Spyderco Military vs Benchmade AFCK
Napisano Ponad rok temu
Od pewnego czasu zastanawiam się, który z tych dwóch noży wybrać na swój EDC.
Dla mnie pomimo walorów takich jak cięcie, liczy się też wytrzymałość czubka i precyzja wykonania.
Tu są fotki:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pytanie kieruję głównie do osób, które spotkały się z tymi sprzętami.
Ja osobiście nie miałem okazji żadnego „pomacać”.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze i jeśli ktoś może podać zestawienie np. wytrzymałość, ew. luzy, blokada, cięcie (dość oczywiste), wymiary (fota porównawcza) i tym podobne.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
AFCK- miałem dwa rayz w łapie - cacy
Military - kocham Ją ,cholera :wink:
Bez zabawy w szczegóły - pająk prawie idealny , cięcie mistrzowskie - do podważania są łomy .
Motyl - ładniejszy, jednak IMHO coś mnie w nim nie leży .
PS- mocne EDC ------> Manix
Napisano Ponad rok temu
PS- proroctwo---.> zaraz zacznią się spory owyższości świąt........ itp :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście nie miałem okazji żadnego „pomacać”.
To zdecydowanie pomacaj bo oba noze nie naleza do najtanszych i mozesz przezyc bolesny zawod.
Pajaczka macalem, AFCK mam. Zdecydowalem sie na ten drugi noz ze wzgledu na solidniejsza konstrukcje, lepsza IMHO blokade, obawy ze cienki czubek Military moze mi sprawic przykra niespodzianke. Uwazam takze AFCK za noz o 350% ladniejszy. Oraz niestety ciezszy i specyficznie wywazony (ciezka dupa), ktore to wrazenie mija po wzieciu noza do reki.
AFCK to bardziej fajter i przebijak, Military na pewno lepiej pokroi pomidora
Osobna sprawa to stal: S30V vs D2 - dlugo by pisac, moze lepsi fachowcy ode mnie cos dorzuca.
Oba slicznie leza w lapie i sa swietnie wykonane, zero luzow.
Wiecej o AFCK np. tutaj:
http://www.forum-kul...showtopic=75547
Napisano Ponad rok temu
Czubek - słabe miejsce spajów. Z pająków, na mój gust, Centofante I, Perrin i Moran mają przemyślaną konstrukcję. Reszta - nieporozumienie....liczy się też wytrzymałość czubka i precyzja wykonania.
Tu są fotki:
Pytanie kieruję głównie do osób, które spotkały się z tymi sprzętami.
Napisano Ponad rok temu
Nie spodziewałem się, że ten wybór sprawi mi taki problem.
Przedstawię, jak sprawa wygląda w moich oczach.
Military
Zalety: cięcie, otwór, wysoki szlif, brak powłoki,
Wady: słaby czubek, brak linersów.
AFCK
Zalety: linersy, blokada, silny czubek, smukły kształt,
Wady: powłoka, słabe właściwości tnące (tak mi się wydaje, jeśli ktoś miał okazję tym nożem coś pociąć to bardzo proszę o opinię)
Czy ktoś coś jeszcze może dodac ? (bardzo wskazane )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Military
Zalety: cięcie, otwór, wysoki szlif, brak powłoki,
Wady: słaby czubek, brak linersów.
Wszystko w sumie sie zgadza tyle tylko ze brak linersow wcale nie musie byc wada. Dla mnie np jest ogromna zaleta bo noz jest niesamowicie lekki. Praktycznie ginie w kieszeni i wogole go nie czuc.
AFCK
Wady: powłoka, słabe właściwości tnące (tak mi się wydaje, jeśli ktoś miał okazję tym nożem coś pociąć to bardzo proszę o opinię)
Z tym silnym czubkiem to bym nie przesadzał. Oba noze tak na prawde czubki maja dosc delikatne.
Kangoo owner kiedys napisał ze predzej zdechnie z glodu niz sprzeda swoja Mili. Doskonale go rozumiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to sie teraz zdrowo wystraszyłem 8O i chyba przestanę Mili zbyt energicznie otwierać ,bo mi czubek odpadnie .
Sorry ,ale nie mogłem się powstrzymać . :peace: ,już nie będę .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wojtas w swoim Maniksie juz dwa razy przeszlifowywał czubek.
Pewnie ostrzył ołówki....
Napisano Ponad rok temu
Chociaż Mili jest ,,militarny,, to jednak jego bardziej użytkowe zdolności i użytkowa klinga zdecydowały gdy miałem taki sam dylemat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdjęcie z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze takie bywają
No dobra, ale to nie Military przeciez
AFCK
Bez jaj, "slabe wlasciwosci tnace" to ma ER Fulcrum - jeszcze sie nie spotkalem, zeby ktos sie na AFCK skarzyl z tego powodu...
Nawet na BUDO jest troche relacji z czasem dosc dlugiego uzytkowania i sobie nie przypominam, zeby ktos narzekal, a nikt go nie uzywal do zabijania ludzi, tylko jako EDC.
Military kroi na pewno lepiej, ale AFCK jest najwyzej tylko troszeczke gorszy.
Nie mam co prawda duzego, ale mam dwa male i o ile sa z oczywistych wzgledow troche gorsze niz mini TSEK (a to jest nmiej wiecej odpowiadajace porownanie geometrii jak duzy AFCK/Military), to i tak jest to nadal pierwsza liga.
A czubek wcale nie jest jakis bardzo mocny, jak juz inni napisali, moze rzadziej sie slyszy o ulamanym, niz u Military, ale to nadal nie jest czubek np. Pinnacla.
Napisano Ponad rok temu
W sumie chce miec znowu AFCK, bo uwazam, ze to jden z nozy, ktory najlepiej mi lezal w rece, a przeszlo ich przez moje - z 10, w tym takie jak Emerson Commander (tez go lubilem).
Aktualnie mam cwieka - wybrac AFCK takiego jak dawniej z liner lock, czy moze zaryzykowac z Axis? Przyznam, ze nowosc pociaga.
Tez nie mam zaufania do malych sprezynek. I bardzo bym nie chcial zeby jakakowliek bolkada puscila, a ostzre zatrzymalo sie na moich palcach. W sumie chodzi o to jedno i dobry "szybki" chwyt. Reszta nie ma znaczenia.
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchmade Red Class - ostrość fabryczna
- Ponad rok temu
-
EDC
- Ponad rok temu
-
Benchmade Pradue Mini-Ambush czy Spyderco Centofante III