folder użytkowy-kształt głowni
Napisano Ponad rok temu
Interesują mnie Wasze subiektywne odczucia. :-)
Napisano Ponad rok temu
I jak dla mnie to EOT :wink:
PZDR,
smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No chyba ze stac Cie na Sebenze....
No właśnie, czy stal w Sebenzie jest lepsza niż w np. Military?
Napisano Ponad rok temu
Smoku, nie psuj fajnego wątku. Niby masz 100% racji ale jak się zastanowić to używam już drugiego z kolei dropa z wysokim wklęsłym (Ka-Bar Hunter i CS U. Hunter) - i pod wzgledem ciachliwości i agresywnosci biją płaski na głowę.
Ino gorzej się prowadzą w głębokim cięciu i plasterkowaniu na równe kawałki..
Ale jesli chodzi o uniwersalność - drop albo clip z płaskim. True.
Napisano Ponad rok temu
Auto chisel tanto serrated.
Smoku, nie psuj fajnego wątku. Niby masz 100% racji ale jak się zastanowić to używam już drugiego z kolei dropa z wysokim wklęsłym (Ka-Bar Hunter i CS U. Hunter) - i pod wzgledem ciachliwości i agresywnosci biją płaski na głowę.
Ino gorzej się prowadzą w głębokim cięciu i plasterkowaniu na równe kawałki..
Ale jesli chodzi o uniwersalność - drop albo clip z płaskim. True.
przecież do "EOT" dodałem ":wink: "
poza tym nawet nie drop-point jest najlepszy ale takie cóś jak w Sebci - płaski grzbiet - nie clip-point, nie drop -> cos pomiedzy
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i eoz z mojej stony
No właśnie, czy stal w Sebenzie jest lepsza niż w np. Military?
Mialem paramilitarke i mialem Sebke, z mojej subiektywnej obserwacji paramilitarka tepila sie szybciej. Moze tu byc wina w mniejszym kacie nachylenia krawedzi tnacej (ponizej 20 stopni) ale rownie dobrze moze byc w lepiej przeprowadzonej obrobce cieplnej na korzysc CRK.
Napisano Ponad rok temu
No i droppoint ofkors
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drop point z wysokim/pełnym szlifem płaskim
I jak dla mnie to EOT :wink:
Chyba tak. Ale nie za szeroki, bo np. taki Dings, jak Ritter jest super, ale czasem sie haczy.
Napisano Ponad rok temu
Szlif wysoki, czy wklęsły, czy płaski nieważne, byle nie był zbyt "stromy".
Na nóż użytkowy jednak polecałbym fixed nawet "tylko" 4 calowy. Jeśli folder Utility/EDC to z powodzeniem może być w okolicach 3.5 cala.
P.S.
Niekoniecznie użytkowy=EDC.
Napisano Ponad rok temu
Mialem paramilitarke i mialem Sebke, z mojej subiektywnej obserwacji paramilitarka tepila sie szybciej. Moze tu byc wina w mniejszym kacie nachylenia krawedzi tnacej (ponizej 20 stopni) ale rownie dobrze moze byc w lepiej przeprowadzonej obrobce cieplnej na korzysc CRK.
Jeszcze cos mi do glowy przyszlo - w takiej sytuacji moze pomoc Spyderkowe uksztaltowanie ostrza: 15 stopni back bevel i 20 sama krawedz.
Tnie jak diabli, bo nawet w "mikroskali" sie dzieki tym 15 stopniom nic nie klinuje, a trzyma troche dluzej. Przecwiczone co prawda na nozykach z 440C, ale jak tam dziala...
A jeszcze a propos ksztalt konkretnie - to chyba cos takiego, jak TSEK, albo Nimravusy. Krotko mowiac, najbardziej prosty chyba i klasyczny ksztalt "noza"
Ksztalt Temperance/Military jest OK, ale jednak ma slabszy czubek.
Napisano Ponad rok temu
eszcze cos mi do glowy przyszlo - w takiej sytuacji moze pomoc Spyderkowe uksztaltowanie ostrza: 15 stopni back bevel i 20 sama krawedz.
tak wlasnie ostrzylem, ale mimo to sebka wyraznie lepiej trzymala u mnie ostrosc...
Ksztalt Temperance/Military jest OK, ale jednak ma slabszy czubek.
To ja w takim razie polecam Manixa. Czybek w miare mocny a tnie niewiele gorzej od Para.
Napisano Ponad rok temu
tak wlasnie ostrzylem, ale mimo to sebka wyraznie lepiej trzymala u mnie ostrosc...
A to jasne wszystko.
To ja w takim razie polecam Manixa. Czybek w miare mocny a tnie niewiele gorzej od Para.Ksztalt Temperance/Military jest OK, ale jednak ma slabszy czubek.
O Manixie tez pomyslalem, noz jest super (pomijajac poczatkowe problemy z wykonaniem, mam nadzieje, juz przezwyciezone), ale jednak ma jedna podstawowa wade, taka sama, jak Ritter - za szeroki troche.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...moim skromnym zdaniem...
Ale ja bardzo duzo uzywam nozy w kuchni i takie np. wykrawanie cwiartek melonow, arbuzow, czy ananasow ze skory to nie jest to, z czym by sobie, np. Ritter dobrze radzil ( z tych, ktore mam).
Juz Temperance dzieki waskiemu czubkowi jest duzo lepszy.
Napisano Ponad rok temu
O Manixie tez pomyslalem, noz jest super (pomijajac poczatkowe problemy z wykonaniem, mam nadzieje, juz przezwyciezone),
o, a o tym nie slyszalem, moze cos wiecej ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
rysy na klindze
- Ponad rok temu
-
Nóż użytkowy z D2 czy S30V ?
- Ponad rok temu
-
nóż Vala Kilmera w "Spartanie"
- Ponad rok temu