Ból kręgosłupa
Napisano Ponad rok temu
Jesli ktos nie wie co to za choroba to tuutaj jest notka z encyklopedii:
SCHEUERMANNA CHOROBA [ch. szoir~], kifoza młodzieńcza, jałowa martwica trzonów kręgów występująca najczęściej u chłopców w wieku 14–17 lat; umiejscawia się w środk. i dolnym odcinku kręgosłupa piersiowego i górnym lędźwiowego; prowadzi do deformacji trzonów kręgów i zniekształcenia sylwetki (tzw. plecy okrągłe); leczenie przez odciążenie kręgosłupa (gorsety ortopedyczne), w skrajnych przypadkach — operacyjne.
Napisano Ponad rok temu
ps. bolał mnie kręgosłup jak kładłem sie spać w dni po treningach, bardzo dolny odcinek.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
ScoTT nie bagatelizuj tego! Ja miałem nierozpoznanego Scheuermanna a teraz (news z ostatnich 2 tyg) mam przepukline krązka międzykręgowego L4! Lekarz u którego byłem powiedział mi ze gdybym zrobił wczesniej rezonans (wczesniej nie bolało to po grzyba ) i zajął bym się wzmacnianiem i budowaniem gorstu mięsniowego wszystko byłoby tip top a tak od pół roku mam przerwe. Lepiej iż do jakiegoś rehabilitanta i zmus się do tych żmudnych i nudnych ćwiczeń no i po pływaj se
Pozdroszacun
rudolf
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. u jakiego byles ortopedy ? mozesz jakiegos polecic bo ja trafiam na same pierdoly
ps2. co trenujesz bo widze ze tez z Rzeszowa jestes ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bylem w szpital MSW na Krakowskiej u Gawła to mi powiedzial ze naciagniecie i dal fizykoterapie, nie skorzystalem (dziwny lekarz...)
Teraz bylem u taty kolegi, Koczana, to gosc wymyslil jakas martiwce blaszek, jutro ide zrobic zdjecie zobacze co pokaze :roll: tragedia z ta sluzba zdrowia
pamietasz moze czy jak robili ci rentgena to musiales byc naczczo i brac jakies srodki przeczyszczajace ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Na choroby polecam kontakt z lekarzem, a nie irydologiem. Problemami z kręgosłupem zajmuja się ortopedzi.po treningach mam problemy z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Byłem kiedyś u irydologa i powiedział mi o niewielkim zwyrodnieniu tego odcinka.
Nie kupuj.dzieki za rade i tytul ksiazki, tania pozycja, zakupie ja
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeśli masz chory kręgosłup, a zaczniesz wykonywać te ćwiczenia bez konsultacji z lekarzem i nauczyciela, to ci zaszkodzą. Przede wszystkim łaź do lekarzy tak długo, aż będziesz dokładnie wiedział, co masz chore.
A jak już chcesz się pakować w jogę, to idź na zajęcia do dobrego nauczyciela, który będzie wiedział, co i jak masz robić, żeby ci pomogło, a nie zaszkodziło. W Rzeszowie nie ma z tym problemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do Prorocka. Nie opieram swojego stanu zdrowia o to co powie mi irydolog, choć z drugiej strony jego uwagi to dosyć cenna wiedza. Co do książki. Nie zastąpi lekarza,to pewne! Ale co to szkodzi sobie poczytać? Tym bardziej że kosztuje grosze? Poza tym "nasza" służba zdrowia zostawia coby nie mówić, co nieco do życzenia...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale! Ja na ten przykład to:
1) siad,nogi w bok i tułów do przodu, a następnie do kolan, co ważne to nie "ciągnąć nosem" ale koniecznie ruch w biodrach, tułów w miarę wyprostowany
2) siad jak wyżej ale przy złączonych nogach, co ważne to ma być relaks!
3) leżenie na plecach, kolana do kl. piersiowej, przytrzymać rękami i potrzymać+głębokie oddychanie
4) seiza, z tym że kolana razem i kładziemy się na nogach, ręce i głowa luźno na podłodze, głębokie oddychanie
5) stojąc skręty tułowia z zamachem rękami, (przypomina to uderzanie w buddyjski bębenek) tak że jedna ręka "uderza" tułów z przodu, a druga z tyłu
6) leżenie na plecach, nogi do góry i za głowę "pług"
7) leżenie przodem, unosimy tułów opierając się na łokciach(!)biodra na podłodze
No, żadnych rewelacji, ale jak dla mnie to pomaga.
Napisano Ponad rok temu
A jak już chcesz się pakować w jogę, to idź na zajęcia do dobrego nauczyciela, który będzie wiedział, co i jak masz robić, żeby ci pomogło, a nie zaszkodziło. W Rzeszowie nie ma z tym problemu.
To moze mi polecisz w Rzeszowie jakas szkole ? I ile ta przyjemnosc kosztuje, bo kiedys jak szukalem to sie lekko przerazilem 4x w msc( raz tygodniowo) 60zl...
no i jeszcze jak jest zazwyczaj z wiekiem ludzi cwiczacych joge ??
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, nie wiem.To moze mi polecisz w Rzeszowie jakas szkole ? I ile ta przyjemnosc kosztuje, bo kiedys jak szukalem to sie lekko przerazilem 4x w msc( raz tygodniowo) 60zl...
no i jeszcze jak jest zazwyczaj z wiekiem ludzi cwiczacych joge ??
Mogę polecić sprawdzenie skontaktowanie się z nauczycielem ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
4x w msc( raz tygodniowo) 60zl to zwykłe zdzierstwo.
Po prostu odradzam wykonywanie ćwiczeń z książek, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek problemy ze zdrowiem. Jeśli masz chory kregosłup, wszystko musisz skonsultować z lekarzem i rehabilitantem.
Polecam również poczytanie tematu http://www.forum-kul...showtopic=63615
Napisano Ponad rok temu
A ludzie chodzą przeróżni, totalny mix. pokuszę się o stwierdzenie, że podczas ćwiczeń wiek nie ma znaczenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
OCZY
- Ponad rok temu
-
Problem z reka??
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia ze sztangą
- Ponad rok temu
-
ile pompek robicie
- Ponad rok temu
-
TREC
- Ponad rok temu
-
Sojavit 85 Olimp
- Ponad rok temu
-
wzdecia
- Ponad rok temu
-
Odżywki w sportach walki
- Ponad rok temu
-
Odruchowy Tonus Miesniowy
- Ponad rok temu
-
Ty i dentysta ;) (kronika przypadków różnych)
- Ponad rok temu