Dąb na okładziny ?
Napisano Ponad rok temu
Dobry jest dąb na okładziny ? :roll:
Przyznaj się, gdzie w bielu dąb dorwałeś??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pomijając fakt, że przy długim jednorazowym używaniu pieką łapy od garbników...szkoda roboty-dąb zawiera garbniki reagujace ze stala powodujac korozję metalu ,a lubi jeszcze pękać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czarny dąb na pewno fajnie bedzie wygladał tylko musi być dobrze wysuszony,czasem trafi się taki dąb srebrzysty-czyli czarny wysycony krzemionką,po wypolerowaniu ma srebrzyste żyłki na powierzchni,ale czarny jest ogólnie rzecz biorąc kruchy i cięzki,nie mówiąc o tym ze cięzki w obróbce bo mocno zmineralizowany szybko tępi narzędzia.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Cis akurat ma trujace owoce, ale tylko dla ludzi, ptakom one nie przeszkadzaja. to tak jak z grzybami itp.
codziennie herbaty pijecie (i przy tym ogromne ilosci garbnikow) a boicie sie dotknac kawalek debu?
zaraz padne ze smiechu.
Kenzo dorbze zauwazyl ze garbniki sa w korze w drewnie sladowe ilosci. i nie tylko w korze debu a w korze kazdego drzewa, jeno dab czy grab zawieraja tych garbnikow wiecej. :twisted:
garbniki stosowane sa tez do garbowania skor, co ma za glowne zadanie ochrone przed gniciem, wilgocia itp. wiec na drewno nie beda one dzialac odwrotnie!
Napisano Ponad rok temu
Cis jest trujący, cały za wyjątkiem osnówki nasion. Tyle, że żeby się zatruć to trzeba coś z drzewka połknąć. Chociaż spotkałem się również z uczuleniem wywołanym przez gałązki cisu w wazoniku w pokoju (tak, że może coś w tym jest, żeby nie spać pod cisem !).
Napisano Ponad rok temu
bez przesady. a uczulenie to juz sprawa indywidualna.
Napisano Ponad rok temu
toksyczny jest rowniez pyl ktory powstaje podczas szlifowania drewna cisowego, wiec jak juz cos to tylko na wolnym powietrzu.a czy ktos zamierza zjadac? albo robic napary czy wyciagi z cisa?
bez przesady. a uczulenie to juz sprawa indywidualna.
Napisano Ponad rok temu
toksyczny jest rowniez pyl ktory powstaje podczas szlifowania drewna cisowego, wiec jak juz cos to tylko na wolnym powietrzu.
toksyczny tez jest, jezeli chodzi o nasze rodzime drzewa, pył z obrobki buku i debu (na zajeciach mowili)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o garbniki (w korze 2- 17%, w drewnie śladowe ilości) mają działanie bakteriobójcze, ściągające (generalnie LECZNICZE), napary z kory (w której jest w PIZDU garbnikow) stosowało się na niestrawność, więc nie pieprzcie o jakimś nieporządanym działaniu na ręce po długim używaniu (chyba ze ktoś uczulenie ma ale to inna sprawa)
Tets jak masz troche na zbyciu to daj znać!
Hmm mowicie ze toksyczny pył z buku??
Toż ja wczoraj cały dzień robiłem z drewnem w warsztacie!!!
A bynajmniej różowych myszek nie widziałem.
Szczerze mówięc to większy odlot chyba po lakierowaniu domu miałem :twisted:
pozdro milosz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Moze ktos chetny na piec? CZESC 2
- Ponad rok temu
-