rzut nożycowy
Napisano Ponad rok temu
Czy moglby mi ktos powiedziec jak nazywa sie ten rzut ??
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
chwilowe akurat nazwy nie pamietam - mialo dluga nazwe a rzadko byla wymawiana- potocznie nazywane rzutem smierci
na Viet Vo Dao natomiast jedna z wielu odmian nozyc na wysoki poziom.
Jak nikt nie poda wczesniej nazwy z judo i ju-jitsu to postaram sie ja sobie przypomniec
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzut KANI-BASAMI
Kani - krab
Zdjęcie początkujących:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pytanie, dlaczego zakazane w walce sportowej ? Przeciez nie stwarzaja jako takiego zagrozenia dla zdrowia wiec powinny byc w judo dozwolone....
Szkoda ze coraz bardzieje judo sie usportawia i jak tak dalej pojdzie to z tej pieknej sztuki, zrobi sie boks - zostanie 5 podstawowych rzutow a reszte sie przestanei cwiczyc bo i tak nie robi sie ich na zawodach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KANI-BASAMI:
rzut ten jest zabroniony w judo od jakiegoś czasu, ponieważ polega na wykonaniu dźwigni na staw kalanowy (w judo dozwolona jest jedynie dźwignia na staw łokciowy oraz łokciowo-barkowy)
Napisano Ponad rok temu
rzut dozwolony w judo
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego zabroniony? Wykonywany prawidłowo nie niósł zagrożenia - jedna noga tori pod kolanami uke, a druga na wysokości bioder - jak na zdjęciu. Lecz zdarzały się ataki wykonane "nisko" - jedna noga tori praktycznie blokowała stopy uke, a druga w okolicy stawów kolanowych - nieszczęście gotowe. Oczywiście, takie ataki były niezamierzone, jednak niechcący zdarzały się w walce. Zaś przy pełnym zaangażowaniu tori w skręt ciała (potrzebny by obalić/rzucić uke) energia ta nie mogła już być kontrolowana/zatrzymana przez tori i bywała zużyta na uszkodzenie piszczeli lub stawu kolanowego.małe sprostowanie bo zamonciliście 8)
KANI-BASAMI:
rzut ten jest zabroniony w judo od jakiegoś czasu, ponieważ polega na wykonaniu dźwigni na staw kalanowy (w judo dozwolona jest jedynie dźwignia na staw łokciowy oraz łokciowo-barkowy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. Na turniejach za wysokie wynagrodzenie jak Pride wlasnie, osobiscie nie mam nic przeciwko dzwigienkom na nogi. Ale w sporcie - nie wyobrazam sobie.
Napisano Ponad rok temu
Jedna noga praktycznie na klate uderza , a druga tam gdzie łączy się udo z tyłkiem.
Pod wpłuwem grawitacji opada się do właściwej wysokości . Ważne jest żeby wykonując technikę być obok gościa a nie przed nim i kontuzji być nie powinno.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fakt - bezpośrednia hansa - nawet nie próbuj!Jakbyś nie zrobił, to na zawodach jesteś zdyskwalifikowany
Napisano Ponad rok temu
Judo staje się sportem takim samym jak np. zapasy , tracąc swój niepowtarzalny charakter.
A tak swoją drogą , czy ten rzut jest w wym. egzaminacyjnych ( czy został z tamtąd wycofany ) ?
Napisano Ponad rok temu
Szkoda, jednak za czasów Kodokanu judo było bardziej urozmaicone. Chociaż ja np. na judo jeszcze ćwiczyłem rzut nożycowy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Judo & boks
- Ponad rok temu
-
nach Magdeburg
- Ponad rok temu
-
Pawel Nastula w Pride
- Ponad rok temu