tak to przynajmniej zawsze widzialem :-)
a co do wolnej i szybkiej reki, to trudno sie do czegos przyczepic

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno. Nawiązując do konsekwencji walki i moich działań: wolę wylądować na komisariacie niż na oiomie. Sumienie?
Akurat uznaję wolną wolę, jeżeli ktoś mnie atakuje, a nie ja jego, to ten ktoś podjął decyzję i jest odpowiedzialny za jej konsekwencje. Wysłanie takiego debila do szpitala uznam za dobry uczynek - może następnym razem jak zechce zrobić komuś krzywdę, to sie zastanowi?
Ktoś na forum miał taki podpis: "Wolę żeby mnie 12 sądziło, niż 6 niosło."
Napisano Ponad rok temu
no nie, "z partyzanta" = "z zaskoczenia" "bez ostrzezenia".
tak to przynajmniej zawsze widzialem :-)
a co do wolnej i szybkiej reki, to trudno sie do czegos przyczepic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O przepraszam .... proszę nie zapominać, że sutuacja miała miejsce w knajpie, a tam jak wiadomo, po pewnym czasie przełożonym na ilość spożytych płynów, wszystkie ręce bez względu na stopień skrępowania są dla obserwatorów postronnych WOLNE.... w poruszanym przez nas kontekscie rzeczywiscie nie brzmi wiarygodnie
Napisano Ponad rok temu
Jak te żółwiki co pouciekały: "Szefie. To był moment"...dla niego ta ręka musiała być jak błyskawica...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy mam Ci powiedzieć ZANSHIN, że się mylisz. Czy to Ci otworzy oczy?
Czy trzeba wysilać wyobraźnię jak się bedziesz czuł w pudle, kiedy przez przypadek, we własnej obronie na ulicy zastosujesz jakąkolwiek technikę aikido którą ćwiczysz, tak jak ćwiczysz.
Nie pomogą argumenty. Co się stanie tego nie odwrócisz, zmarłego nie wskrzeszysz, inwalidzie nie przywrócisz zdrowia, zaś to, że uprawiasz aikido Ci nie pomoże - wręcz przeciwnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może i ma, bo wspomniałem, że uczestniczyłem ostatnio w ogólnonarodowym spotkaniu instruktorów Ki Society. Tak więc bujin, nie myślę, że Cię usatysfakcjonuję, ale mówią, że w każdej populacji jest 5% idiotów. I dotyczy to także laureatów Nagrody Nobla.EEeeeeee.... bujin... ale jaki ma to związek z tematem lub choćby off-topem
![]()
W. (szczerze zadziwiony)
Napisano Ponad rok temu
Np. taki, że chce się spedzic fajny wieczór przy piwku, zamiast lać się z chamami po pyskach?Ponownie Randall na widecie. Jaki ma sens podchodzić do walczących aby załagodzić konflikt, mając świadomość, że można samemu oberwać? W tym leży całe sedno sprawy.
Taki stary, a taki naiwny.Mistrz aikido, przez duze 'M', może spokojnie podejść do walczących bez obawy, że skierują oni przeciwko niemu swoją agresję. W to wierzę.
To jest abasurd, uzasadniam:Faktycznie, to co piszę, na pierwszy rzut oka wydaje się absurdem, bo jest przez większość kojarzone z codzienną praktyką i godzi w obecną metodykę nauczania aikido. Aikido bez ukemi! A jednak. Tak, technika aikido, sama w sobie reprezentuje mniej lub bardziej skomplikowaną sekwencję ruchu i kończenie jej rzutem pozwalającym na wykonanie ukemi ma sens w początkowym okresie jej nauczania.
Z powodów czysto estetycznych, w szerokim rozumieniu tego pojęcia.Pytanie tylko dlaczego w związku z powyższym zajmujesz się aikido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gosciu, ale o czym ty piszesz? Jakiej realnej walki??? :roll: 8OFaktycznie, to co piszę, na pierwszy rzut oka wydaje się absurdem, bo jest przez większość kojarzone z codzienną praktyką i godzi w obecną metodykę nauczania aikido. Aikido bez ukemi! A jednak. Tak, technika aikido, sama w sobie reprezentuje mniej lub bardziej skomplikowaną sekwencję ruchu i kończenie jej rzutem pozwalającym na wykonanie ukemi ma sens w początkowym okresie jej nauczania. Jednakże, jej utrwalanie nie może w żadnym wypadku odbiegać od sytuacji realnej walki, to jest uwzględnienia kontrolowanego upadku.
Napisano Ponad rok temu
Łeż to!! :roll:W każdym poście Randalla jest coś o skuteczności aikido (a raczej jej braku)
. Niezależnie od tematu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdzie ja pisałem o szpitalu? Poza tym, nie wiesz o czym piszesz, także Ci wybaczamRandall, coś tu przeoczyłeś. Jak nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz - powiadają. To dotyczy tych gerojów, którzy próbowali załagodzić rękoczyny i zamiast 'spędzić fajny wieczór przy piwku', wylądowali w szpitalu.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu