Pchające dłonie
Napisano Ponad rok temu
szukalem na forum ale nie znalazlem wiec zakladam nowy temacik
Otóż, czym są "pchające dłonie", czym jest centrowanie ???
jak to sie ma do treningu Tai Chi Chuan ???
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dacheng'u czy mógłbys udzielic mi krotkiej, lecz zwiezlej i bogatej w wartosc merytoryczna odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania ???
z gory dziekuje
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może to np. wytrącić partnera/atakującego z równowagi (obalenie), umożliwić założenie dźwigni, wyprowadzienie ciosu, odepchnięcie itp.
Przy czym z pewną przykrością muszę napisać, że tam gdzie miałem okazję się poprzepychać i pocentrować to 1 (słownie: jeden) egzemplarz był skory do dźwigniowania, "ciosowania", odpychania i innych takich agresywnych akcji włącznie z chwytem za łeb i wejściem kolanem, oraz rzutami, natomiast pozostała część ćwiczących robiła kwadratowe oczy za każdym razem jak wyrżnąłem na klepkę, czy jęknąłem po jakimś trafieniu. Podczas zaś ćwiczeń z tą "resztą" wszystkie - że tak to ujmę - próby nieortodoksyjnego spojrzenia na zagadnienie ;-) owocowały strofowaniem mnie, że "tak nie wolno".
Lepiej więc nie obiecywać sobie zbyt wiele.
Pozdrawiam niniejszym Oldmana
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Centrowanie to już za to takie bardziej "konfrontacyjne" było, bo nie chodziło o ścisłą współpracę, tylko o to żeby partnera "wyruchać" że tak to ujmę mało romantycznie, i wytrącić z równowagi (w wersji dla nieortodoksyjnych - strzelić w czache, poddusić, wydźwigniować, rzucić, czasem nawet zaakcentować kopnięcie).
Specjaliści mnie mogą za taki opis zlinczować, ale tak ja to widzę
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Ja to się nie znam, ale na chłopski rozum to w pchających dłoniach było tak, że były jakby gotowe układy. Konkretny ruch, i konkretny kontr-ruch będący na niego odpowiedzią. I w takiej układance poszukiwało się zależności akcja - reakcja i takich tam ;-)
Specjaliści mnie mogą za taki opis zlinczować, ale tak ja to widzę
adam bez urazy ale chyba sie z Toba nie zgodze.... pchajace dlonie w Polse to popluczyny po realu..... w prawdziwych pchajacych dloniach to oponent robi co chce a Ty wciaz mozesz sie obronic i to instyktownie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- edit -
nawet pierdnąć nie można, bo zaraz będą wiedzieć gdzie się trenuje ;-)
A tak poza tym, to właśnie jakoś przed chwilą strzeliło mi trzy tysiące postów 8O
Napisano Ponad rok temu
Takie pojęcie jak centrowanie nie wystepuje raczej poza YMAA (taki termin wewnętrzny w tej organizacji).
Termin "centrowanie" faktycznie występuje tylko w YMAA. Ale ćwiczenie jako takie spotkałem też u innych. Problem polega na tym że "centering" jest albo może raczej powinno być ćwiczeniem wstępnym czyli przejściowym. A bardzo wielu ludzi zbyt się do niego przywiązuje czyli zamiast metody czyni z niego cel. W centrowaniu powinno się odnajdywać centrum partnera i się nim "bawić" więc tu nie ma mowy o wygrywaniu czy przegrywaniu. To tak jakby bawić się piłka na głowie.
Łapanie uderzanie kopanie i inne tego typu elementy nie mieszczą się w definicji tego ćwiczenia. Czy jeśli wzbogacimy centrowanie o chodzenie i inne przyjemności czy wyjdą na pchjące dłonie i to na dokładkę wolne? Nie wiem. Prawde mówiąc jest bardzo ciekaw opini fachowców...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bagua weWrocławiu
- Ponad rok temu
-
Grand Wushu Festival?
- Ponad rok temu
-
CZy trenować Wing Chun kung fu !!!
- Ponad rok temu