Spyderco vs Benchmade [ankieta]
Napisano Ponad rok temu
Benchmade i Spyderco to obecnie jedne z najlepszych firm produkujacych noze, o asortymencie o SRP od 20$ do kilkuset (Benchmade gold class i ATR Spyderco).
Gdybyscie mieli zdecydowac sie na jedna z tych firm, ktora wybralibyscie ? Prosze o uzasadnienie.
Od jakiegos czasu tworza nam sie przeciwstawne fronty milosnikow obu firm, zobaczymy, ktorych jest wiecej:)
Jesli o mnie chodzi, glos oddaje na Spyderco. Po pierwsze The hole - najwygodniejszy jak dla mnie sposob otwierania noza (ta, benchmade tez ma dziure, ale ta od Bm-ki jakos gorzej trzyma mi sie kciuka, moze dla tego, ze jest wewnatrz zaokraglona na krawedziach). Po drugie Sal Glesser i jego polityka kontaktu z klientami - otwartosc na sugestie i ciagle dazenie do poprawy juz i tak niezlych nozy. Wreszcie Spyderco mi sie po prostu podobaja, zwlaszcza Paramilitary i Manix.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-za dziurkę
-za dokładność wykonania i jakość materiałów
-za pomysł i oryginalność
-za ergonomię (garb dla kciuka )
-za logo pajączka :wink:
-za pełny płaski szlif poklon
minusy to nity (ale nie demonizujmy) i.....to wlaściwie wszystko
BM-ki są może i ładne, ale czegoś im brakuje :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Z BM podobają mi się dosłownie pojedyńcze ebzemplarze.
Co nie znaczy, że uważam BM i ich wyroby za gorsze. Moim zdaniem jakościowo są na podobnym poziomie, z minimalnym wskazaniem na BM. Ale pomysłowość, ergonomia i użytkowość jest trochę lepsza w Spydercach.
Takie jest moje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak temat tego typu sie pojawia na Bladeforums, to odpowiedzi standardowe sa... Paaanie, daj Pan spokoj
Pewnie Was nie zaskocze, ale przypomne to, co juz kiedys pisalem: Benchmade
IMO Spyderki sa - przecietnie - "uzytkowe", a BMki sa - przecietnie - "uzytkowe", w tym niektore "bardziej", a na dodatek jeszcze jak dla mnie nie wygladaja jak wariacje na jeden i ten sam temat. BM sa jak dla mnie o wiele bardziej roznorodne. Chociaz przewaga Spyderco jest "podstawowa" stal - mam wrazenie, ze VG10 jest troche lepsza, niz 154CM. Rowniez chetniej bym widzial wiecej S30V w BM.
Chociaz w moim przypadku to jest kwestia raczej dobrego samopoczucia, bo zeby stepic jakis noz ze 154CM, to tez sie jednak troche trzeba postarac.
Mialem okazje obmacac wiekszosc oferty tak jednej jak i drugiej firmy, a o jakie noze sie w domu potykam i jakie corce do zabawy daje wiadomo
Uczy sie dziecko, co dobre, a juz z miesiac temu byla w stanie podniesc w jednej raczce 720 i probowac jak smakuje
A propos "uzytkowosci" zreszta i ergonomii - nie spotkalem noza Spyderco, ktory przewyzszalby wygoda i dopasowaniem rekojesci do mojej dloni Griptiliana, a jesli o ciecie i geometrie klingi chodzi... Nie bardzo widze, ktory mialby byc lepszy od Rittera.
Chyba starczy.
A nie... Sorka
Ciekawe jak by wypadło porównanie Endura vs. Grip
Nie odmowie sobie, przed chwila zreszta wrzucilem to do innego topiku w galerii
Napisano Ponad rok temu
Bez pierdół i działa !
Napisano Ponad rok temu
nie spotkalem noza Spyderco, ktory przewyzszalby wygoda i dopasowaniem rekojesci do mojej dloni Griptiliana
okaze sie monotematyczny, ale... manixa macal ?
Napisano Ponad rok temu
Jest swietny, podobnie, jak Military i niewykluczone, ze sobie go tam kiedys sprawie... Ale Grip mi pod tym wzgledem bardziej pasuje.
A z powrotem do wlasciwego tematu, chcialbym dorzucic jeszcze dwa slowa: jesli chodzi o sluchanie "glosu ludu", to Spyderco jest faktycznie nie do pobicia. Mr. De Asis byc moze i kogos slucha, ale raczej nie ludkow z ich forum
Eksperymenty to tez Spyderco, chociaz jak ostatnio patrze na produkcje Snody'ego, to sie zaczynam zastanawiac... :-?
Napisano Ponad rok temu
Jak kupie coś Spyderco to będę miał porównanie, teraz nie mam.
Jeszcze trochę muszę poczekać na szabofly (wie ktoś kiedy się ma pojawić????)
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze trochę muszę poczekać na szabofly (wie ktoś kiedy się ma pojawić????)
Gdzies czytałem ze ma sie pojawic pod koniec roku... Ile w tym jest prawdy to nie wiem. Sam czekam na niego z niecierpliwoscia.
Napisano Ponad rok temu
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze nie znalazłem spyderka pasującego mi do ręki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tri-angle przyszedł!!!...
- Ponad rok temu
-
Magia Stali
- Ponad rok temu
-
A NUŻ KUPI MI KTOŚ NÓŻ?
- Ponad rok temu
-
Co do ochrony samochodu...
- Ponad rok temu
-
BENCHMADE RESISTOR
- Ponad rok temu
-
Co wy ze mna zrobiliście ???
- Ponad rok temu
-
Tajgun... plagiat, czy po prostu kradzeż?
- Ponad rok temu
-
w poszukiwaniu recenzji
- Ponad rok temu
-
pika vs delica
- Ponad rok temu
-
nóz K. Łubgan - Łódź
- Ponad rok temu