Nowa sebenza z inlays
Napisano Ponad rok temu
szczegoly tuaj:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
W takich chwilach zaluje, ze nie jestem... bogaty...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dokłada kawałek micarty i .... jaaaaa cięęęęęęęę, ojjjeeejjj, uuuu, alleee suuuper....
Czyli za jakiś czas dołoży g10 i znów będzie ... jaaaaa cięęęęęęęę, ojjjeeejjj, uuuu, alleee suuuper....
Potem dołoży carbon fiber i ... wiadomo co...
Potem wmontuje kawał kości i .... no też wiadomo co....
A potem... hmm, kraton, zytel?
Jakoś taka idea mizerna mi się wydaje.
Napisano Ponad rok temu
Sebenza z micarta na pewno znajdzie wielu zwolennikow, ja tam jednak na razie wole zwykla szara, bo tansza.
Napisano Ponad rok temu
jakbyś nie zauważył (a jak widzę nie) ta sebenza ma dość szczególny wydźwięk. To w pewien sposób ukłon w stronę wieloletniego przyjaciela Chrisa i projektanta noży Green Beret oraz Neil Roberts. Jeśli nie widzisz w tej Sebenzie nawiązania do tychże noży to OK, ale ja np. widzę. Prosta forma, czysty tytan (bez nieieskich akcentów itp.) i wkładki jak w Green Berecie. Swoją drogą, będzie to na prawdę miły nóż...
Przy okazji, G10, CF itp. nie są planowane. Podobnie jak wersja "regular", która to jest limitowana do 60szt. rocznie i wykańczana jest tylko w drewnie najwyższej klasy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a tu nawet to sie calkiem przyjaznie komponuje. no i nie ma niebieskiej diodki.
Napisano Ponad rok temu
Podobnie jak wersja "regular", która to jest limitowana do 60szt. rocznie i wykańczana jest tylko w drewnie najwyższej klasy
czy to znaczy że regular nie za bardzo się sprzedawała od kiedy wrócił classic?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może by zrobili z wbudowaną poziomnicą ? :? ...
Napisano Ponad rok temu
lukaszki, sorry, ale nie rozumiem
to ja źle zrozumiałem - myślałem że regular od teraz będzie tylko 60 sztuk rocznie i tylko z drewnem, a pozostałe regulary przestaną robić.
PS. a podoba mi się classic bo ma clip pointa
Napisano Ponad rok temu
"... i nic nie poradzę, że uważam Sebenzę za nóż wręcz doskonały. "
to Twoje zdanie o nowej Sebenzie jest nieobiektywne!
Wydźwięk Sebenzy jest mi znany i oczywisty. Aczkolwiek, nie każdy projekt wychodzący spod ręki pana CR musi zostać przez wszystkich opiany pieśniami i postawiony na postumencie glorii i chwały. Są noże, które mi się bardzo podobają (np. Green Beret 7"), ale są takie, które nie wpasowują się w moje wyobrażenia i oczekiwania (np. seria One Piece Range).
Widzisz, ja mam szacunek dla pana CR, ale jeżeli wszem o wobec nazywa się Sebenzę nożem, folderem doskonałym, to jaki jest sens szpecenia jej wkładkami? Nie podniesie to parametrów noża, nie wpłynie na ergonomię. Wszak o parametrach Sebenzy i ergonomii napisano już wszystko, a nie da się poprawić czegoś, co uznane jest za doskonałe. Czyli jest to tylko taki kaprys projektanta, by zrobić wkładkę.
Nawiązanie do serii Green Beret i do noża Neil Roberts, owszem jest w nich micarta i takowa będzie też na Sebenzie. Miły akcent z odmiennym kolorystycznie kołkiem (chociaż zdjęcie które dałeś jest czarno-białe, więc nie potrafię tego dokładnie określić), nadając nożowi modny ostatnio charakter "taktycznego", ale to nadal tylko kawałek tworzywa włożony tytan ku radości, a nie konkretnemu zastosowaniu. Do tego pozostawione polerowane śuby. Czyli cała idea "ukłonu w stronę przyjaciół, zawarła się w kilku kawałkach szarej micarty. Cóż, to daleko idąca ideologia, by od razu mówić o jakimś ukłonie, czy innej formie wyrażania swoich emocji.
Czyli co by nie spojrzeć, jest to czysty marketing, a nie droga chęci dążenia do stworzenia czegoś nowego. Wiadomo, nową Sebenzę wielu zakupi, każdy będzie zadowolony i każdy będzie zadowolony z faktu, iż zasiliła jego kolekcję. Pan CR zbierze ukłony i pieniądze i na swój sposób chwała mu za to, iż w lawinie noży, jaka zalewa świat, stworzył nóż, który stał się swego czasu wzorcem wykonania noża składanego, a co więcej potrafi włożyć do niego kawałek micarty za może 2 dolary, a sprzedać ze wspaniałym zyskiem.
Napisałeś Piter:
Swoją drogą, będzie to na prawdę miły nóż...
Przecież to jest miły nóż. Właśnie bez tych całych inlays, bez grawerowanych znaczków i gwiazdek, bez wiatraków i kiczowatych WTC, ten nóż jest miły, dobry, wykonany z konkretnych materiałów i szaleńczo użytkowy.
A korzystając z okazji. Czy posiada może ktoś zdjęcie jakiegoś żołnierza, który ma przy sobie jakikolwiek nóż sygnowany logiem pana CR? Miło by było zobaczyć, iż nóż ten jest faktycznie używany w celach, do jakich między innymi został zaprojektowany. Szukałem w sieci i niestety nie znalazłem, a zdjęcie takowe pozwoliłoby mi na ciekawą dyskusję z przyjacielem w czynnej służbie.
Napisano Ponad rok temu
Jedno pytanko mam - a od kiedy to my racjonalnie do noży podchodzimy?
I wybacz bracie - ale na chuj Ci zdjęcie z żołnierzem?
Przeca te wszystkie wersje królowej Seb w tyfuśnymi wkładkami, drewienkiem, damastem drabinkowym to fetysz dla kolekcjoreów nic z użytkowoscią nie mający wspólnego. Upiekszeniu tylko służące upiększenie. Ale to nadal ten sam uzytkowy folder.
Tak mi sie przypomniało: Jak z Akmiakiem na rybkach byliśmy to otwierał skubany grubaśną blaszaną puszkę kukurydzy przy pomocy Seb. Bez mrugniecia okiem. Bo to user jest a nie zakichany gablociarz wredny (zarówno Akme jak i Seb).
I to mnie przekonało. S30V to S30V.
Napisano Ponad rok temu
Jedno pytanko mam - a od kiedy to my racjonalnie do noży podchodzimy?
I wybacz bracie - ale na chuj Ci zdjęcie z żołnierzem?
No ja chyba właśnie ostatnio wyleczyłem się z choroby i stawiam na racjonalność, a nie ideologię. Przynajmniej w nożach produkowanych seryjnie.
A zdjęcie bym chciał. Bo tak jak napisałem, mógłbym ciekawą rozmowę przeprowadzić sobie. Masz takowe? :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Film w tv o tematyce branżowej
- Ponad rok temu
-
[Motyl] filmiki instruktażowe.
- Ponad rok temu
-
Siekiery
- Ponad rok temu
-
CRKT Hammond Cruiser -trzy słowa
- Ponad rok temu
-
Kershaw Mini MoJo
- Ponad rok temu
-
Extrema Ratio M.P.C.
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś zamawiał z Newgraham w ostatnim czasie?
- Ponad rok temu
-
ATS-34 versus BG42
- Ponad rok temu
-
kabarowy dziwak
- Ponad rok temu
-
złamałem kolejny nóż - co za gówno.......
- Ponad rok temu