Dedicated to the memory of Petty Officer First Class....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obecnie czekam na demontaz starego okapu. Po co? Zeby go ZMASAKROWAC hrhrhr.
Cynik, zrób zdjecia koniecznie i podziel sie wrazeniami Uwielbiam takie historie
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą zazdroszczę Ci nożyka , tak samo jak Kamilowi
No, ale jeszcze nie teraz
Napisano Ponad rok temu
Kamil - nóz jest po prostu PIĘKNY. Po ostrzałce w kolejce czeka jakix fixed do kupienia...i ten wskoczył własnie bardz bardzo wysoko na liscie...
Napisano Ponad rok temu
Kamil, dzięki za zdjęcia i rozbudzenie pożądania.
Napisano Ponad rok temu
Co do stali - o CPM S30V pisano już wiele, nie tylko na tym forum. Przypomnę tylko, że jest to po prostu stal o najlepszych parametrach technicznych (czy raczej najlepszym możliwym zbalansowaniu takich parametrów jak wytrzymałość, ścieralność, agresja cięcia, nierdzewność) z pośród stali nierdzewnych obecnych na nożowym rynku i z takimi należy ją porówywać. Oczywiście za rok czy dwa może wymyslą coś lepszego...i dobrze! :wink:
Porównanie z "hardcorowymi" narzędziówkami jest średno sensowne, choć warto zauważyć, iż CPM S30V jest np. pod każdym względem lepsza (także jeśli chodzi o wytrzymałość) od rdzewnej D2.
BTW1 - warto pamiętać, że "stare" Stridery ( w tym te powyżej 6cali ) były robione z "raczej kruchej" (przy S30V będzie to kruchość "jak szkło" :wink: ) ATS34 a chyba nie było zbyt wielu doniesień, o tym że te noże rozlatywały się na kawałki podczas prac polowych.
Co do kruchości jeszcze: pamiętacie test Ravena Simonicha? S30V, hartowanie wyższe niż u Reeve'a, facet przerąbał nim łom z miękiej stali. Moja potrzeba "hardocoru" nie wykracza wiele dalej hehe.
BTW2 - jeśli miałbym wydać 300-400 USD na nóż to możliwość rąbania betonu raczej nie byłaby zasadniczym kryterium :wink: Od tego mam kilof za 20zł, który leży w piwnicy od 5lat i się kurzy. Ważniejsza jest dla mnie ergonomia, wyważenie, trzymanie ostrości, agresja cięcia...i nierdzewność, która pozwala właśnie na "hardcore" pod względem terenowego stosowania noża bez bólu głowy o rdzę która łapie zwykle najpierw krawędź tnącą...
(oczywiście jeśli z naszym hardcorowym nożem nie wychodzimy z domu tylko niszczymy nim gliniane garnki, wówczas nierdzewność nie ma najmniejszego znaczenia :wink: )
pzdr
Heimdall
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nocna dłubanina 2
- Ponad rok temu
-
M15A4 - 4 fotki
- Ponad rok temu
-