penktynk - rozumiem. pytałem, bo z tego co wiem, to tam sa czasami trningi prowadzone przez meża Kuristiny Oyama. W starym Honbu Dojo jest takze muzemu, ale nie zawsze jest otwarte.
A moze ktos ze znaczacych sensei w IKO1 zrobi tak jak Bluming i oleje wszystkie te organizacje ?
Zobaczymy zreszta jak rozwiaze sie sprawa z PZK.
Na razie nie ma co panikowac i deklaracje odejscia od IKO 1 sa przedwczesne .
Tylko ktorzy sensei maja tak zrobic? Wiekszosc tych,ktorzy trenowali w Dojo Mas Oyamy a dzisiaj piastuja wysokie stanowiska w IKO 1 jest juz sedziwa i nie ma siły na promowanie "swojej nowej" organizacji - im jest dobrze jak jest teraz. Ale szczerze nie wyobrazam sobie takich ludzi jak B.Lowe z innym kanji niz stare.
Co do Bluminga to on najzwyczajniej w swiecie odszedl od IKO i założył swoj styl - zupełnie inny niz Kyokushin. A w przypadku Matsuiego mamy do czynienia z transformacja nie tyle słowa ,znakow czy logo, co praktycznie całej podbudowy filozoficznej , na ktorej zbudowany został Kyokushin. Juz od dawna ludzie mowią ,ze to co promuje Matsui ma niewiele wspolnego z Kyokushin Oyamy.
Wilus dobrze mowisz. Obsrwując to ,nasuwa mi sie takie przypuszczenie,ze Matsui chce isc w slady Ischi'ego - stworzyc cos na kształt K-1. W sumie nie byłoby w tym nic złego, gdyby :
1.nie robił tego kosztem Kyokushin
2.rozgraniczył zasadniczo te dwie płaszczyzny swojej dzialalnosci
3.nie łączył by Ichi geki z Kyokushin, tylko ze swoim nazwiskiem- bo robiac to ,idzie na latwizne i wykorzystuje dorobek i sławe stylu Karate, ktory sam trenował.
Jak widac i słychać już Matsui nie walczy jak kiedyś zaciekle o znaki, nazwę i całą sukcesję po M. Oyamia.
Nie walczy, bo najpierw przegrał proces o Dojo z Kuristina Oyama, pozniej z All Japan Kyokushin Union prawa do znakow i nazw, a ostatnio ponownie z Kuristina Oyama o prawa do wszystkiego c jest związane z Kyokushin. Jedyny proces "wygrał" z Midorim, a raczej doszło tam do pewnego układupozasadowego z inicjatywy Midoriego - zbyt duze koszty sadowe spowodowały,ze chciał sieporozumiec z Shokey Matsui , a ten delikatnie mowiąc, wyprowadził w pole, i teraz maly Mistrz swiata musi płacic okrągłą sume na konto Matsuiego.
Jednym słowem - zaczyna się urealniać i sprawdzać scenariusz "rozwoju" kyokushin-kai-kan.
ja bym raczej tak nie generalizował - to dotyczy IKO1 a nie całego Kyokushin.