Jeszcze o krzesaniu ognia
Napisano Ponad rok temu
Czółko!
Napisano Ponad rok temu
Fotka K. będzie jutro lub na początku września.
Poka, poka.
Chetnie piszę się na takie tradycyjne krzesiwo. Z chubką nie ma najmniejszego problemu, kłopot zaczyna sie z przyzwoitym krzemieniem. Dodajesz do kompletu?
Napisano Ponad rok temu
Chetnie piszę się na takie tradycyjne krzesiwo. Z chubką nie ma najmniejszego problemu, kłopot zaczyna sie z przyzwoitym krzemieniem. Dodajesz do kompletu?[/quote]
Czemu nie? Nie ma problemu, ale dopiero na początku września jak wrócę z Bieszczadów.
Napisano Ponad rok temu
na ile rozpalen starczy te krzesiwko ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W odpowiedzi na postawiony problem przez Wysza foty krzesiwa, które przeszło przez ręce około 70 niedoświadczonych harcerzy (pierwszy raz krzeswio w rękach) Nieźle je załatwili, dobrze że miałem jeszcze 4 nowe ze sobą, nie licząc krzemieni...Wychodzi z tego że teoretycznie powinno starczyć na kilka tysięcy krzesań, ale nie znam nikogo kto by wymydlił swoje krzesiwko do imentu.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak skasowanego pręta nie widziałem jeszcze, ale spokojnie da sie z tego coś jeszcze wykrzesać. Pisząc o "wymydleniu" krzesiwa myslałem raczej o zużyciu bloku magnezu niż niszczeniu żelazocerowego krzesaka.
BTW - co oni z nim robili? Strugali pręt zamiast bloku?
Napisano Ponad rok temu
Wysz, krzesiwo owszem działa... nożem jednak trzeba się nakombinować, zdecydowanie lepiej działa tu krzemień. Szczerze mówiąc to od krzemienia nawet lepsze iskry idą...
Jak zniszczyli to krzesiwo? Ano nie było mnie na tych zajęciach :? , poinstruowałem kumpla tylko wczesniej co i jak... Niestety pomimo mojego zalecenia, podczas rozpalania zamiast przyłożyć nóż i energicznie przesunąć to uderzano nożem w krzesiwo... a że pręt okazał się bardziej podatny na "zjechanie" niż magnez to widać na załączonych wczesniej zdjęciach... Wniosek z tego: NIE UDERZAĆ NOŻEM (ANI KRZEMIENIEM) W KRZESIWO. Przyłożyć i pociągnąć energicznie, acz deliktanie... ot i to cała filozofa... (to dla tych, którzy jeszcze nie używali nigdy krzesiwa)
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Zuchy, oferuję do sprzedaży 5 tradycyjnych krzesiw wraz z odłamkami krzemienia. cena 20 zł + 5 zł. poczta.
Krzesiwa należy wyszlifowac i wypolerowac lub dodatkowo zaczernic gorącym przepalonym olejem. Wedle uznania!
Diengi proszę słac na adres :
Rafał Łoziński
ul. Wojrowicka 32\22
54-436 WROCŁAW
(nie mam konta!)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ktoś wysyłał do mnie na priva wiadomoś. Niestety nie mogę odbierac wiadomości na tym forum ponieważ nie mam dostępu do tej funkcji! Tak więc proszę o porzesłanie treści na adres "ursus7 małpka o2.pl"
Pozdrawiam, Rafał.
Napisano Ponad rok temu
Ktoś wysyłał do mnie na priva wiadomośc. Niestety nie mogę odbierac wiadomości na tym forum ponieważ nie mam dostępu do tej funkcji! Tak więc proszę o porzesłanie treści na adres "ursus7 małpka o2.pl"
Pozdrawiam, Rafał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A gdzie w chwili obecnej najlepiej kupic krzesiwko? tak, zeb krzesimieszki polecaly?
Ode mnie! =o)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Paralizator
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o latarce "Inova xO"
- Ponad rok temu
-
M-5 waistpack