który nóż USMC najlepszy?
Napisano Ponad rok temu
Ka Bar USMC
Ontario Marine Combat 498
Camillus Marine Combat
z tego co wiem, projekt został przygotowany przez Ka-Bar, ale produkcja w czasie II Wojny należała raczej do Camillusa. Z kolei teraz noże dla Armii US dostarcza chyba Ontario (tylko akurat nie ten model). Wrzuciłem po jednym z tańszych modeli każdej marki - takim klasyku, ale ciekawi mnie też opinia na temat ich krewnych np. KA-Bar Extreme/D2 albo innych kopii USN MkII.
I jeszcze jedno pytanie jaki z nowych projektów jest waszym zdaniem najlepszą wersją takiego noża USN XXI wieku, niezależnie od kosztu i tego czy jest na wyposażeniu armii. Ja się ciągle nie wiem czy bardziej podoba mi się CRK Green Beret czy Wilson Tactical model 1, a może są fajniejsze inne jakieś?
Napisano Ponad rok temu
Green Beret
Wilson Tactical
no i oczywiście ATAK, jak mogłem go nie wymienić
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem jak taki nóż sprawdza się w roli wypadowego/outdoorowego/campingowego jeśli np już ktoś go ma? dużo gorzej od CS SRK czy Becker BK7? ma ktoś doświadczenia?
a druga cześć tematu jest rzeczywiście na inny temat i trochę od czapy... :wink: i można ją uznać za niebyłą... kiedyś się jeszcze raz spytam jaki jest najlepszy nóż wojskowy na świecie...
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie widziałem, ale w łapie miałem tylko Ka-Bara. Nie mam pojecia po prostu który jest lepszy...
Napisano Ponad rok temu
http://budo.net.pl/v...der=asc&start=0
Zajebiste zdjecia Ka-Bara. Pewnie Super mogłby sporo o nim napisac bo widac po zdjeciach ze noz sporo przeszedl...
Napisano Ponad rok temu
najlepszy noz wojskowy to tk jak i najlepszy noz wogole, wszystko zalezy od b wielu czynnikow, zastosowan, wymagan, budzetu itd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
najlepszy noz wojskowy to tk jak i najlepszy noz wogole
nie no jasne, ale tak możnaby odpowiedzieć na pytanie o każdy noż. Chodzi mi nóż uniwersalny fightersko-survivalowy projektowany specjalnie do użytku wojskowego, nieważne czy kontraktowy, czy nie i bez względu na cenę. trzy przykłady takich wrzuciłem na fotkach. O to chodziło mi w drugiej części posta, w której właśnie namieszałem dodatkowo. Bo pierwsza miała dotyczyć tylko kopii USN...
Napisano Ponad rok temu
Co jest wygodniejsze/wytrzymalsze? Skóra może być niewygodna, ale z drugiej strony może być wytrzymalsza na uszkodzenia mechaniczne, w przeciwieństwie do miękkiej gumy, który odwrotnie może być wygodna, ale niewytrzymała... Skora moze też przegnić... Co polecacie skórę czy kraton? Z kratonem miałem dotychszas doczynienie tylko w rowerach i w takim zastosowaniu używany jest jego dość miękka wersja, jakiej twardości jest kraton w Ka-barach? Jaki inny nóż survivalowo-do wszystkiego fixed w podobnej cenie (270-300zł na allegro)? Jakiś lepszy byłby? Jeśli jest/był dość dobry dla zołnierzy, do dla mnie też powinnien być chyba ok (myślałem o Ka-bar tanto, ale pewnie by się ciężko ostrzyło, poza tym ciężko by było chyba coś przekroić)?
Gratuluje temu komu udało się to wszystko przeczytać co napisałem, i nie zanudziłem go na śmierć
Napisano Ponad rok temu
skóra - bardziej klimatyczna
ale jeśli szukasz noża surwiwalowego to kup zamiast tego Cold Steel SRK, czy Becker BK-7
Napisano Ponad rok temu
W moim modelu starła się powłoka ochronna, poluzował się jelec oraz rozkleiła się rękojeść
(to mnie najbardziej zasmuciło) właśnie przed tym faktem najbardziej chciałem ochronić rączkę mojego noża. Kilka razu malowałem ją lakierem bezbarwnym. Ale niestety okazało się to lipą. Dziś te krążki nie latają aż tak luźno, ale jednak da się lekko przesunąć.
Pomijam sprawę pochwy. Przez ten czas sczerniała i zmiękła, przez co dostała bojowego charakteru.
Co do wartości użytkowych noża to nigdy nie mogłem narzekać: rąbanie, przegotowywanie posiłku, budowa schronienia survivalowego... Zawsze mogłem na nim polegać. Jednak po kilku latach nadszedł czas na zmiany: zakupiłem CS SRK. Przede wszystkim skórzana rękojeść przestała mi się podobać i pasować do ekwipunku. I przez ostatni czas zauważyłem, że nie używam juz tak często noża przy boku –tylko małego składanka. Więc, po co nosić 7”?
Co do innych modeli (ontario, camilus) to zauważyłem że modele firmy Ka-bar są wykonane najdokładniej i jakby solidniej.
Odnośnie noża XXI wieku to myślę, że coś ala SC SRK tyle, że z stali nierdzewnej by się spokojnie sprawdziło. Modele CRK i Wilsona jednak będą za drogie ja na wyposażenie zwykłego żołnierza USN.
Napisano Ponad rok temu
ale te róznice się zatarły po wojne wietnamskiej a dokładnie gdzieś w latach 80- tych jak wprowadzono model MK3 mod 0. zresztą dzis juz wszyscy zołnierze mogą sobie zakupić
dowolny model noża i takie wyjście jest najlepsze :wink:
Napisano Ponad rok temu
Bo Ka-bary są np. na alegro (nowe, z jakiegoś demobilu), po 270zł i to jest o wiele lepsza cena niż 415zł za USMC i 535zł za tanto na militarii, co jest cena śmieszną gdy na allegro nowe noże są za odpowiednio- właśnie 270zł i 300zł.
Napisano Ponad rok temu
Trudno o coś bardziej niewygodnego dla takich zastosowań. IMHOCiekaw jestem jak taki nóż sprawdza się w roli wypadowego/outdoorowego/campingowego
Napisano Ponad rok temu
Ale i tak roboczy nóż będzie potrzebny. N.p. Eriksson Mora.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chyba szwedzi nie widzieli Green bereta :wink:
a jescze inna sprwa : należy się zrozumieć co rozumiemy przez nazwę -nóż wojskowy
większość nozy wojskowych posiada duzy jelec zabezpieczający-wiecie przed czym? cięzko jest wbic go komuś we bebech jak ma jescze na sobie kamizelkę i oporzadzenie wieć taki jelec musi mi wystarczyc za pewnik że przy tak mocnym uderzeniu popartym spora dawką adrenaliny nie obetne sobie palcy na ostrzu.
Inna sprawa to osobiste dobierania takiego narzędzia-wyszkolony operator nie koniecznie musi kozystać z standartowego noża wybranego dla całej armii. On dobrze wie jak zrobić komuś krzywdę bez narzedzia tnącego :wink: z reguły jest to mały skubaniec o dzwięcznej nazwie .45
nie kupił bym sobie w zyciu takiego modelu jak ten M95 choś zdaję sobie sprawę że na pweno lepiej nim się tnie i pracuje w obozie niż moim starym ka-barem
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podziękowanie dla Kamila
- Ponad rok temu
-
Kershaw Military Boot Knife – potrzebna opinia
- Ponad rok temu
-
Boker Clip