"Odłamy" Aikido w Polsce...Przczyny i różnice...
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym aby ktoś mi opowiedział o "odłamach" Aikido w Polsce(prosze tylko nie każcie mi szukać tego bo nie mogłem nic znaleść)
Wiem,że głowne ośrodki Aikido w Polsce to Aikikai(Polska Federacja Aikido) i Polska Unia Aikido(Jacka Wysockiego)
Czym one się różnią od technicznego punktu widzenia...
Wiem że w Aikikai sa podziały(niektórzy nie przepadaja za sensei Hoffmanem)Czym to jest spowodowane...?
Aikido wg Kobayashi gdzie jest Pua(jacka wysockiego)gdzie ich mistrzem jest G.Savegnago dzieli się tez na odłam gdzie ich mistrzem jest A.Cognard ?
Dla niektórych jest to może śmieszne pytanie ale kompletnie nie kumam i nie wiem co wybrać...
W aikikaij est chyba podobnie,bo z tego co wiem to jedni uważają za swojego "technicznego konsultanta" Tissiera i ani z Aikikai jakis inych mistrzów...
Będę wdzięczny za odpowiedz...!!!
Dlaczego ludzie Z Aikikai nie przepadają za PUA Jacka wysockiego i odwrotnie... ??
Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki...
Tylko mi nie piszcie że wszystko to jest spowodowane przez pieniądze i ze coś jest skuteczniejsze od drugiego(to sam zdecyduje)
Bede wdzieczny tez za omówienie technicznych róznic w Aikikai i PUA..
pozdrawiam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam!
Chciałbym aby ktoś mi opowiedział o "odłamach" Aikido w Polsce(prosze tylko nie każcie mi szukać tego bo nie mogłem nic znaleść)
...
trochę jest w tym Temacie
http://budo.net.pl/v...4bcd20a0fc761d2
rzeczywiście z szukaniem jest coś nie tak, gdy próbowałem znaleźć ten temat wpisując słowa "AIKIKAI" lub "SHUDOKAN" to w wynikach go nie pokazało, pamiętałem że istnieje i znalazłem go "ręcznie", dziwne że wyszukiwarka go pominęła
pozdro
Wiechoo
Napisano Ponad rok temu
kiedys pisalem na ten temat..
nie bardzo mi sie chce pisac to od nowa. Kazde forum dyskusyjne jest obraczone tym bledem ,ze po jakims czsie pojawia sie ktos nowy i zadaje te same pytania.
nie, nie mowie,ze to źle.. to normalne.
anyway.. trzeba to gdzies poszukac na forum.
co wybrac? nie mozna na to odpowiedzic jednozancznie, bo jaks ie mawia kazda pliszka swoj ogonek chwali.. wiec ludzie z PUA - beda polecac PUA itd.
jak zaczynasz.. hmm. nie wiem z jakiego miasta jestes wiec . kiszka. anyway.. wybierac mozesz troche pozniej jak sie nauczyc czegos. Poki co.. ukemi, tenkany itd.. tego moze uczyc kazdy, potem pojedzic na jakies staze ( tu na forum znajdziesz informcje) i wtedy bedziesz mogl cos samodzielnie wybrac.
A jak ci ktos poleci.. to jak z zona.. bedziesz musial z tym zyc.. i miec swiadomosc, ze to nie ty wybrales
Napisano Ponad rok temu
co się dzieje obecnie w AMV?,Podobno sensei zadko wpada na treningi a zajecia prowadzą jego uczniowie(napiszesz mi kto)? Słyszałem też że Velinow odłączył sie od PUA(pokłocił się z Jackiem Wysockim)?? I kto poza Velinowem ma czarne pasy w sekcji ? Pytam bo kiedys znałem kilka osob z sekcji...
Napisz mi ogólnie tez co się dzieje w AMV...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Uzi
Napisano Ponad rok temu
Są dwie organizacje robiące konketne aikido :twisted: znaczy ten sam przekaz, czyli Kobayashi - PUA /Savegnago/ i AAA/Cognard/.
Są dwie organizacje pod Hombu Dojo Aikikai - PFA i PSA - czerpiące z róznych źródeł.
I są inne klubiki - Nishio, Yoshinkan, Tomiki, Ki aikido - ale liczebnie jest ich mało i mniej ludzi w nich ćwiczy w porownaniu do powyższych organizacji.
Co tu dalej gadać, jak ci Aiki wytłumaczył, chodź do PUA
Randall ( Swój ogonek chwali 8) )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko do Ellis,
co się dzieje obecnie w AMV?,Podobno sensei zadko wpada na treningi a zajecia prowadzą jego uczniowie(napiszesz mi kto)? Słyszałem też że Velinow odłączył sie od PUA(pokłocił się z Jackiem Wysockim)?? I kto poza Velinowem ma czarne pasy w sekcji ? Pytam bo kiedys znałem kilka osob z sekcji...
Napisz mi ogólnie tez co się dzieje w AMV...
pozdrawiam
Co sie dzieje? dobrze sie dzieje..niewiem skad sie biorą plotki ze sensei nie prowadzi treningow? :roll: prowadzi je regularnie i za kazdym razem są one ciekawe.
poza senseiem u nas faktycznie w sekcji nie ma jeszcze czarnych pasow, ale mysle ze juz nie dlugo, bo mamy kilku naprawde zdolnych chlopakow, którzy solidnie trenuja.
a na staze jezdzimy zarowno do AAA jak i PUA, wiec ze tak powiem mamy ich bardzo duzo, dzieki temu mozemy sie bardziej rozwijac.
Tak wiec ogolnie mowiac w AMV jest bardzo dobrze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak.Organizacje a style czy szkoly to czesto rozne sprawy.Czy to ze jest wspolny autorytet na ktorego sie powoluje PUA i AAA oznacza konkretne aikido?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Uzz.
Napisano Ponad rok temu
Tego najstarsi górale nie wiedzą :wink:A jak doszło do rozłamu pomiędzy aikidzistami w Polsce? Tylko nie odyłajcie mnie do archiwum bo nic konkretnego tam nie ma.
Pozdrawiam.
Uzz.
Władza i pieniądze - jak świat stary główna przyczyna wszelkich rozłamów.
Randall ( wznoszący się na oparach cynizmu )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja nigdzie nie należe :twisted: Patrz mój podpis :wink:Randall ty gdzie nalezysz i gdzie trenujesz ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fotorelacja ze stażu z Giampietro Savegnago w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
Staż z Savegnago
- Ponad rok temu
-
Relacje z kolejnych stazy z Tamura sensei....
- Ponad rok temu
-
Niestandardowe metody doskonalenia technik aikido ;)
- Ponad rok temu
-
Bez rolnictwa nie ma Aikido
- Ponad rok temu
-
[14-15.05 2005] Staż Aikido z Dariuszem Bieńkowskim 5 Dan
- Ponad rok temu
-
Staz z M. Gorskim i P. Borowskim w Poznaniu 14.05.2005
- Ponad rok temu
-
Staż aikido z senseiem Hoffmannem :)