Efektowność czy efektywność?
Napisano Ponad rok temu
Super efektowne techniki (ale bardzo trudne do zastosowania --> mało skuteczne) czy techniki krótkie, szybkie i bardzo skuteczne?
Do pierwszej grupy zaliczam:
- wszelkie kolanka z wyskoku (na głowę i korpus),
- kopnięcia z wyskoku (np. frontkick, sidekick lub lowkick)
- kopnięcia z obrotu etc.
- nadmiar przekroków i zmian pozycji w trakcie wykonywania technik,
Podstawowa zasada: nie komplikuj odnosi się właśnie do takich złożonych technik. Nijak nie mają one zastosowania... Nawet zawodowcy jak trafią techniką raz na 30 razy to jest dobrze...
Do drugiej grupy:
-uderzenia rękoma,
- uderzenia łokciami,
- uderzenia kolanami,
- kopnięcia proste (low, front, stomp)
Z moich obserwacji wynika, że wielu trenerów uznaje że proste rzeczy są już za łatwe dla zaawansowanych i dawaj tego typu pokazówki... Uważam to za stratę czasu. A w walce i tak nie ma na to miejsca czasu i siły (bo to strasznie męczy przecież takie rozpędzanie się, skoki etc.)
Czekam na opinie... i głosy!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trenuje, zeby zwiekszyc swoje umiejetnosci walki. Lubie walkowac porzadne techniki, przydatne w realnej walce.
ALE, lubie tez pocwiczyc rozne finezyjne lokcie i kolana. bo mi to sprawia radosc. Na moje szcescie, Trener moj jest na tyle madra i doswiadczona osoba, iz wie, ze tzreba walkowac dobre i skuteczne techniki, a na inne takie bardziej pokazowe mozna czas poswiecic pod koniec jak reszta bedzie przerobiona.
Napisano Ponad rok temu
No to Tae Tad musi przemyśleć strategię :wink: Trza by jeszcze zrobić osobne ankietki dla roninów ze Szczecina.
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. A w ogole to zatesknilem za treningiem kopanym i uderzanym. A tym czasem obrzydl mi nieco parterowy.
Napisano Ponad rok temu
Brzydnie sie robic 3817256391286 low'ów
Napisano Ponad rok temu
ja cwicze Aikido i gdybym sie w ankiecie udzielil, to takze glosowalbym za efektywnoscia (oczywiscie w ramach Aikido ).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozatym wyskoczyles z tym tak jakbym co trening robil wyskoki i piruety, a przeciez z tego nie slyna u nas treningi, UROZMAICENIE zawsze jest potrzebne
Ostatnio tzn? We wtorek?? No to faktycznie "ostatnio"
Wiesz czym jest dla mnie efetkywnosc? Prosty + low kick, chcesz to robic na kazdym treningu? Bo ja nie mial bym nic przeciwko, ale sami nie jestesmy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ty Combat, ale tak naprawde to o co Ci chodzi?
Napisano Ponad rok temu
Sam z doświadczenia wiesz, jak ciężko zastosować cokolwiek z takich bajerów w walce. I tyle. Zresztą pogadamy na tr.
Napisano Ponad rok temu
Zresztą pogadamy na tr.
Mogles tak odrazu, nie wiem po co ten szum publicznie, ale jakos sie tym nie przejelem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powinno sie cwiczyc techniki, ktore wychodza w walce i sa stosunkowo "latwe". Ale nie mozna zapominac o "bajerach". Bedac trenerem, lub zawodnikiem z kilku letnim stazem, mamy juz jakis poglad na walke i zbior ulubionych technik. Ale trzeba pamietac, ze nie dla kazdego najskuteczniejsza technika jest lewy, prawy, low kick. Moim zdaniem powinno pokazywac sie, roznorodnosc techniczna stylu (ale bez przesady!) i dac adepta mozliwosc wyboru "swoich" technik. Pokopanie troche obrotowek czy kopniec z wyskoku otwiera troche wyobraznie i polepsza koordynacje .
Wszystko z wyczuciem!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sie ze Combat mas zjakaś obsesje i najchentniej to być dzinnie po 3h walił low'a i proste. ; )))))) [przyjmij to z zartem]
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Tae Tad - spoko - takie techniki są bardzo fajne - i wiesz generalnie lubię tego typu sprawy, ale sam doskonale się orientujesz o ich nikłej przydatności w walce sportowej.
I można to łatwo rozwiązać poprzez proporcje w treningu: 60% techniki użyteczne, 40% "bajery": wyskoki, przekroki, obrotówki etc. A przede wszystkim ręce... Patrz -> Crocop
Napisano Ponad rok temu
co do efektywnosci vs efektownosci ... zmienilem sekcje i przyszedlem do tadzia dlatego bo mnie treningi kicka u A.Cholewy zaczely denerwowac. co trening obrotowki hk i jezdzenie na jednej nodze kopiac przez sale.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Turniej pierwszego kroku 08.05 ???
- Ponad rok temu
-
Mariusz Frączek - czy slyszal ktos o nim?
- Ponad rok temu
-
Skcje - Włocławek
- Ponad rok temu
-
Erin vs Ali 30 czerwiec
- Ponad rok temu
-
Forum Ronin ehhhh...
- Ponad rok temu
-
Kickboxing
- Ponad rok temu
-
Szkoly Muay Thai w Londnie ...
- Ponad rok temu
-
Szkoci
- Ponad rok temu
-
Gala MUAYTHAI w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Kilka ciekawostek o Chinuk Gym czyli relacja z...
- Ponad rok temu