Re: złamałem kolejny nóż - co za gówno.......
ciesze się na szybki odzew
dlaczego zadnie ma feler??
tylko czemu nikt nie kce poprawić zadania, tylko znajduje felery
ja szkołę skończyłem kwilę temu tu są tacy na bieżąco
odnośnie tych metrów, dźwigni itd
skąd wziąłęm dźwignie?? z definicji dźula!!!!!!
jak macie problem z przeliczaniem nie moja wina, zgłoście się do specjalistów od inżynierii materiałowej (dużo ich tu
) może być mechanik od bidy
odnośnie sił dynamiczno demonicznych trza poszukać co to udarność
dźwignia nie musiałą powstawać mamy DŹULE bez metrów czyli energię!!!
metry wpisano by uswiadomić niektórym humanistom jak to są małe siły
w zadaniu policzono energię potrzebną do złamania danego przekroju z danego materiału
jeśli zadanie jest złe flaszka dla tego co je rozwiąże poprawnie (to powyższe) z podaniem skąd wziął dane (dane od melona odpadają)
zadanie dla was kolejne
policzyć energię kinetyczną noża w kwlili uderzenia
zadanie zostało uproszczone bo:
nie wiem z jaką prędkością leciał nóż blachy
nie wiem jaką miał nadaną prędkość kątową
nie wiem kiedy pękł: uderzenie o drzewo czy na glebie (w przypadku gleby robi się zadanie skomplikowane bo noż musiał sie odbić sprężyście od drzewa i spadać z przyspieszeniem ziemskim + V początkowa pomnejszona o energię zużytą na demolke kory i powiększoną o energię odbicia sprężystego)
wyjaśnienia
wartość udarności podaję się w dzulach bo to praca wykonana przez mieśniaki blachy przy sprzyjających okolicznościach na demolkę noża, se można przeliczyć że nie potrza dźwigni 1m tylko proporcjonalnie większą siłę prz mniejszym ramieniu
założenie
1. nóż balchy pękł przy uderzeniu w dzewo
2. pomijamy prędkość kątową (ona nam tylko moze zwiększyć siły)
3. przyjmujemy że blacha nie umie rzucać (sie blacha nie rzucaj
) i nóż uderzył płasko w sęka (nie kce mi się liczyć energii traconej w uszkodzenie niewątpliwe drzewa), oczywiście napis uwk jest w płaszczyźnie obrotu
4. niedowiarki mogą przyjąć że uderzenie po skosie w glebe w kamula i bedzie to samo
6. przyjmujemy że prędkość końcowa w momencie uderzenia to 10m/s (czyli prawie rekord świata w sprincie) jak jest inna prędkośc proszę mnie poprawić (wg mnie może być tylko większa
)
mając te dane każdy sobie bedzie potrafił ułozyć równanie jaką energię kinetyczną miał obecny złom blachy (specjaliści wystąp)
wnioski
albo przyjęto za małą prędkość złomu
, badź zadanie ma feler (kolejna flaszka od melona!)
albo udarność tej klingi (Z WIDOCZNYM KARBEM !) JEST TAK MAŁA
jak zagiąć melona??
wziąć kawałek blachy o blachy i dać na młot charpy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]oczywiście jaka próbka i temp. badania - są od tego specjaliści co nie potrafią przejśc z dżuli na siłę zaieszoną na ramieniu, oraz nie wiedzą czemu tak jest
proponuję wykonać 2 łamania bez karbu i z karbem (by mieć warunki jakie wystapiły w danym miejscu peknięcia), jaki karb se zgadnijcie
pozdro