ed2k://|file|Aikido_KANAI_toronto_2002_seminary.avi|738259854|55FE145DF8DE52A1E944018EFD16304A|h=G7QYVHXTEFDDF7X2OPSKDPWZSV6EMWOL|/a poza tym to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
ed2k://|file|Aikido_KANAI_toronto_2002_seminary.avi|738259854|55FE145DF8DE52A1E944018EFD16304A|h=G7QYVHXTEFDDF7X2OPSKDPWZSV6EMWOL|/a poza tym to
Napisano Ponad rok temu
8O 8O jak to :?a u mnie sie nie odtwarza...
Toż to zwykły wmv, żaden divix cudaczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego na treningu trzeba się uczyć właściwych odruchów, a nie podawania ręki. Na takie podanie ręki, to powinien poleciec przechwyt albo zbicie i kontra.Ostatni fragment wyrywa z butów, znaczy to podanie ręki, ale jedno muszę przyznać, trzeba na to cholernie uważać bo jest to odruch niemal bezwarunkowy i człowiek nieobyty zareaguje podaniem ręki, na wyciągnięta dłoń, co dla napastnika jest dobrym wstępem do dalszej akcji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego na treningu trzeba się uczyć właściwych odruchów, a nie podawania ręki. Na takie podanie ręki, to powinien poleciec przechwyt albo zbicie i kontra.Ostatni fragment wyrywa z butów, znaczy to podanie ręki, ale jedno muszę przyznać, trzeba na to cholernie uważać bo jest to odruch niemal bezwarunkowy i człowiek nieobyty zareaguje podaniem ręki, na wyciągnięta dłoń, co dla napastnika jest dobrym wstępem do dalszej akcji.
Napisano Ponad rok temu
no to ja nie wiem, macie jakies kompy przedawnioneU mnie też się nie odtwarza, tzn włączają się pierwsze sekundy z nagłówkiem "Specjalnie dla Gościa od Randalla" a potem film wraca do początku i nie można żadną drogą zobaczyć co jest dalej...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A TERAZ, SPECJALNIE DLA GOŚCIA:
Na pojednanie i dla zrozumienia ten oto [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
:peace: :peace::peace:
Podoba się?
Napisano Ponad rok temu
Nie jest, widzisz tylko ogólnodostępny katalog publiczny na prawach read only.ale dostep do ftp jest chyba zablokowany....a z mula to sie chyba z tydzien bedzie sciagac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to dobre jest weź no wyjaśnij co poeta miał na myśli. :roll:Takie rzeczy jak on pokazuje na tym filmiku nie moze cwiczyc nikt ponizej, powiedzmy 4-5 dana bez odpowiedniego nadzoru, bo istnieje niebezpieczenstwo calkowitego niezrozumienia idei.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ftp.aikido.lublin.pli powinien wyskoczyc udostępniony folder. :?
Napisano Ponad rok temu
po prostu bez bagazu doswiadczenia jaki ma Saotome sensei, nie da sie tego cwiczyc bezpiecznie i przeradza sie to wylacznie w cwiczenie ostrych wejsc na wspolpracujego uke. Co jest jak wiadomo dosc dalekie od idei Dziadkowego aikido. Z drugiej strony to podanie reki na koncu zaraz podchwyca tacy marzyciele jak Gosc i podniosa podawanie reki do rangi narodowego symbolu braterstwa i pokojuA to dobre jest weź no wyjaśnij co poeta miał na myśli. :roll:
Napisano Ponad rok temu
To tak dla paddzierżki razgaworaASU - Aikido Schools of Ueshiba
Formalnie niezależna organizacja, ok 70 dojo, niedawno weszła z powrotem pod płaszczyk Aikikai. Głównie rozwinięta w USA. Na czele stoi uczeń O'sensei'a, Saotome sensei.
Oto opis ASU przez George S. Ledyard który jest wysokim stopniem uczniem Saotome sensei:
Sercem Aikido Saotome sensei byłyby dwie główne przesłanki:
Pierwsza, każda technika aikido którą wykonujesz jest uderzeniem którego decydujesz się nie wykonywać. To właśnie możliwość tego atemi kreuje w uke potrzebe/koniecznosc reakcji w ten sposób że technika jest możliwa do wykonania. Jest to podsumowane przez jego (Saotome sensei) stwierdzenie że "Jeśli wiesz że twój partner nie uderzy cię, wszystkie techniki można zatrzymać/zablokować".
W aikido nie ma rozdzielenia pomiędzy technikami z bronią i bez broni, one są wymienne. Sensei kładzie duży nacisk na rozwój umiejętności posługiwania się bronią, co prowadzi do możliwości zrozumienia jak każda technika ma swój odpowiednik z bronią. Używa on ciągle broni, szczególnie miecza, aby pokazywać główne zasady technik bez broni.
Podczas gdy Kihon Waza senseia jest zasadniczo taki sam jak podstawy aikido gdziekolwiek indziej, jego osobisty styl poruszania się jest taki, ze on zawsze wygląda jakby trzymał miecz, i myśle że on naprawdę tak wyobraża sobie ten ruch.
W końcu, styl Saotome sensei jest bardzo trudny do określenia. Nie używa on jednej metody aby wykonywać wszystkie techniki. Nie jest on nauczycielem "liniowym". Może on wykonać technikę tak że najpierw wygląda jak T'ai Chi, a w sekundę później wykonuje ją w sposób podejrzanie przypominający karate.
Z tego powodu myśle że Saotome sensei osobiście zaprzeczyłby że posiada jakiś "styl" ponieważ jest on w stanie pokazać swoją technikę w prawie nieskończonej liczbie postaci, dowolnie.
Ale faktem jest, że posiada on swój unikalny sposób ćwiczenia swego aikido, który jest całkiem odróżniający się od innych. Chiba sensei powiedział mi pewnego razu, (po tym jak obserwował trening prowadzony przeze mnie) że "kiedy patrzę na ciebie widzę w dużym stopniu Saotome sensei". Więc istnieją pewne oczywiste rozróżniające elementy które reprezentują to co on ćwiczy, które przekazał on swoim studentom. Myśle że ma to dużo wspólnego z głównymi zasadami opisanymi powyżej.
Z drugiej strony inną rozróżniającą cechą charakterystyczną Saotome sensei jest to że jego styl nauczania zajmuje się głównymi zasadami a nie technikami. Nie stara się on spowodować abyś wykonywał technikę w pewien sposób, ale raczej abyś znalazł sposób w jaki ona działa dla ciebie osobiście. Rezultatem tego jest to że jego studenci ćwicząc aikido nie wyglądają w zasadzie jak on. Nawet Hiroshi Ikeda sensei (jego długoletni uchideshi) porusza się w kompletnie inny sposób niż Saotome sensei. Pewnego razu słyszałem jak sensei upominał jakiegoś aikidokę z czarnym pasem "nie rób tego w sposób jaki ja robię" Chciał on aby student znalazł sposób jaki działa dla niego a nie imitował kogoś innego. Jest to całkiem inne podejście od niektórych innych instruktorów których studenci powyżej 4 dana wyglądają jak sklonowany oryginał.
To jest wszystko o technice. Jeśli mielibyśmy dyskutować "filozofię" Saotome sensei potrzebowalibyśmy dużo więcej miejsca i czasu niż go mamy. Polecałbym gorąco żeby zainteresowani studenci przeczytali jego książkę "Aikido i Harmonia Natury".
To co napisałem jest rzeczywiście niedostateczne, ale na jednej stronie nie można posumować treningu z całego życia. Ale przynajmniej myślę że każdy ze studentów Saotome sensei zgodzi się z tym co napisałem.
George S. Ledyard
Aikido Eastside
Defensive Tactics Options
Bellevue, WA USA
Moj komentarz: Niektórzy ze studentów Saotome sensei jak np W.Gleason z Bostonu usiłują ćwiczyć np: kotodame skupiając się kompletnie na spiritualizmie i innch rodzajach mistycyzmu.
Ponieważ Saotome sensei jest człowiekiem wykształconym i bardzo inteligentym, większość ludzi jakich skupia on wokół siebie są to ludzie wrażliwi na filozoficzną stronę aikido. Saotome sensei w swoim dojo potrafi jedocześnie zachować doskonałego ducha wojennego, czego jednak nie można powiedzieć o zdecydowanej większości podlegających mu dojo.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu