sanitas
Napisano Ponad rok temu
P.S.
nic nieznalazłem w wyszukiwarce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jaką ostrzałką ja ostrzysz bo jak kupuje nóż to i od razu ostrzałke sobie kupie tylko niewiem czy jest sens kupywac jakąś drogą ostrzałkę do tak taniego noza.
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie pytania o ostrzałkę. Zawsze warto mieć dobra ostrzałkę nawet dużo drozszą od samego noża. Wiadomo hobby i pasja rozwija się i wtedy masz jak znalazł dla całej swojej trzódki. W momencie gdy nie posiadłeś umiejętnosci posługiwania się klasyczną osełką różne tzw. drogie osełki mogą i są dobrą alternatywą.
Napisano Ponad rok temu
Znajdziesz tam tez dobra ostrzalke za nieduza cene. Np taki Lansky w drwenianym pudeleczku.
Napisano Ponad rok temu
a te ostrzałki na militaria pl (Master Cutlery,Lansky,Ostrzałka dwustronna Gerber,kabar)
one są wogule coś warte????
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
doradżcie
tam są jkieś tanie lansky
Napisano Ponad rok temu
Dla poczatkujacego w sam raz, jak TriAngle tyle ze OneAngle i jedne prety
Napisano Ponad rok temu
a jak naostrze nóż na takiej ostrzałce to potem musze go jeszcze czymś wypolerować??
Napisano Ponad rok temu
Nie.a jak naostrze nóż na takiej ostrzałce to potem musze go jeszcze czymś wypolerować??
Nie musisz.
Napisano Ponad rok temu
tyle ze OneAngle
TwoAngle :-) 20 i 25 stopni na stronę. I jest też wersja z dwoma kompletami prętów - medium i fine.
Napisano Ponad rok temu
Poki co sprawdza sie swietnie. Nie wiem jak ostrzyloby sie na tym np. dlugie kuchenniaki, ale do kotszych nozy typu foldery i jakies mniejsze fixedy jest doskonala.
Napisano Ponad rok temu
Na pudelku od Lansky Multi Crock Stick jest fotka jak ktos ostrzy jakis gigantyczny noz, chyba ze 30cm, wiec pewno i na tym nie bedzie problemow. Trzeba tylko uwazac zeby pretow nie polamac.Nie wiem jak ostrzyloby sie na tym np. dlugie kuchenniaki, ale do kotszych nozy typu foldery i jakies mniejsze fixedy jest doskonala.
Napisano Ponad rok temu
a gdzie kupiłeś z dwoma rodxzajami prętów i za ile??
Zadzwoń za jakiś czas do Świata Noży, może będą mieli dostawę...
za dużymi nożami (7") to mam na nim problem, ale może to kwestia braku wprawy, chociaż do nich przydałyby się ciut dłuższe pręty. Ale nawet na jednym komplecie prętów medium bez problemu można naostrzyć 154cm czy Aus8 do eleganckiego golenia włosów. Strasznie wolno mi się ostrzy węglowa 1095, ale może to kwestia dziwnego kąta krawędzi Ontario? Wersje z jednym i dwoma prętami też można kupić przez internet ze Stanów - bywa na różnych nożowych stronach.
Napisano Ponad rok temu
ale ja niewiem jak sie na takiej ostrzałce ostrzy
może ktoś mi opisać to?
i mam jeszcze jedno pytanie. jak są dwa rodzaje prętów,to się jednymi ostrz a drugimi poleruje????????? czy to do różnych noży????
Napisano Ponad rok temu
Ostrzenie jest banalne - po moim pierwszym zyciu ostrzeniu na takiej ostrzalce noz golil :-)
Najpierw wkladasz prety brazowe (medium). Dziury w tym drewienku sa tak wywiercone, ze z pretow tworzy sie litera V. Lapiesz noz. Zaczynajac od gardy i gory preta jednym plynnym ruchem przejezdzasz w dol az do czubka noza. I to samo na drugim precie - ostrzysz druga krawedz ostrza. I tak na zmiane kilkanascie razy (zalezy od stopnia stepienia noza). Potem wkladasz prety biale (fine) i analogicznie powtarzasz cala akcje, co by noz byl jeszcze ostrzejszy ;-) Musisz pamietac o tym zeby noz caly czas trzymac prosto, to znaczy nie przechylac go na boki, bo inaczej mozesz zniszczyc sobie krawedz ostrza.
Jak w ŚN pytalem p. Jarka o te dwa katy ostrzenia - 20 i 25 stopni to powiedzial, ze generalnie 20 stopni do ostrzenia folderow, a 25 do fixedow. Jak to dokladnie z tym jest? W instrukcji od ostrzalki jest napisane zeby jeden noz zaczynac od 20 stopni, a konczyc na 25 - i wydaje mi sie to calkiem logiczne... ;-)
Napisano Ponad rok temu
a myślicie ze wystarczy z jednypi prętami czy raczej nie ????
To zależy w jakim stanie było ostrze przed ostrzeniem i jaką ostrość chcesz uzyskać.
Ja osobiście wolałbym kupić ostrzałke z dwopma rodzajami prętów ( też myśle o tym samym modelu Lanskyego), ewentualnie wykonać podobną ostzałke samemu.(koszt bez porównania mniejszy)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zegnam...
- Ponad rok temu
-
Pozdrawiam wszystkich
- Ponad rok temu
-
Nowe noże dla pilotów :)