Bejsbol vs. Bo&Jo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
prawda ale bardzo nie do konca. rozna bron = rozny dystans, waga, mozliwosci manewrow itd.To człowiek walczy, a nie broń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kij parasportowy natomiast połamie cię każdym strzałem. Skoro już teoretyzujemy sobie na takie tematy to tak właśnie to widzę. Główną szansą jest zasięg i szybkość. Jeżeli źle trafisz gość skraca dystans i jesteś papką. On musi celnie uderzyć raz, tobie pojedyncze trafienie może nie wystarczyć. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Bo ciężko schować w rękawie czy nogawce
Napisano Ponad rok temu
cos o tym wiemP.S. Bo ciężko schować w rękawie czy nogawce
Napisano Ponad rok temu
ale ja w sparwie czysto praktycznej:
gdzie bedziesz wychdzil z dluugim kijem, pzreciwko bejzbolowi? Troche abstrakcyjna sytuacja jak dla mnie
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Sorka za chaotyczna wypowiedz ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do tego dochodzi przewaga dlugosci jo.
Bez watpienia gosciu z bejzbolem nie ma szans.
Bo jest zby dlugie i nie daje sie manewrowac z duza szybkoscia. Dlatego kiedys go obcieto i tak powstalo jo
Napisano Ponad rok temu
POzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tak jak wspomniał Szczepan jo jest bardzo szybką bronią - zwłaszcza precyzyjne pchnięcia i bardzo mocne bloki są gwarantem skuteczności.
Napisano Ponad rok temu
Tak se gadamy hipotetycznieSzczepan polemizowalbym z Toba ...
POzdrawiam
Chodzi glownie o to, ze bejzbolem JAKIS zamach musisz wziac, nie? czy one bedzie wiekszy czy mniejszy to nie ma znaczenia, i tak otwarcie powstanie. I jo w takie otwarcie wchodzi. To jest oczywiscie rowniez kwestia timingu. Atakujac za pomoca jo nie musisz wykonac zamachu w ogole.
Problem polega na opanowaniu linii centralnej. Sadze ze bejzbol do tego nie jest przystosowany.
Jak cwiczysz przeciwko mieczowi, to zgranie z jego atakiem musi byc doskonale oraz kat wejscia odpowiedni inaczej "smierc". Przy bejzbolu wystarczy timing, bo bejzbol nie utnie jo. Wejscia w atak za pomoca jo sa liniowe (bloki sa tylko na poziomie poczatkujacych, Przemek W :wink: ). Zanim jeszcze atakujacy wejdzie do poldystansu, gosciu z jo moze wykonac kilka atakow z bezpiecznej odleglosci, ale zwykle pierwszy jest wystarczajacy.
Za pomoca jo nie uderza sie byle gdzie, pamietajmy ze w sredniowieczu uzywano zbroi. Atakuje sie niezwykle precyzyjnie, punkty "witalne" i tak, zeby jedno uderzenie/pchniecie bylo poparte masa calego ciala. To oznacza ze w przypadku n.p. wejscia pchnieciem w szyje, tuz ponizej grdyki, zabijasz atakujacego.
Praca z jo szkoli schodzic z miejsca w momencie impaktu, ktore atakujacy obral jako cel, z jednoczesnym atakiem. W ten sposob minimalizuje sie mozliwosc bloku czy kontry.
Nie cwiczylem bejzbolem, ale wydaje mi sie ze nie latwo tym uderzac precyzyjnie(a zarazem mocno) i trudno wyhamowac mocne uderzenie. Co sie dzieje jak przestrzelisz bejzbolem? Powstaje dziura w gardzie. Jesli jo nie trafia, to np mozna uzyc drugiego konca nie przerywajac ruchu, w bejzbolu to nie jest mozliwe.
takie tam moje nocne bajdurzenie.....
Napisano Ponad rok temu
Jo moze zaatakowac dlonie(czy nadgarstki) ktore trzymaja bejzbol, ale wtedy bejzbol nie siegnie do dloni trzymajacych jo. Uderzenie jo w te dlonie po prostu miazdzy lamiac wszystkie kosci dloni, bo dlon jest miedzy bejzbolem a jo, jak w prasie. Co wyklucza bejzboliste z dalszej zabawy.
Napisano Ponad rok temu
Wątpiących odsyłam do dojo gdzie ktoś im pokaże jo do i potrenujcie kumi jo w układzie jo kontra jo oraz jo kontra boken.
Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Collegium Gladiatorum
- Ponad rok temu
-
"CIECIA" NUNCHAKU - trening na worku
- Ponad rok temu
-
celowanie z bronii palnej