utwardzanie pięści
Napisano Ponad rok temu
Mam 25 lat, 2 lata temu ostro zaczalem utwardzać piesci (seiken krokodylki i uderzanie w ścianę) i mam wrazenie ze zrobily sie wieksze i grubsze przez 1,5 roku trenowania kyokushin Teraz uważam utwardzanie piesci za niepotrzebne ale chce wrocic na kyokushin po pół rocznej przerwie a tam od seiken nie da sie uciec. Zastanawia mnie ich wpływ na zdrowie w wieku starszym.
Napisano Ponad rok temu
A walenie piesciami w sciane to w/g mnie bez sensu. To nie o to chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja znam jednego karateke któremu takie zabiegi na zdrowie nie wyszły. Nazywał się Masutatsu Oyama Juz tutaj nie raz pisano ze na stare lata jego piesci byly jak dwie bezwładne bryły. Daruj sobie takie czary na seiken bo tak naprawde nic to nie daje. Pompki czy krokodylki to jeszcze ok ale ze sciana to zbastuj bo doczekasz sie zlamania a nie utwardzenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam
Mam 25 lat, 2 lata temu ostro zaczalem utwardzać piesci (seiken krokodylki i uderzanie w ścianę)
Polecam "Kill Bill vol. 2" jest ładnie pokazane co walenie ścianę robi z ręką (niestety, jakimś magicznym filmowym sposobem potem jej artretyzm zniknął) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z waleniem w siciane tez radze sobie dac spokoj.
Musisz sie z tym liczyc, ze cwiczac karate, robiac seiken (chodzi okarateckie pompki) i inne rzeczy twoje piesci nie bede wygladac jak piesci goscia, co np cale zycie siedzi za biurkiem
Ja mam np na kostkach, stwardnialy naskorek.Tez to wyglada jak by byly opuchniete.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mogę rozwinąć temat pod innym kątem ? W takim razie jak utwardzanie niszczy stawy to czy wszyscy nie będziemy na starość zwyrodnieni ? Karate zwyrodni nam pięści, od kopnięć i ciosów też się ścierają stawy w łokciach i kolanach, od dźwigni zwyrodnieją nam nadgarstki. I co jeszcze nie wiem... Ale trochę zaczynam się bać!
Zapomnialas dodac jeszcze, ze niektorzy sie nawabia zwyrodnienia psychiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do utwardzania pięści, to może by tak w makiwarę, zamiast w ścianę... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hej Mate i kto tu sie nabijal z mojego kopania goleniem w drzewka co :wink: . Ja wtedy mialem 18 lat. Ja w mlodosci zamiast sciany urzywale dzielnie cegly majac nadzieje ze kiedys ja rozwale. Mija jakies 12 lat nic mi jeszcze nie jest
A cegle rozwaliles?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przyczyny rezygnacji z poprzednio uprawianej sztuki walki
- Ponad rok temu
-
"Karate - budo"
- Ponad rok temu
-
DZIEWCZYNY NA TRENINGACH