Metody treningu szybkościowego w tradycyjnym kung-fu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo tu chodzi o machnięcie raczej niż o uderzenie. jakby w coś trafiać trzeba było to by nie było ak szybko, niestety...
Więc machaj dalej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't":wink:
...a Cheung miał chyba 7.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi o wyrobienie sobie szybkiej reakcji na połączeniach nerwowych.
Wiesz Pai-Mei ja tam jestem z biologia na bakier, o jakie ci chodzi polaczenia? znaczy zeby prad szybciej latal w neuronach? I czemu akurat na polaczeniach a nie na koncowkach nerwow na ten przyklad?
Napisano Ponad rok temu
To chodzenie po koszu to faktyczna metoda treningowa Ziranmen, ale opowiesci o rozmywaniu sie mistrza to proponuje wlozyc miedzy bajki.
Ale jeżeli to prawda, to i tak nieźle... nawet jeżeli mistrz się nie rozmywał...
Pai Mei napisał:
jest to ćwiczenie z którego kiedyś korzystali w ymaa we wrocławiu i jest to ćwiczenie, które bardzo sobie cenię. i wiem po sobie, że przynosi efekty.
W to, że YMAA propaguje takie ćwiczenia to uwierzę... są nawet opisane w książce Yang`a o Chin Na, a konkretnie to ćwiczenie zaciskania dłoni (10 x na s.)
Chociaż mi się nie udaje, nie przykładam się do ćwiczeń
Napisano Ponad rok temu
Ale jeżeli to prawda, to i tak nieźle... nawet jeżeli mistrz się nie rozmywał...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu jest swietny artykul o stylu Ziranmen autorstwa obecnego zreszta na vortalu Wosia i mozna tam znalezc m.in. zdjecie mlodego Wan Laishenga na koszu.
Napisano Ponad rok temu
ja z biologią też jestem do niczego i nie jestem w tej dziedzinie żadnym ekspertem, ale myślę, że taki trening polega na tym, że prąd pobudzony wysiłkiem naszego mózgu przepływa przez nerwy do danej grupy mięśni z odpowiednim poleceniem po raz kolejny i dzięki temu coraz łatwiej mu przejść, ponieważ właśnie połączenia sobie wyrabiamy w ten sposób i są one zapamiętywane przez sieć neuronalną. z każdym powtórzeniem impuls płynie szybciej i pewniej. dlatego coraz szybsi jesteśmy tutaj. mam nadzieję, że jest to w miarę jasne.
też zaciskałem dłoń i się wyrabiałem z 10 dasz radę, tylko się nie zniechęcaj krytykantami. łatwo powiedzieć, że to niemożliwe, ale obawiam się że każdy mówi o sobie. ci co opisują metody treningowe tutaj nie są szybcy, więc troszkę niepotrzebnie wyśmiewają cudzy trening, i dlaczego, tylko dlatego, że sami tak nie dają rady? krytykanci, może poprubujcie trochę ćwiczyć w ten sposób i po jakimś czasie będziecie mogli powiedzieć coś faktycznie na ten temat, a nie tylko śmichy- chichy i w domyśle widok liczby dziesięć nijak nie dającej wam się odliczyć pośród sekundy. jeśli macie duszę poetów, jeśli nie to po prostu nie jesteście w stanie sobie tego wyobrazić, o czym pisałem w ramach teorii- że blokuje nas (tutaj- was) umysł. pozdro, jo!
Napisano Ponad rok temu
Tu jest swietny artykul o stylu Ziranmen autorstwa obecnego zreszta na vortalu Wosia i mozna tam znalezc m.in. zdjecie mlodego Wan Laishenga na koszu.
Dzięki, artykuł faktycznie bardzo ciekawy i jest w nim na dodatek wiele o treningu tradycyjnym w kung-fu.
A mistrz Wan Laisheng rzeczywiście robi wrażenie swoimi umiejętnościami.
Napisano Ponad rok temu
W jaki sposób mierzysz ilość ruchów na sekundę
Jeżeli robisz to na „oko”np. ze stoperem to śmiało można założyć że robisz 8 a nie 10.
Jedyne wyjście zakupić super szybką kamerę zintegrowaną z pomiarem czasu do 0,01s taką jak mają na biegach sprinterskich
Napisano Ponad rok temu
końcówki nerwów nazywają się synapsy i jednocześnie łączą się z innymi synapsami od innych nerwów, czyli wszystko gra, Ukyo.
o !!! widze ze ktos tu nowa biologie tworzy !!!
No to posluchaj chlopcze:
Komórka nerwowa (czyli NEURON) jest podstawowa jednostka strukturalno-funkcjonalna układu nerwowego. Zbudowana jest z:
-ciała komórki - zawierającego jądro komórkowe i inne organelle komórkowe
-licznych dendrytów przyjmujących impulsy (przewodzenie dokomórkowe)
-jednego neurytu, czyli włókna osiowego (aksonu) - przekazującego impulsy (przewodzenie odkomórkowe) do następnego neuronu lub unerwianego narzadu koncowego (efektora)
Osłonki nerwowe ci podaruje ...
Komórki nerwowe nie przylegają do siebie scisle, totez impuls nerwowy nie moze byc przekazywany bezposrednio do sasiedniego neuronu. przewodzenie impulsu nerwowego (czyli potencjalu czynnosciowego) jest mozliwe dzieki istnieniu SYNAPS, tj. MIEJSC STYKU MIEDZY NEURONAMI ORAZ MIEDZY NEURONAMI A INNYMI KOMORKAMI (np. miesniowa). Ze wzgledu na sposob przekazywania impulsu nerwowego wyrozniamy synapsy chemiczne i synapsy elektryczne ...
W synapsie chemicznej miedzy neuronami wystepuje waska szczelina synaptyczna, a przewodzenie jest jednokierunkowe i z udzialem przekaznikow chemicznych (neurotransmiterow) np. acetylocholiny, noradrenaliny. W tym miejscu nastepuje zmiana sposobu przewodzenia impulsu z elektrycznego na chemiczny. W synapsie elektrycznej blony synaptyczne neuronow prawie przylegaja do siebie,a przewodzenie impulsu odbywa sie na drodze elektrycznej.
tak wiec zblizajac sie do konkluzji: SYNAPSY NIE ŁĄCZA SIE MIEDZY SOBA ... SYNAPSY ŁĄCZA SIE Z DENDRYTAMI INNEGO NEURONU, LUB BEZPOSREDNIO Z EFEKTOREM ...
:wink:
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja ćwicze szybkość, trzymając hantelki w dłoniac i uderzam tak szybko jak potrafie. Ćwicze tak około 3 minut, bo dłużej niejestem w stanie wytrzymać.
Napisano Ponad rok temu
W takim razie ile jesteś w stanie uderzać hantlami o wadze 2kg w powietrze o pełnej szybkościWspółczujemy ci
Ja tylko 3 minuty i to około, bo czasem mniej a czasem więcej.
Jestem ciewkaw też jak liczysz te wymachy ręką
Licze na to, że napiszesz prawde ile wytrzymujesz :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pilnuje sie i nieprostuje do końca rąk.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
POLSKIEGO STOWARZYSZENIE WU-SHU KUAN CHUNG-FU
- Ponad rok temu
-
clipy xingyiquan
- Ponad rok temu
-
Zawody WT
- Ponad rok temu
-
Wczym moczyć obite dłonie?
- Ponad rok temu
-
Ngo cho kun / Wuzu quan - filmiki
- Ponad rok temu
-
win chun/ wing tsun - karate
- Ponad rok temu
-
Hung Gar
- Ponad rok temu
-
Niewygodny temat!!!
- Ponad rok temu
-
Gala kickboxingu z udziałem zawodnika sanshou ;]
- Ponad rok temu
-
Metody treningu siłowego w tradycyjnym kung fu.
- Ponad rok temu