewka ? Heheh i kto tu pada ze smiechu.
Pozdrawiam serdecznie,
Sus
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedys cwiczylem duzo ale bylem tak dobry ze musialbym dalej cwiczyc wiecej niz 24h na dobe (nawet chcialem cwiczyc wiecej ale zona powiedziala ze to by moglo jednak miec wplyw na nasz kruchy zwiazek...) zeby byc jeszcze lepszym to mysle "huj tam!" i wzialem i nie cwicze wcale. Ale szczerze mowiac dalej mysle ze jestem najlepszy znaczy moja psychika jest tak jak napisales nieelastyczna i jeszce sie nie przystosowala do faktu ze nie cwicze juz.chyba tylko dlatego, że sam ćwiczysz innaczej i nie jestteś psychicznie zbyt elastyczny.
A gdzie ty cwiczysz? moze w parku kolo kozanowa? To by mi rozwiazalo ta tajemnice jak tam kiedys costam robie sobie a tu jakis jegomosc tajemniczy okopuje drzewo i sie mnie pyta co ja robie- ja mu grzecznie odpowiedzialem i zapytalem co on ale on mowi ze nie powie - to ja mysle znaczy jak tajemnica to ninjitsu i to jest ninja a to moze byles ty.
Aha jakbys chcial dzwigac te kule na brzuchu to mam dla ciebie taki pomysl w formie figla - mozesz do tego celu ukrasc/pozyczyc taka kule co jest na rynku we wroclawiu ich troche - tylko uwazaj bo rynek jest kamerowany a ci kamerzysci to poczucia humoru nie maja za grosz, kiedys koledzy po obronie mgr sie kapali w fontannie i musieli pojsc na 24h.
Napisano Ponad rok temu
Powraca moje pytanie: w wielu sekcjach na rozgrzewke gra sie w gry zespolowe. Czy u Was jest podobnie? Do tego tez potrzebna jest przecież rozgrzewka.
Napisano Ponad rok temu
tak prawde mówiac, to nie ma sensu tak sie rozgrzewac przed ka|dym ruchem, trzeba by zaczac od rana od rozgrzewki przed wstaniem z lózka, . nieraz sie spotkalem z gra zespolowa na rozgrzewke i zawsze dobrze rozgrzewala. jako taki rozruch stawów zawsze sam sobie robil kazdy pare minut przed gra, oczywiscie zasady uproszczone do minimum
z do[wiadczenia wiem, ze rozgrzewka taka sie sprawdza, ludzie sie rozgrzewaja stopniowo si wkrcajac w gre, nie widzialem kontuzji jakis przy tym nigdy i zawsze kazdy ciekl potem, oczywiscie z tych co chcieli . tak dla scislosci powiem, ze trwala do pol h, potem i tak czesto byly jeszcze jakies cwiczenia dokladane rozrzewkowe, ale potem, nie przedtem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Warszawa - potrzebny instruktor Tai-Chi
- Ponad rok temu
-
Metody treningu pozycji w tradycyjnym kung-fu.
- Ponad rok temu
-
Przelomowy moment w nowej historii TangLang
- Ponad rok temu
-
Wong Fei-Hung
- Ponad rok temu
-
zaginiona legenda Bruce'a Lee ;-)
- Ponad rok temu
-
ma bu artykul