Na pamiątkę służby ...
Napisano Ponad rok temu
przymus a przymus
nikt ci nie kazal 30 lat temu wstepowac w polsce do partii
jednak trzeba bylo sprobowac qpic pralke jako mlode malzenstwo - bez czerwonej ksiazeczki.....
rozumiesz ?
jesli nie spytaj starych - oni ci to wytlumacza na czym polega przymus ideologiczny i wynikajacy z nacisku otoczenia ........
jak sam powiedziales papiez tez byl w hitlerjuggend (przyczym w jego wypadku to ja bym stawial ze sam poszedl -w koncu jezuita chyba jest )
malo ktory nie byl w hitlerjuggend ........bo raczej nie mial innego wyboru .....
tak samo jak malo ktory mlody chlopak nie byl w pionierach.....
naprawde zaden z nas nie ma na tyle wiedzy zeby sie wypowiadac w takich kwestiach - zwlaszcza potepiajaco
TO BYLI W WIEKSZOSCI BARDZO QRWA SKRZYWDZENI LUDZIE .....i nie rzcze niikomu zeby sie otarl choc o taka traume - i niezaleznie czy byli w wojsku ruskim niemieckiim japonskim czy innym mieli przesrane ....
japonce tez mieli niezle obozy - nie mieli piecow .......
tlyle ze u nich sluzba w obozie byla kara i skaza na chonorze wojownika a nie "ciepla posadka" (jesli tak to mozna nazwac) - co oczywiscie nie zmienia faktu ze bylo to ludobujstwo itd......
jednak zrozum ze nalezy odzielac ideologie i jej przywodcow od szarych malych nie majacych alternatywy ludzi - owszem bylo w SS duzo swirow ktorych rajcowalo zabijanie gwalcenie tortury i palenie ludzi w chalupie zywcem - nie znaczy to jednak ze KAZDY Z NICH BYL PIERDOLONYM morderca .....
tak na marginesie RYBAK:
pozatym ze teraz nie ma wojny ....to czym sie roznia np. FOKI od SS ?
albo inne jednostki specjalne mordujace i wysadzajace na polecenie odpowiednich sluzby ...
w dzisiejsdzych czasach i realiach ?
Napisano Ponad rok temu
jesli przeczytasz mojego posta jeszcze raz to zobaczysz, ze nie chodzilo tam o rzymskie miecze. Tylko o zycie. Moim zdaniem nie ma roznicy, czy zajebali kogos we wtorek, czy w piatek, teraz czy tysiac lat temu.
Kiedys Kuron powiedzial, ze kazdy ma swojego Zyda. I pewnie SS-mana tez, tylko po co do tego mieszac bron???
I o czym ja w ogole gledze, zapisalem sie tu dla dyskusji o nozach....
Dobranoc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do swastyki na klamrce od pasa to jak bym ją zamazał to fotki straciły by swój klimat i dzisiaj nie było by takiej ostrej dyskusji.
Więc jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.
Następnym razem zrobie fotki Ka-bara w plenerze.Mam nadzieje że się domyślicie co mam na myśli.
VIETNAM ...
IRAK...
I czy wtedy też będzie taka ostra wymiana zdań.
Napisano Ponad rok temu
Hej, Rybak,
jesli przeczytasz mojego posta jeszcze raz to zobaczysz, ze nie chodzilo tam o rzymskie miecze. Tylko o zycie. Moim zdaniem nie ma roznicy, czy zajebali kogos we wtorek, czy w piatek, teraz czy tysiac lat temu.
Nie potrzebuje czytac Twojego posta ponownie - Ty przeczytaj moja "edycje".
Bo tak sie sklada, ze np. mnie "zajebali" m.in. pradziadka, prababcie i jeszcze pare ich dzieci oraz krewnych.
Tobie nie? No to pewnie nie ma roznicy. Jeszcze troche i zapewne wszyscy beda uwazac wystep ksiecia Harrego na party za "cool".
BTW - ciekawe, co by sp. Kuron powiedzial na emocjonowanie sie polskiej mlodziezy insygniami SS.
uwak - prosilem, zebys sie troche doinformowal. Zrob to.
Bo z drugiej strony tak sie sklada, ze mam w dalszej rodzinie czlowieka, ktory sie w Hitlerjugend tak bardzo wyroznial, ze go od razu chcieli wziac do Bad Tölz (szkola oficerska SS tam wtedy byla, jakby kto nie kojarzyl), ale on im pieknie podziekowal. I poszedl rok pozniej normalnie z poboru do Wehrmachtu.
Nikt go do niczego nie zmuszal, ani nie chcial rozstrzelac.
Zreszta obecny papiez tez zostal wciagniety do Hitlerjugend, po czym go stamtad zwolnili - bo chcial zostac ksiedzem katolickim. Po czym wzieli do normalnej sluzby w artylerii przeciwlotniczej.
A czym sie roznia Foki od SS?
Juz pisalem - foki pilnuja jakichs obozow koncentracyjnych? Slyszales o jakichs celowo zorganizowanych Seals-Einsatztruppen do masowego mordowania ludnosci cywilnej?
BTW - czy ludzie pomordowani przez SS byli "mniej skrzywdzeni", niz ci biedacy?
Uczcie sie chlopaki historii - i pomyslcie czasem nad tym, co przeczytaliscie.
Napisano Ponad rok temu
sami czolgami rozjezdzali obozy przesiedlencze palestynczykow
rybak - ja probuje tylko wytlumaczyc ze wszystko jest szare lub w kratke - nie ma ze zle albo dobre
i nalezy to w ten sposob traktowac - wszystko zalezy od punktu widzenia ktory zalezy calkowicie od okolicznosci -
patrzac z boku - to WOGOLE MY JESTESMY ZLI BO:
JARAMY SIE NOZAMI
MILITARIAMI
NOSIMY BRON - co utility knive to utility ale wiekszosc ma kupe modeli przeznaczonych do zabijania z zalozenia (design model typ producent)
wiec bulwersowanie sie innym zlem przez NAS jest calkowita hipokryzja
Napisano Ponad rok temu
taaaa ale z drugiej strony - mordowani w obozach koncentracyjnych izraelici
sami czolgami rozjezdzali obozy przesiedlencze palestynczykow
rybak - ja probuje tylko wytlumaczyc ze wszystko jest szare lub w kratke - nie ma ze zle albo dobre
i nalezy to w ten sposob traktowac - wszystko zalezy od punktu widzenia ktory zalezy calkowicie od okolicznoci -
Gott, uwak, co Ty piszesz?
Ci zamordowani rozjezdzali cos czolgami? Jestes absolutnie pewny? Chyba byloby im troche trudno?
Co ma wspolnego zagazowany w Oswiecimiu Zyd z obecnym zolnierzem izraelskim? Nawet nei jezyk, bo tamten mowil najczesciej jidisz, a w Izraelu jidisz sie tepi i wymaga od ludzi, zeby mowili tylko i wylacznie po hebrajsku.
A co mial wspolnego Dietrich Bonhoeffer z Himmlerem? Albo rodzenstwo Scholl? To, ze byli Niemcami?
I co jest "szare"? To, ze Dirlewanger-Brigade systematycznie w czasie powstania warszawskiego gwalcila i mordowala ludnosc cywilna dzielnice za dzielnica? Mieli trudne dziecinstwo i pod gorke do szkoly?
Wez przestan, ja Cie prosze...
No to gdzie w koncu te cool fotki z Katynia?
Napisano Ponad rok temu
Każdy widzi w tych zdjęciach co innego, może należy tolerować inne spojrzenie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to gdzie w koncu te cool fotki z Katynia?
Rybak do mnie pijesz?
Wyluzuj troszkę to miały być zdjęcia bagnetu od mausera.A nie wymian poglądów co jest złe a co dobre.
Wiadomo "swastyka" każdemu normalnemu człowiekowi kojaży się z AGRESJĄ NA POLSKĘ,OŚWIĘCIMIEM,ZŁEM itp
Napisano Ponad rok temu
Rybak do mnie pijesz?
Wyluzuj troszkę to miały być zdjęcia bagnetu od mausera.A nie wymian poglądów co jest złe a co dobre.
Wiadomo "swastyka" każdemu normalnemu człowiekowi kojaży się z AGRESJĄ NA POLSKĘ,OŚWIĘCIMIEM,ZŁEM itp
Jak mialy, to Ci nie wyszly, sorka.
Ale nie, nie do Ciebie - do wszystkich, ktorzy nie widza nic poza "udana kompozycja".
Ale jak juz pytasz, to ja tez spytam jeszcze raz - zauwazyles, ze mi w ogole nie chodzi o swastyke? Chodzi mi o to, ze to jest pas SS - ktory IMO nie ma co tu szukac.
A zreszta ja juz poszedlem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mlodzieniaszku.......
Napisano Ponad rok temu
najgorzej jak coś pozostaje niezauważone
a tutaj już 4 strony dyskusji o zdjęciach
to sie chyba nikomu wcześneij nie udało
gratulacje FLY
rybak - po raz kolejny polecam luzować stringi
Napisano Ponad rok temu
Polecam powtórke podreczników do historii, lub rozmowy z tymi którzy to jeszcze pamietają.
Napisano Ponad rok temu
Moze rodzicow posadz do monitora, pokaz im topik i spytaj, co o tym sadza, albo dziadkow, jesli jeszcze - mam nadzieje - zyja.
Jestem naprawde ciekawy, co powiedza na ten temat.
Pozdrawiam
PS. zreszta nie tylko Blacha moglby taki maly eksperyment przeprowadzic.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
To i Tanto...
- Ponad rok temu
-
Grip - kilka amatorskich ujec ;)
- Ponad rok temu
-
Russian Army Knife