Puszka
Napisano Ponad rok temu
Celowo nie używam słowa survivalowa bo mnie jakoś niesmak bierze.
Napisano Ponad rok temu
A tak zupełnie serio, to wolł miękkie zasobniki (np. takie jak robi Maxpedition, Tatonka lub Fjord Nansen). W puszcze to bilon będzie Ci grzechotał, a jego sztywna konstrukcja będzie Cię uwierała podczas noszenia w kieszeni, a do pasa nie przypniesz.
A dlaczego robi się "puszki survivalowe", po to żeby w terenie mozna było sobie w pudełku herbatę ugotować. A wypolerowaną od wnętrza pokrywkę wykorzystać jako lusterko sygnalizacyjne.
Napisano Ponad rok temu
A tak poważnie, oczywiście mowa o takim maleństwie w którym i tabletka od bólu i plastry jakieś, zapałki lub hubkę i to co tam komuś najbardziej potrzebne.
Ja noszę w bocznej kieszeni spodni coś takiego
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
tylko i wylacznie ladownice.
Napisano Ponad rok temu
A co do puszki (survivalowej) to ostatnio na innym forum też była o niej dyskusja, co ciekawe niektóre identyczne tematy pojawiają się na różnych forach. Wrzuciłem tam taki tekścik, o wspomnianej puszcze. Jak zwykle kochane google, a potem puszka+survival
Napisano Ponad rok temu
Prawdą jest ,że .....
W sklepach można spotkać takie "survival kit" które mają inne zadanie.Pełno tam haczyków na ryby, ciężarków, lusterek sygnalizacyjnych i innych gadżetów które może są potrzebne na Alasce w razie awarii samolotu i oczekiwania na pomoc,ale o takim czymś nie mówie.
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w Pelcie na Mazowieckiej sprzedawali kiedyś takie gotowe puszki "SAS". O jezu...jakie to gówno było....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam tam zapałki, kompas, tabletki do odkażania wody, zestaw do szycia, jakieś plastry, troche tabletek na bul głowy i na kawałku materialy wydrukowany alfabet morsa, osietacja według gwiazd i jakieś inne ciekawe rzeczy (to jest akurat najmniej przydatny element). Zamkniete jest to w palstikowym pudełku i wciśniete w ładownicy... oprucz tego w tej samej ładownicy jest jescze koc NRC i "światełko chemiczne"
Ja wyznaje zasade "lepiej nosić niż sie prosić" wiec zawsze wole se sobą zabrać taki sprzet... waży niewiele a czasem sie przydaje
Napisano Ponad rok temu
Puszki nijakiej jeszcze sie nie dorobilem, wszystko wala mi sie po kieszeniach, plecaku i ladnownicach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wszystko miesci sie w etui na sredni scyzoryk victorinoxa. w folijce znajduja sie kilka plastrow, zapalki, nitka i dwie igly, agrafka, kawalek papieru sciernego, kilka gumek - recepturek oraz 4 tabletki do uzdatniania wody. Sznurka jest tyle, ze spokojnie mozna zrobic z niego smycz do sebki albo cos zwiazac. Calosc wedlug moich obliczen wystarcza na skonstruowanie niewielkiego wahadlowca lub na przezycie 11 lat w rownikowej dzungli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czasami się przydają ... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idac za Twoim tokiem rozumowania, to w takiej puszce powinny sie znalezc jeszcze 3 fajki i 100-ka wodki...
kurde nie palę,tylko czasamy fajkę pykam a zamiast 100 wódki wolę coś zielonego (absinth)
Napisano Ponad rok temu
Tez fajeczke sobie pykam od trzech lat juz (jak to leci), a absyntu prawdziwego to chyba sie juz w sklepie nie dostanie, prawda?
A zeby nie bylo OT, to napomkne, ze na takowa puszke moze sie calkiem niezle nadawac wlasnie puszka metalowa z tytoniu fajkowego. Wady:
- nie rozleci sie w rece, ale pancerna to ona nie jest. Nie skakac
- raczej nie jest hermetyczna, chociaz nie probowalem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Termos na wyprawe w gory?
- Ponad rok temu
-
sodoma i gomora panie ...
- Ponad rok temu
-