4 Puchar Polski form pokazowych w lublinie
Napisano Ponad rok temu
Ktoś będzie? ja mam zamiar się wybrać z sentymentu.
organizator: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, podium, nagrody, medale, dyplomy i uścisk dłoni szeryfa.
Program jest całkowicie dowolny, kazda para ma zrobić układ technik aikido, mają na to 1 minutę - każdy z zawodników 30 sekund. Oceniane jest to przez sędziów, którzy patrzą, oceniają i punktują /1-10/. Na ocenę składa się poprawność techniczna wykonania, dynamika wykonania i stopień trudności wykonywanych technik, oraz sposób ich ułożenia w sensowną całość.
Zasadniczo puchar jest organizowany przez PUA i nasze kluby w nich startują, ale nie dlatego że inni nie mogą, jakby się ktoś zgłosił to nie było by problemu.
Kazdy kto chce pooglądać, niech przybywa. Ja ze swojej strony gwarantuję że na stronie w sobotę wieczór pojawi się galeria ze zdjęciami i może filmik jakiś finałowy
Napisano Ponad rok temu
Niewielką informację zamieściłem już na stronce. Każdy, kto ma ochotę, może dotrzeć i pooglądac.
....ciach...
Kazdy kto chce pooglądać, niech przybywa. Ja ze swojej strony gwarantuję że na stronie w sobotę wieczór pojawi się galeria ze zdjęciami i może filmik jakiś finałowy
czyżby cała prawda o aikido??? przestraszony
toż to prawie jak gimnastyka artstyczna albo inne łyżwiarstwo figurowe...
(nie żebym był przeciwnny, ale...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo dorosłym sie nie chce, i żadna to dla nich zabawa jak nie ma mercedesa za 1 miejsce.tej, a czemu tylko dla dzieci co za dyskryminacja :roll:
Ano cała prawda.czyżby cała prawda o aikido???
Dzieci mają motywację do ćwiczenia, mają frajdę że biorą udział w mistrzostwach polski, rodzice mają frajdę że ich dzieci mają frajdę i że mają takie zdolne latorośle. O aikido napiszą w gazecie, puszczą niusa w tv regionalnej, może ktoś się zapisze, zostanie. Same plusy takich zawodów. Czego byś chciał, walk w klatce żeby duch budo nie zaginął 8O
Napisano Ponad rok temu
Dziadek sie chyba w grobie przewraca. Ludzie...toż to zaprzeczenie jednej z fundamentalnych zasad aikido...podium i medal...
A jaki obciach...wybaczcie szanowni forumowicze z PUA dający przyzwolenie na takei cudactwa...ale chyba Wam sie coś pokręciło? Przecież tu chodzi o to ZEBY NIE BYŁO RYWALIZACJI...a nie, żeby ją sobie dorabiać i udawać, że to nieszkodliwe. A może to nowatorski sposób zarabiania pieniedzy? Zawsze to na złoty medal sponsor się połaszczy...a na zwykłego aikidola co to sobie ćwiczy i dla siebie stopnie zdobywa to nawet nie splunie...
A....może nie warto się nawet dziwić...
Yoshi
(zdegustowana na maxa)
Napisano Ponad rok temu
Zle sa tylko ograniczenia w sztuce walki z niej wynikajace.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest cos takiego jak Puchar Europy Sztuk Walki w Pokazach i rzeczywisce pojawiaja sie tam ludzie z PUA ale nie sa to pokazy tylko Aikido. Rzecz jest interdyscyplinarna. Nie pytajcie mnie kto i na jakich zasadach sie tam prezentuje bo tak az dobrze sie nie orientuje.
Napisano Ponad rok temu
Cóż, idea przeniesienia Aikido na grunt sportowego współzawodnictwa zrodziła się dużo wcześniej za sprawą niejakiego Kenji Tomiki, a nie tych pazernych na kasę odszczepieńców z PUA. To tak gwoli przypomnienia i a propos Dziadkowych przewrotów w grobie.Aaaaaaa...bstrakcja....aaaaa...bsurd....
Dziadek sie chyba w grobie przewraca. itd. itp.
Co się zaś tyczy szkodliwości zawodów dziecięcych w formule pokazowej, wytłumacz proszę mi laikowi, na czym owa szkodliwość polega. Jak dotąd obserwując dzieci przygotowujące się do występu odniosłem wrażenie, że wszystkie, owszem przejęte rolą, ale mają z tego dużą frajdę a ich zaangażowanie treningowe znacznie wzrosło.
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
...czyżby cała prawda o aikido???
Czego byś chciał, walk w klatce żeby duch budo nie zaginął 8O
a pewnie. w końcu to sztuka WALKI a nie gimnastyka korekcyjna. może w końcu czas, żeby jaiś Kanetsuka, Chiba i inny Nishio stanął na ubitej ziemi z jakimś fighterem i pokazał mu, kto tu rządzi......
Pewnie że żartuję.
Po prostu strasznie mi się to gryzie - SW i zawody w układach (wiem - w karatach różnych też są układy, ale są również jakieś tam walki).
btw - jest jeszcze jakaś SW, której autonomiczną częścią jest opowiadanie o jej skuteczności i unikania jak ognia wszelkiej, mogącej rozwiać te mżonki konfrontacji?
pozdrawiam
kurm (zasmucony, zadumany i szukający odpowiedzi)
Napisano Ponad rok temu
Przecie są zawody w KATA - karate, tae kwon do, king fu itp.Po prostu strasznie mi się to gryzie - SW i zawody w układach (wiem - w karatach różnych też są układy, ale są również jakieś tam walki).
btw - jest jeszcze jakaś SW, której autonomiczną częścią jest opowiadanie o jej skuteczności i unikania jak ognia wszelkiej, mogącej rozwiać te mżonki konfrontacji?
pozdrawiam
kurm (zasmucony, zadumany i szukający odpowiedzi)
W aikido przecież też są kata, choćby z jo i bokenem. Podstawowa forma ćwiczenia to też właściwie kata.
Zawody w układach to świetna rzecz - rywalizacja jest, a rannych i poobijanych niet. Każdy pokazuje się z najlepszej strony, a tak naprawdę nie ma porażek, takich jak zebranie oklepu po ryju. Wcale Dziadek się nie obraca w grobie z tego powodu.
Zawody dla dorosłych nie odbywały sie w polsce, nie były to też zawody aikido. Były takie międzynarodowe we Włoszech, ale form pokazowych sztuk walki - interdyscyplinarne.
Zastanawiam się czemu ludziska w Polszcze mają tendencję do robienia się bardziej żółtymi niż japońce? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Tak. Większość sztuk walki działa według modelu skutecznosci legendarnej, acz nieweryfikowalnej. Np. odmian karate unikających zawodów jest więcej niż odmian sportowych.btw - jest jeszcze jakaś SW, której autonomiczną częścią jest opowiadanie o jej skuteczności i unikania jak ognia wszelkiej, mogącej rozwiać te mżonki konfrontacji?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ogluszanie kurczakow
- Ponad rok temu
-
Bokken do suburi do sprzedania - bazar
- Ponad rok temu
-
Staż z sensei Etienne Leman 6 dan Aikido 4 dan Jodo
- Ponad rok temu