Benchmade Pradue Mini-Ambush czy Spyderco Centofante III
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się nad dwoma nożami składanymi:
1. Benchmade 10210 Pradue Mini-Ambush [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2. Spyderco [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nóż głównie do cięcia, grill, gałązki, mięso itp. Nie chciał bym, żeby szybko się stępił. To będzie mój pierwszy noż. A może jest lepszy wybór w tej cenie? (do 300PLN)
Napisano Ponad rok temu
w bm jest dziwna blokada, jakis dziwny ksztalt ostrza... nie nie nie i jeszcze raz nie.
spajder w tym wypadku bylby lepszy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio tez musialem wybrac dla mojej lubej nozyk w okolicach 300 zł i w gre wchodzily Delica Monochrome i Centofante. Ten ostatni odpadl z powodu cieniutkiej klingi i nitu zamiast srubki. W Delice tez nie pasowal mi nit i nietypowy wyglad (tzn mi sie podoba ale mojej dziewczynie niekoniecznie). Monochrome natomiast jest moim zdaniem bliski nozowi idealnemu w tym przedzile cenowym. Ma bardzo pewna i wygodna blokade, dobrze tnie, niezła stal (na EDC spokojnie wystarczy), stonowany i ładny wygląd. Minusem jest spora waga i klips ktory miom zdaniem za slabo trzyma. Pomimo ze rekojesc jest stalowa zapewnia dobry i bezpieczny chwyt.
Napisano Ponad rok temu
Ale Centofante bedzie zapewne lepiej kroil, Ambush ma dosc gruba klinge i niski szlif, do tego ma bez dwoch zdan lepsza stal.
Poza tym Monochrome to niezla idea, albo moze Pika. Przyjrzalbym sie tez Delicy, jesli sie w cenie miesci - wsrod trzycalowych nozykow jest na pewno warta uwagi.
Napisano Ponad rok temu
co do spyderco, to też dobry wybór. a to że ostrze jest cienkie to w tym przypabdku akurat dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Co do Piki... nie lubię kupować produktów najtańszych, taką mam zasadę. Ambush to oczywiście nie hi-end, ale wygląda solidnie.
Napisano Ponad rok temu
A blokada Rolling Lock naprawdę trzyma bardzo dobrze.
A do tego jest mocny i w miarę lekki co wg mnie predysponuje go na nóż EDC.
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dam znać jak tnie jak go dostanę.
Napisano Ponad rok temu
a jeśli na jednym i drugim - kup Griptiliana dołożysz stówkę, ale będziesz miał świetny nóż...
święte słowa Lukaszki mam Gripa od zeszłego piatku i jestem niesamowicie z niego zadowolony normalnie trociny dom zasypały :twisted: hehehhe
Napisano Ponad rok temu
Spoko nożyk.
Mały Ambush mnie nie przekonał, ale RollingLock, z bliżej niewyjaśnionych przyczyn określony na military.pl jako "nowa blokada" jest zupełnie spoko. Przynajmniej dopóki nie jesteś leworęczny ;-)
Pika godna przemyślenia, choć jako alternatywa dla Centofante i mini Ambusha to chyba jednak raczej mini Pika.
Monochrome specyficzny, mnie nie podszedł w ogóle. Koniecznie obmacać. I uwaga: jest tak ze dwa razy cięższy niż pozostałe wymienione tu noże.
Zdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
RollingLock, z bliżej niewyjaśnionych przyczyn określony na military.pl jako "nowa blokada" jest zupełnie spoko. Przynajmniej dopóki nie jesteś leworęczny ;-)
AdamD, probowales otwierac i zamykac Ambusha lewa reka?
I jak? Z czym miales najwieksze problemy?
Bo ja np. nie mam zadnych, a nie jestem leworeczny, wiec lewa mam slabsza i nie tak dokladna. Film Ci poslac?
Z niektorymi linerlockami faktycznie bywaja klopoty, ale rolling lock akurat nie robi zadnych.
Napisano Ponad rok temu
Wierzę Ci na słowo że się da, ale chyba się zgodzimy że BackLock jest jakby nieco bardziej "oburęczny"
Napisano Ponad rok temu
z bliżej niewyjaśnionych przyczyn określony na military.pl jako "nowa blokada"
może mieli na myśli - nowa dla Benchmade
Napisano Ponad rok temu
Może się za krótko bawiłem ;-)
Wierzę Ci na słowo że się da, ale chyba się zgodzimy że BackLock jest jakby nieco bardziej "oburęczny"
Szczerze mowiac, nie ma roznicy - poza tym, ze przy backlocku wykonujesz takie same ruchy obiema dlonmi, a przy Ambushu nie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Swamp Rat
- Ponad rok temu
-
Propozycja zakazu produkcji kuchenniaków
- Ponad rok temu
-
CS triple action - wasze opinie
- Ponad rok temu