Fixed EDC do 100$
Napisano Ponad rok temu
Potrzebuję jakiegoś nożyka fixed na EDC do 100$. Czyli do prac około ogrodowych, biurowych, lekkich trekingów poza miast(eczko). Potrzebuję go np. do otwierania paczek, robienia śniadanka, cięcia kabelków, rabnięcia cieńszej gałązki itp.
Wiem. wiem - Nimravus. Rewelacyjny po prostu ideał. Ale... Powłoka się mnie strasznie nie podoba. Się to rysować będzie - do żarcia włazić (:
Więc może jakieś inne nożyki do 100$? Ale nie lekko ponad 100$ tylko do 100$ (:
Stal jakaś nierdzewna (ewentualnie D2 - bo to taka półrdzewna?) najlepiej no i koniecznie bez żadnej powłoki.
No i wymiary i kształt taki żebym go mógł nosić przy sobie.
Czyli definicja pojęcia CUB - jak mi się wydaje (:
Wertowałem trochę już Budo (znalazłem Gamera, Ranta i Bowie) i sklepy - ale jakoś ślepy chyba jestem.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Swoich duzo w kuchni uzywam - tam mi sie jeszcze ani nic nie porysowalo, ani nie wlazlo do zarcia, mimo, ze wszystkie to teflon
Ale opcji jest naprawde sporo, nie tylko Benchmade - Temperance, albo Bille Morany od Spyderco?
Na poczatek starczy chyba?
Napisano Ponad rok temu
No z tym włażeniem do żarcia powłok to tylko tak przywaliłem żeby zobrazować że mnie nie pasi powłoka i że się będzie rysować (: Co jak co ale wiem że do żarcia nie wlezie (:
Spyderco - eeeeeee... Nie...
(:
Pozdrowionka
p.s. Jak na razie Nimravus prowadzi w moim rankingu. Hmmm... A proobował ktoś kiedyś zamawiać jakiś pokrywany powłoką nożyk bez powłoki właśnie?
Napisano Ponad rok temu
Np z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] stronki
Polecam!
Aaa... dopiero doczytalem... nie chcesz powloki? No to moze Fallkniven F1? Ale to juz troche powyzej Twojej granicy...
No to warto zainteresowac sie tym co wymienil Rybak.
Napisano Ponad rok temu
p.s. Jak na razie Nimravus prowadzi w moim rankingu. Hmmm... A proobował ktoś kiedyś zamawiać jakiś pokrywany powłoką nożyk bez powłoki właśnie?
To znaczy?
Benchmade Ci raczej nie zrobi specjalnego egzemplarza - byl kiedys krotki run nozy z 440C, ale tylko jako LE i teraz sa do znalezienia juz tylko u kolekcjonerow chyba.
Z BM to jeszcze Outbounder jest niezly, ale ma dosc krotka rekojesc i pochwe, ktora moglaby byc troche lepsza.
Poza tym moze cos z CS? Master Hunter Carbon V na przyklad? Macalem go tylko raz, ale poza tym niezle opinie slyszalem i czytalem, albo Pendleton Hunter, w Messermagazin wygral test nozy mysliwskich.
A Spyderki czemu bleee? Sa calkiem niezle, Temperanca mam, Billa Morana bede mial, bo mialem okazje go pare razy pomacac i byly problemy z oddaniem wlascicielowi
Najlepiej poczekaj na Eugene, wrzuci Ci cala sterte jakichs ruskich super-nozy za grosze i zapomnisz o Nimravusie
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie... zapomnialem o nim. Naprawde swietni klei sie do lapy. Fajny noz i miesci sie w podanej kwocie...Master Hunter Carbon V na przyklad?
Napisano Ponad rok temu
Benchmade Ci raczej nie zrobi specjalnego egzemplarza - byl kiedys krotki run nozy z 440C, ale tylko jako LE i teraz sa do znalezienia juz tylko u kolekcjonerow chyba.
No tak myślałem...
No o nim też myślałem.Z BM to jeszcze Outbounder jest niezly, ale ma dosc krotka rekojesc i pochwe, ktora moglaby byc troche lepsza.
Poza tym moze cos z CS? Master Hunter Carbon V na przyklad? Macalem go tylko raz, ale poza tym niezle opinie slyszalem i czytalem, albo Pendleton Hunter, w Messermagazin wygral test nozy mysliwskich.
Za duży...
Ekhm khmm e.. Brzydkie?A Spyderki czemu bleee? Sa calkiem niezle, Temperanca mam, Billa Morana bede mial, bo mialem okazje go pare razy pomacac i byly problemy z oddaniem wlascicielowi
Najlepiej poczekaj na Eugene, wrzuci Ci cala sterte jakichs ruskich super-nozy za grosze i zapomnisz o Nimravusie
Dobry ma być a nie za grosze. No i mam 100$ do wydania - dlatego np nie patrze na Ranta, czy Gamera.
Nooooo! Tak już też im się przyglądałem.Langus... ja w tej cenie bralbym RAT TAK-1 lub mniejszy RAT-3
A więc Rat-3 z D2 znalazł się na miejscu I obok Nimravusa w moim rankingu - mógłby ktoś króciutko prównać te dwa nożyki?
Ale wciąż czekam na sugestie jeszcze innych nożyków.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
A calkowita dlugosc wieksza o centymetr z malym hakiem.
No a Master Hunter jest z kolei o centymetr od duzego Nimravusa krotszy.
Aha - i troche sie gubie, o jaki rozmiar Ci chodzi, bo niby piszesz o Cubie, ale wspominasz tez o Gamerze i DPT...
Napisano Ponad rok temu
Pendleton za duzy? Klinge ma krotsza niz Nimravus Cub
Ten CS za duzy (:
Aha - i troche sie gubie, o jaki rozmiar Ci chodzi, bo niby piszesz o Cubie, ale wspominasz tez o Gamerze i DPT...
Psia mać myślałem że jest jeden Nimravus - i też kręćka powoli dostawałem - bo jedni piszą Nimrawus 4,5 cala a inni 3,5 cala. No teraz już wiem (:
Chcę coś małego - czyli coś pokroju Nimravus CUB (coś w granicach 3,5-4 cala)
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
(coś w granicach 3,5-4 cala)
Gamer!
Naprawde. Moze o klase nizej od wymienionych nozykow ale do codziennego noszenia idealny ze wgledu na lekkosc. Wbrew pozorom b. wygodny w lapie, plus za ksztalt i szlif ostrza. Stal 440C - ja skrobalem ryby i taplalem w blocie - bez zarzutu. Dokupujesz tekloka i nosisz jak chcesz. A za te cene masz dwa. Strong rekomendejszyn, chyba, ze chcesz nozyk dla szpanu, wtedy zdecydowanie cos innego
Napisano Ponad rok temu
Ten CS za duzy (:
Ale Pendleton to jest ten maly, 3.5 cala, Master Hunter jest duzy, 4.5.
Psia mać myślałem że jest jeden Nimravus - i też kręćka powoli dostawałem - bo jedni piszą Nimrawus 4,5 cala a inni 3,5 cala. No teraz już wiem (:
Chcę coś małego - czyli coś pokroju Nimravus CUB (coś w granicach 3,5-4 cala)
140 - 4.5'', 145 - 3.65''
Z tym, ze Cuba juz od konca zeszlego roku nie produkuja i musialbys sie pospieszyc.
Ale zaczekaj na wysza, on Ci cos wiecej o tym RAT-3 bedzie mogl napisac. I Heimdall pewnie tez cos dorzuci.
Napisano Ponad rok temu
Jesli natomiast wolisz cos drozszego to chyba BM Nimravus Cub lub Spyderco Temperance... (ze wskazaniem na tego drugiego)
aaa i prosze mi tu nie pisac takich rzeczy o Pajakach!
Ekhm khmm e.. Brzydkie?
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Niestety nie mialem okazji sie nim pobawic, ale nie pamietam, zeby ktos na niego narzekal.
Jest tez z tej calej bandy najmniejszy (3.4'') i najbardziej pancerny.
Pytanie, czy Ci do dloni bedzie pasowal, bo z cena to sie miesci - na NG przynajmniej.
Napisano Ponad rok temu
Ale lepiej zrobić lub zamówić podobny custom w rodzaju konusa, pod swoję rękę. Klingi można znaleźć w wielu miejscach.
Napisano Ponad rok temu
za dokladnie 100$
jak ja go chce pomacac ! Wojtas takiego posiada ale daleko jest
(uwaga: chwyt moze byc trojpalczasty)
Napisano Ponad rok temu
Witam
Potrzebuję jakiegoś nożyka fixed na EDC do 100$. Czyli do prac około ogrodowych, biurowych, lekkich trekingów poza miast(eczko). Potrzebuję go np. do otwierania paczek, robienia śniadanka, cięcia kabelków, rabnięcia cieńszej gałązki itp.
Wiem. wiem - Nimravus. Rewelacyjny po prostu ideał. Ale... Powłoka się mnie strasznie nie podoba. Się to rysować będzie - do żarcia włazić (:
Więc może jakieś inne nożyki do 100$? Ale nie lekko ponad 100$ tylko do 100$ (:
Stal jakaś nierdzewna (ewentualnie D2 - bo to taka półrdzewna?) najlepiej no i koniecznie bez żadnej powłoki.
a moze Ka-bar 1461? D2, ponizej 100$ - jedyny minus to, ze niestety ostrze z powłoką.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
sam czekam na takiego;)
Napisano Ponad rok temu
Te Kabarki faktycznie niczego sobie (: Bardzo mi się "kształty"podobają. Takie nimravusowskie. Bo Nimravus CUB kszałtem to ideał dla mnie. A faktycznie jusz go nie tłuką...
Tylko dlaczego wszystkie noże ktore mi się podobają są mają klingę pokrytą jakimś badziewem? ))):
Hiker i Resistor odpadaja - są "dziurawe" i się mnie nie podobają... Bosz wybrzydzam jak panienka... Przecież to ma ciąć...
Dobra. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Postaram się wybrać coś z tego co podaliście (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Rybak co sadzisz jako ekspert od BMek?
Napisano Ponad rok temu
Nic nie sadze, bo zadnego nawet na oczy nie widzialem, nie mowiac juz o macaniu.
Ale ja wiem, czy jelec tak bardzo mialby przeszkadzac... Jezeli juz, to wzialbym chyba Huntera, bo grubszy troche.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ABS World Championship Cutting Contest (po ang.)
- Ponad rok temu
-
Lansky ostrzałka Mini Crock Stick i 7 cali Carbon V
- Ponad rok temu
-
nowy Blade-Tech Wegner Lite
- Ponad rok temu
-
SWAMP RAT Camp Tramp... minitescik
- Ponad rok temu
-
Nowy model Rinaldiego (neck)