Policja a nóż
Napisano Ponad rok temu
Tak sie wiec zastanawiam - czy taki policjant jest w jakimś stopniu przygotowany na zagrożenie noża ?? Czy prowadzone sa szkolenia obronne przed nożem ?? Czy ktos ich uświadamia, jak niebezpiecznym narzędziem jest nóż ?? Czy tylko pokażą dwa bloki na krzyż przed atakiem z góry ??
PZDR,
Smoku
PS. W sumie to samo tyczy się Straży Miejskiej. Rozumiem, że u nich poziom wyszkolenia jest mniejszy (a to źle, bo maja dość duże prawa), ale cos powinni wiedzieć. Nie tak, jak na przyklad dziarski młodzian, który zatrzymał mnie na rowerze i kiedy zauważył nóż zdobył się tylko na pytanie "A ladnie tak jeździć z nożem?"... Żadnego respektu, wyobraźni...
Może to ja trochę przesadzam, może wcale nie powinni się obawiać na każdym kroku zamachu na życie, ale jak koleś widzi nóż i ma to kompletnie w dupie, to jednak cos jest nie tak...
Napisano Ponad rok temu
i co zrobi jak zatrzyma?
i tak nozownik, ktory bedzie chcial kogos normalnie ozenic, to nie bedzie tej kosy nosil na wierchu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wniosek: albo chłopaki mają zajebiste wyczucie i patrząc na ludzi są w stanie powiedzieć na 100% czy są oni zagrożeniem czy nie, albo brakuje im elementarnej wiedzy na temat. Może by zorganizować jakieś szkolenia dla Policji?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Polsce praktycznie nie występują przypadki trzeźwego ataku nożem, zwłaszcza na Policjantów. Najczęsciej mamy doczynienia z pijackim atakiem w furii, w większości przypadków skierownym przeciwko członkowi rodziny.
ponadto Wszelkie noże są legalene, nie mamy rózwnież w Polsce nożofobii takiej jak w UK, tylko się cieszyć. Dlatego też Policja reaguje tak jak reaguje. Nie mają poczucia zagrożęnia, bo najprawdopodobnie ono nie występuje, co innego w jakiś slumsach, gdybyś tak zbliżył się z nożem możliwe że reakcja byłaby inna.
mnie nie zdziwiłaby, ani nie "przestraszyła" osoba z nożem na plaży, w lesie czy nawet w mieście. Co innego np. pistolet, rzadko spotykany u cywilów ozaczałby a)kogoś na służbie, b)bandziorno , c)kogoś z pozwoleniem. Każdy przypadek by mnie zainteresował i spowodował większą czujność. Ale nie nóż, w wypadku noża spojrzałbym na markę i co najwżej zagaił konwersację nt. noży.
Napisano Ponad rok temu
nie mamy rózwnież w Polsce nożofobii
z pomocą tvn-u niedługo pewnie bedzie :?
Napisano Ponad rok temu
Ale jakąś czujność powinni zachować, nie pozwalać na to, żebym mógł podejść na 5-10 cm. Zachowanie dystansu i czujności, to wszystko...
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
czy Policja jest w jakikolwiek sposób szkolona na wypadek spotkania osoby z nożem?
taa... nierealna obrona na nierealny atak (zamachowe uderzenie z góry)... i to przy pomyślych wiatrach...
oczywiśćie niemoge powiedzieć że tak jest wszedzie... (mam nadzieje że nie)
Napisano Ponad rok temu
Szkolona jest ale nie chcecie tego widzieć jak to robią i co prezentują na egzaminach.
Dobrze że działają we dwóch i są uzbrojeni .
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
quote]
A niby jakiej reakcji oczekiwałeś? mieli Cie rzucić na asfalt i skuć ? strzelić pałą przez łeb ?
Może ten w samochodzie tylko czekał żeby Cię zastrzelić jeśli sięgniesz do kieszeni ?
Może dla wzmocnienia efektu trzeba było krzyknąć : krwi , krwi mi trzeba, gotujcie się na śmierć.
Na giwera.pl masz fajny artykuł na temat przeżywalności uzbrojonych w broń palną policjantów zaatakowanych przez gościa z nożem.
Napisano Ponad rok temu
Nóż jest tak samo groźny...
A jednak nie zareagowali w ogóle.
No i glównym tematem miało być - czy uczą ich czegoś - w związku z atakiem nożem... A nie jak powinni zareagować, kiedy koło nich przeszedłem.
Napisano Ponad rok temu
Jak myslisz - jak by zareagowali, gdybym miał w łapie 40 cm. gazrurkę?
Nóż jest tak samo groźny...
A jednak nie zareagowali w ogóle.
No i glównym tematem miało być - czy uczą ich czegoś - w związku z atakiem nożem... A nie jak powinni zareagować, kiedy koło nich przeszedłem.
gazrurki są legalne w Polsce, tak samo jak noże, więc nie wiem nadal o co chodzi z tą reakcją. Saperką mógłbyś ich wytłuc jeszcze szybciej niż nożem. I co - mają reagować na gościa niosącego saperkę ? i w jaki sposób ? Piszesz, że głównym tematem miało być czy uczą ich czegoś w związku z atakiem nożem. To po kiego czorta 3/4 postu poświęcasz na opis de facto prowokacji delikatnie mówiąc dziecinnej?
A co ma artykuł do tematu ? to chyba proste : pokazuje jak to wygląda w stanach, wyobraź sobie jak to wygląda u nas
Napisano Ponad rok temu
Jak myslisz - jak by zareagowali, gdybym miał w łapie 40 cm. gazrurkę?
Mysle, ze zareagowaliby tak samo. Cos masz smoku gorszy weekend
Napisano Ponad rok temu
ja nie mogę...wyobrażacie soibie, że przechodze koło 4 policjantow z gazrurą w ręce, a oni kompletnie mnie olewają... Ja sobie tego nie potrafię wyobrazić.
Jesli przyjmiemy, że nóż jest podobną bronią - moim zdaniem powinni zareagować tak samo na gazrurkę (używam rurki jako bardziej wizualnego przykładu). Nie zareagowali - to znaczy, że nikt ich nie nauczył, że nóż jest bronią, i to groźną. To mial wykazac mój eksperyment - Czy policja jest uświadomiona, że nóż jest groźny. Okazuje się, że nie.
A więc pytam po raz ostatni - czego tak naprawdę ich uczą o nozu
I może skończmy dywagacje - co powinni zrobić, jak mnie zobaczyli z nożem...Proszę?
Odsunąć się. Tylko tyle wymagam od nich :wink: I choć na chwilę przerwac pasjonującą rozmowę o dupie Maryni.
PZDR,
Smoku
PS. cynik - zdaża się - C'est la vie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Skoro idziesz z gazrurka to moze jestes gazownikiem idacym do pracy?
Napisano Ponad rok temu
O poziom uświadomienia policjantów w sprawie noża możesz być spokojny, wiedzą ze nóż w sprawnych rękach staje się niebezpieczną bronią.
Co do szkoleń to jak wspomniałem wcześniej są prowadzone ale odrazu mówię, że podejście do tematu pozbawione jest tylu emocji i przekonania iż facet z nożem jest nie do obezwładnienia jak prezentowane to jest choćby na tym forum.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
"O BUDO-wlaniec idzie i zobacz jakie ma fajne NARZEDZIE"
to po co mieli cos robic, moze ich bardziej bron palna pasjonuje niz noze wiec towarzysko tez nie chcieli pogadac.
Ja tam jestem zadowolony ze tak zareagowali bo troszke byloby denerwujace gdyby mnie spisywali za kazdym razem gdy zobacza noz u mnie.
zaloze sie ze gdybys szedl z 7" kuchenniakiem to byloby zupelnie cos innego, to juz z daleka swirem by pachnialo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noże na wyposażeniu służb mundurowych
- Ponad rok temu
-
bumerang
- Ponad rok temu
-
kolejne zabojstwo przy uzyciu noza
- Ponad rok temu