witam
Expertem w dziedzinie stali to nie jestem, ale co nieco wiem na jej temat.
Co do zszywek to one w ogóle nie sa hartowane bo haruje się tylko własciwie stal a zszywki zazwyczaj są robione głównie z miedzi lub jakichś innych metali miekkich. I jeśli chodzi o przeciecie to nawet nóż poradzi sobie z przecięciem zszywki bez uszczerbku. Sam kiedyś robiłem próbe swojego miecza i przeciąłem gwóźdź bez żadnego uszczerbku dla głowni.
Jeśli chodzi zaś o SANMAI to nie jest to żadna stal tylko technika zgrzewania stosowana w japońskich głowniach i pełna nazwa brzmi HONSANMAI i polega na zgrzaniu ze sobą czterech wielowarstwowych płytek w następujący sposób: na ostrze stosuje się płytkę wielowarstwową wykonana z twrdej stali (powiedzmy ok. 0,8% C) na mune stosuje sie płytke z miekkiej stali (ok. 0,2 % C) a na okładziny boczne stosuje się 2 wielowarstwowe płytki ze stali średnio twardej (ok. 0,5 % C).
Każda z tych płytek jest wielowarstwowa a zwłaszcza ta na ostrze i na okładziny boczne. Ale każda z nich jest wielokrotnie zgrzewana z tj samej stali a nie przekładana miękka twarda.!!!
Dopiero potem zgrzewa je się ze sobą.
I pamiętajcie - tradycyjnie wykonywana japońska głownia wielowarstwowa nie ma nic wspólnego z damastem zgrzewanym - poza nikłym podobieństwem wzoru po oszlifowaniu i poza tym że też warstwy zgrzewa się ogniowo 8)
Co do wymrażania to troszkę wkradła się moim zdaniem drobna nieścisłość Grafie.
Wymrażanie (tzw. obróbka podzerowa) stosuje się tuż po hartowaniu normalnym, które przeprowadza się w temp. dodatniej i tylko wymraża (oczywiście dla specjalnych gat. stali)po to by dokończyć proces hartowania ponieważ temp, końca przemiany martenzytycznej jest ujemna. Ale pamiętać też należy, że temp. początku przemiany martenzytycznej jest zawsze dodatnia (chyba że wymyślili ostatnio jakąś nową stal :twisted: ) i hartować nalęzy w odpowiednio ciepłym chłodziwie gdyż inaczej (gdyby temp. chłodziwa była ujemna) ostrze od razu uległoby popękaniu.
Ale faktem jest że opowieść o samolocie i mieczu jest nieprawdopodobna i mocno naciągana.
Pozdr