Re: Dedicated to the memory of Petty Officer First Class....
Rinaldi robi Armageddon (ok. 10" klingi) z S30v, Strider PAB - s30v.
To takie szybkie przykłady. Czyżby Rinaldi się nie znał? I Mick z Duainem też?
Ej, Dark chyba przesadziłeś z tym, że s30v na duże kosy się nie nadaje.
Coz nie chodzi o to ze sie nie zna...po prostu oferuje to czego chce od niego rynek jak juz zostalo powiedziane. Jak klient jest sklonny zaplacic kase to czemu nie dopuszczac go do okreslonej stali (jesli koles zna sie na jej hartowaniu)? S30V na 10 calowy armageddon? Wojtas, kup ten noz i rabnij raz dwa trzy...a potem zrob to samo z 3V, powyginaj, akurat przy takiej dlugosci bedziesz mogl zrobic to bez problemu. Man, to stal proszkowa, ma po prostu nizsza elastycznosc! Poza tym gdzie napisalem ze sie NIE NADAJE na wieksze noze? Bylo wczesniej o tym ze osobiscie wybralbym inna, IMO lepsza. Prosze czytac ze zrozumieniem bo mi to oszczedzi czasu w odpisywaniu...
Co do ceny S30V to popularyzacja przeciez ja, tak na zdrowy rozum...Poza tym sa roznego skladu S30V bo przeciez podaje sie przedzial danego pierwiastka, ale moze sie myle.
Tnie agresywnie, ok, uwazam stad ze nierdzewnosci i dobre trzymanie ostrza + agresywnwosc ciecia S30V predestynuje do nozy typu folder badz malych fixed! Stridery to inna bajka, Bos ma takie hartowanie ze naprawde wyciskaja z tych nozy wiele, zreszta kto tam wygnie noze o takiej grubosci. Nie ma za wiele testow destrukcyjnych w nozach (wiem ze Cliff Stamp je robi) gdyz sa drogie i naraza sie na izolacje w spolecznosci nozowej. Ja sam nie mam kasy by zakupic 10 nozy roznych firm i je polamac ale gadajac z Cliffem ktory ma ta mozliwosc, uznalem ze faktycznie sa LEPSZE stale na duza terenowke. Oczywiscie nie mowie ze Cliff jest wyrocznia, on tylko prezentuje odmienny punkt widzenia i na zasadzie testow o odgornie przyjetych kryteriach pokazuje w czym sie sprawdzi danynoz(stal) a w czym nie. Proponuje wiecej dystansu do rzeczy, ja wiem ze noz kosztowal 330usd i jest uznawany za super i wogole ale...pozostaje przy swoim S30V nie jest NAJLEPSZYM wyborem na duzy noz. Szesc cali to jeszcze przyjalbym ze spoko ale 8, 9, 11''... 8O Sam robilem testy GB i szkoda ze nie mam zdjec jak sie stal zaczela kruszyc po tym jak rabiac galaz niechacy machnalem pare razy w zwir na ziemi...oczywiscie to microwykruszenia ale mimo wszystko mowia o wlasciwosciach stali. Zrobilem to samo INFI i nie bylo sladu stepienia nie mowiac o wyrkuszeniu...Sadze ze jesli stal wykazuje duza elastycznosc w naprezeniach poprzecznych, przeklada sie to na duza wytrzymalosc w wyszczerbianiu w kontakcie z twardymi materialami. Trzymanie ostrza - to co innego. Skoro jestes Kamil tak pewny wlasciwosci S30V to ja wystawie niebawem noz busse Satin Jack jak sie pojawi...wiem ze bedzie inny szlif inna grubosc itd ale mozna zrobic testy ktore w przyblizeniu pokaza ze jeden noz potrafi x a drugi 2x...to jedyna metoda by rozstrzygnac spor bo na razie jest ona na zasadzie teoretyzowania. Ja jestem pewny swoich wnioskow bo nie jeden noz juz mialem. To jak podkresle raz jeszcze moj punkt widzenia i moze twoj test wykazal inne wnioski, nie wiem, dlatego nie powiedzialem ze noz do bani bo z S30V. Aczkolwiek robiac testy stierdzam ze Stridery lepiej trzymaja ostrze niz CRK pewnie z racji wiekszej twardosci.
Dlaczego CRK w OPRach nie stosuje S30V...faktycznie jest drozsza niz A2 i musieliby podniesc cene OPR a GB i Neil to po prostu sluchanie glosu klientow firmy (tak jak przywrocenie classic sebenzy w 2000r) do tego nierdzewnosc faktycznie sie przydaje skoro to noze pierwotnie przeznaczone na rynek militarny - Piter juz o tym napisal.