Mój nowy terenowiec (Ubejane)
Napisano Ponad rok temu
Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem jego zdjęcia (brrr... kto to kupi?). Ale potem przyjąłem podejście analityczne, i wyszło mi, że ten nóż na prawdę musi mieć potencjał. Wysoka klinga jest nieco cieńsza niż w MK.VI, i przy swoich 4.50" długości jest wysoka i ciężka. I tak sobie wykombinowałem , że taki szlif musi nieźle ciąć, nie ma bata! Wyważenie mocno do przodu pozwala całkiem nieźle przywalić tym nożem, więc z jakimś lekkim rąbaniem nie powinno być problemu (mimo mniejszych rozmiarów nóż ten waży dokładnie tyle co MK.VI). Rękojeść taka jak w MK.VI a więc jak dla mnie bez zastrzeżeń. Pochwa... cóż, może dla myśliwego na safari jest OK, ale dla mnie na pewno nie. Jakaś taka koślawo-garbata. Działa, ale nie ma tej lekkości i prostoty, którą miała pochwa MK.VI. Do zmiany. Czubek... cóż, nie jest to szpila, ale nie jest to w końcu nóż do walki i nie takiego szukam. Rozważania trwały, aż w końcu zapadła klamka - biorę... i zobaczymy. No i zobaczyłem. Krótkie weekendowe testy pokazały, że to chyba jest to czego szukałem - z jednej strony kompakt, ale z drugiej z niezłym powerem do pracy. Aha, no i niska linia ostrza dzielnie radzi sobie w kuchni na desce (to też ważne jak dla mnie). Pochwa została od ręki zastąpiona kydexową, ale aby lepiej pasowała do Condora to nie jest czarna tylko takie "desert camo". No i fajnie 8) Trudno powiedzieć, że jest to "zastępstwo" dla MK.VI. Na pewno nie, bo MK.VI jest nożem jednak bardziej uniwersalnym. Ubejane to zwarta maszyna tnąco-rąbiąca w teren (no i skórująca rzecz jasna), bez żadnych taktycznych podtekstów. Jednak lepiej pasuje do mojej aktualnej filozofii "noża przybocznego" do lasu czy ma Mazury. W długi weekend wybieram się w okolice Szczytna na 8 dni więc będę miał okazję go poważnie sprawdzić. No a poniżej fotki mojej nowej zabawki... w końcu ja też czasem coś musze sobie sprawić, tak dla siebie samego
A MK.VI? Cóż, zdaje się, że ma już nowy domek gdzie wybiera się razem ze swoim kydexowym ubrankiem
Napisano Ponad rok temu
Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem jego zdjęcia (brrr... kto to kupi?)
A ja sobie pomyslałem: Ciekawe kiedy Piter go kupi?
Fajny brzydal.
Napisano Ponad rok temu
swoja droga ciekawia mnie wrazenie ciecia tak wysokim ostrzem, moje osobiste, bo wrazenia recenzeta juz znamy
Napisano Ponad rok temu
Kurde, patrze na temat Blachy "zlamal sie", patrze tu i czytam UJEBANEMój nowy terenowiec (Ubejane)
Ale ladny nozyk. Co prawna ni cholery w nim desert camo no ale co kto lubi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pochwa desert camo do plecaka jasnego, a czarna będzie do czarnegoAle ladny nozyk. Co prawna ni cholery w nim desert camo no ale co kto lubi.
Napisano Ponad rok temu
Piter, czekam na wrazenia z testow podczas wypadu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem dlaczego, ale mi sie kojarzy ten noz z afryka.
moze przez to, ze nazwa afrykanska
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A do butow i spodni tez pochwy bedziesz robil?Pochwa desert camo do plecaka jasnego, a czarna będzie do czarnegoAle ladny nozyk. Co prawna ni cholery w nim desert camo no ale co kto lubi.
Normalnie jak panienki...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Świetna robota (jak zawsze zresztą ).
Napisano Ponad rok temu
Juz przez chwile nie myslalem o Ubejane a tu masz...
Swietny zestaw!
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie kombinowałem,
Nawet wiem kiedy
A swoją drogą masz niezłe tempo
Adam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy noz
- Ponad rok temu