Jeszcze o krzesaniu ognia
Napisano Ponad rok temu
ZESTAW
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
KRZESIWO MAGNEZOWE
KRZESWIO TRADYCYJNE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy Opinel zadziała?? Myślę, że tak, nawet może być bardzo dobry i obeszłoby się bez uderzania ostrzem - uderzenie grzbietem głowni zamkniętym Opinelem (muszę to przetestować).
Z klasycznym krzesiwem stosuję inną technikę rozpalania niż z magnezowym. Krzemień do ręki, na niego kładę podpieczony knot, sznurówkę lub sznurek konopny i uderzam krzesiwem (pionowo ustawionym, od góry). Klasyczne krzesiwo daje dość mało iskier (w porównaniu z magnezowym) i z tego względu opisana technika jest najlepsza.
POZDRAWIAM!! :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A mnie bardzo ostatnio kręci rozpalanie łukiem ogniowym i z chęcią dowiedziałbym się czegoś więcej od praktyków w szczególności jaka hubka naturalna okaże się najlepsza.
Kto próbował oprócz Wysza?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozpalanie łukiem ogniowym... na razie moje próby spełzły na niczym z tego co mi jednak wiadomo, to nie hubka ma znaczenie, a materiał z jakiego jest zrobiona deszczółka i świder. O tym pisałem kilka postów wyżej i są to dane sprawdzone przez kumpla. Może go namówię, żeby zalogował się na forum i opisał wszystko, jeno ostrzegam!! on na punkcie rozniecania ognia ma świra i może zagadać na smierć
Napisano Ponad rok temu
Opilkow potrzeba na prawde niewiele, wazne zeby bylo duzo suchej rozpalki :-)
Zestaw Malego Krzesimieszka ;-)
Ognicho chwil kilka pozniej :-)
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że znajdziesz o wiele więcej frajdy kiedy samodzielnie wykonasz krzesiwo z pilnika i w tradycyjny sposób rozpalisz ogień!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok, skombinowałem już krzemień, mam i pilnik, ale brak kuźni by przekuć go na krzesiwo. a ty co proponujesz Gryf?
Skoro nasz pilnik to prawie masz już krzesiwo i wcale nie musisz go przekuwać pod warunkiem, że jedna z bocznych krawędzi będzie gładka, czyli nie będzie mieć powierzchni ściernej. Poza tym zależy, jakich rozmiarów masz narzędzie, jeśli jest duże to najzwyczajniej w świecie dokonaj kontrolowanego złamania. Musisz go naciąć i złamać uderzając młotkiem lub kamieniem, ponieważ stal, z której jest wykonany pilnik jest krucha lub po prostu przetnij go w wybranym miejscu. Nie jestem pewien czy przekuta stal zachowa w dalszym ciągu swoje właściwości. poza tym musisz mieć jeszcze hubkę, którą wykonasz sam wkładając fragment bawełnianego materiału np. starych dżinsów do szczelnie zamykanej metalowej puszki np. po landrynkach. Zamkniętą puszkę z zawartością stawiasz na średnim ogniu może być palnik lub ognicho i po ok. 5 min. masz gotowca. Zaznaczam, że naczynie musi być zamknięte szczelnie, ponieważ tkanina spala się beztlenowo, czyli musi się zwęglić a nie spalić. Jeśli się spali pozostanie z niej praktycznie sadza a nas interesuje zwęglony materiał.
Życzę udanej próby i wiele satysfakcji!
Rafał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzis nabylem krzesiwo no i pora zrobic probe
jako ze czytalem ze ciezko na poczatku trafic iskra w kupke magnezu wiec sie skupilem na poczatku na tym
uskrobalem sobie ladna kupecze no i zapalamy z daleka jakos nie moglem wtrafic wiec coraz blizej blizej i ... udalo sie ale mialem reke z nozem na tyle blisko ze poparzylo mi kciuka i wskazujacego no i jeszcze na dodatek spalilo mi troche rekawiczki ( bylem na rowerze ) teraz bola mnie palce opalilo mi wlosy na sasiednich palcach ostrze i rekojesc noza pokryly sie bialym nalotem ( cale szczescie ze to tylko nalot )
dym sie pojawil wylacznie z rekawiczek ale chyba moge uznac ze to juz prawie udane rozpalanie ogniska
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak czytam, czytam, nie rozumiem i nagle olśnienie:...opalilo mi wlosy na sasiednich palcach...
Masz włochate paluchy jak to Diabełek
ps.
Już do mnie pomyka krzesidełko od onego proroka. Już niedługo i ja coś sobie spalę
Napisano Ponad rok temu
( jesli to kryptoreklama to wytnijcie ten kawalek ale skoro Cynik pytal to odpowiadam )
a dzis przeprowadzilem kolejna probe narazie jeszcze amatorsko z papierem ( nie bede swojej ulubionej brzozki obskubywal ) i jestem caly a ogien taki piekny sie zrobil
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Krzesiwka można dostac w praktycznie każdym demobilu. Zazwyczja kosztują ok.39pln, więc wyjdzie taniej, niż allegrowe z przesyłką... :roll:
Koszt biletow mpk na tramwaje w celu poszukiwania jakiegos demobilu w miescie przebija cene allegrowego z wysylka do drzwi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Paralizator
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o latarce "Inova xO"
- Ponad rok temu
-
M-5 waistpack
- Ponad rok temu