Ja mam jedno pytanie i jedną sugestię (właściwie również można to traktować jako pytanie :wink: ).
Po pierwsze:
Kiedy będzie wiadomo ostatecznie jakie są kategorie wagowe? Czy będzie to podane 11-ego kiedy to kończy się termin zgłaszania?
A po drugie:
Rozumiem, że walki są tak krótkie, bo zapewne wynika to z konieczności organizacyjnych, ale nie bardzo jestem w stanie pojąć czemu punkty liczy się od połowy walki? Dlaczego nie od początku? Przecież i tak w 6 minut nie jest najłtawiej wykazać punktowo swoją przewagę, a co dopiero w 3
W ten sposób mnóstwo walk może kończyć się wynikiem 0:0 i często będzie trzeba zarządzać dogrywki, a to na pewno nie jest coś, czego chcieliby organizatorzy. Ponado im dłuższy czas jest brany pod uwagę tym sprawiedliwszy jest ostateczny werdykt. Dlatego zawsze liczy się punkty od początku do końca. Ocenianie od połowy może też doprowadzać niekiedy do absurdalnych sytuacji, gdy przez pierwsze 3 minuty zawodnik A zdominuje bardzo wyraźnie zawodnika B, a jednak przegra, bo w drugiej połowie B będzie minimalnie lepszy. Wtedy pomimo, że A ogólnie był zawodnikiem dominującym i lepszym, to nie zostanie on zwycięzcą. Innym argumentem jest to, że licząc od połowy właściwie niemal nikt pewnie nie uzyska punktów z obalenia, bo w 3 minucie walki większość walk już dawno będzie toczyc się w parterze. Dlatego uważam, że powinna być punktowana
cała walka. Myślę, że z organizacyjnego punktu widzenia nie jest to absolutnie żaden kłopot. A na pewno będzie to sprawiedliwsze. Warto to rozważyć![/b]
A tak w ogóle to uważam, że organizacja takiego turnieju była doskonałym pomysłem. Oby takich imprez było jak najwięcej i oby Submission Grappling rozpowszechnił się w naszym kraju! :-)