shirasaya a iaido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obawiam się, że taki miecz będzie wyślizgiwał się ze spoconych dłoni.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jednak nie koniecznie chodzi o dokladnie ten miecz ale o jakie kolwiek shirasaya
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o wagę to zauważyłem dwie tendencje wśród osób ćwiczących. Część woli lekkie miecze ponieważ takimi łątwiej się "macha", a czesc preferuje miecze odpowiadające wagaow prawdziwym mieczom no i oczywiście jest jeszcze grupa ludzi, którzy nie mogą pozwolić sobie na komfort wyboru i kupują to na co ich stać.
Z tego co wiem to shirasaya spełniała funkcje ozdobną lub była urzywana do przechowywania głowni bez oprawy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2.to nie jest shirasaya
Napisano Ponad rok temu
No, raczej nie.1.oprawa typu shirasaya nie nadaje sie do treningu
No, też nie za bardzo.2.to nie jest shirasaya
Pozatym to jest miecz ozdobny, i nie wiem, czy ktoś, kto ustawiał matryce, oraz automatyczny pilnik, martwił sie o dobre wyważenie tego szajzu. ja osobiście, to bym tego nie kupił, nawt dla ozdoby, bo jeszce to zobaczy ktos, kto sie zna na rzeczy, i mnie wysmieje. Pooszczędzaj, i kup sobie prawdziwe iaito.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli widziałeś film z Rutgerem Hauer'em pt."Ślepa furia" gdzie grał on niewidomego szermierza to nawet on w tym filmie nie używał shirasaya, ale shikomi-zue czyli laskę-miecz, które powstały praktycznie dopiero w okresie za panowania cesarza Meiji (to ten, który zabronił samurajom noszenia mieczy), a więc w XIX wieku - na długo po tym jak nauczono się walczyć katana.
Tak więc widzisz, że po prostu nie wypada...
Pozdrawiam Jacek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tatami Omote
- Ponad rok temu
-
Sygnowanie głowni katany
- Ponad rok temu
-
Atak na dłoń.
- Ponad rok temu
-
Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
Tępy miecz - niebezpieczeństwo
- Ponad rok temu
-
Z Bohi czy bez??(ze strudzinami czy tez bez??)
- Ponad rok temu
-
pytanie o Zatoichi
- Ponad rok temu
-
Jakim mieczem ćwiczysz ?
- Ponad rok temu
-
Kupno miecza za granicą
- Ponad rok temu
-
Miecz a japońskie sztuki walki bez broni