Oksyda,czernidło,co polecacie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja znam jeden bardzo dobry przepis na żeczone - brunirowanie :D:D
ale jest on 100 razy prostszy od poprzednich
A oto i on:
Należy rozpalić sobie małego grila najlepiej na węglu drzewnym, lub drewnie
stalowy przedmiot wcześniej wypolerowany należy zanurzyć w jakimś oleju (bardzo dobry jest stary silnikowy) i opalać nad tym grilem, aż do wypalenia się warstwy oleju, następnie należy szmateczką dokładnie przedmiot wysuszyć i ponownie zanurzyć w oleju i opalać nad ogniem, i tak kilka razy . Efekt bardzo ładny, fajna czerń i można też troszkę polerować.
Wydaje mi się że to jest najprostszy sposób "Brunirowania" a 100% najstarszy
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Rozpal grill, jak węgiel sie dobrze rozzarzy uformuj jego powierzchnię na płasko,posyp suchym piaskiem/tak z 5mm,na to połóż przedmiot do barwienia,jak sie dobrze rozgrzeje/kontrola-na powierzchnie przedmiotu połóż pare włosów-jak znikną w kłebie smrodu to juz jest dobra/ wtedy nacieraj powierzchnie przedmiotu kawałkiem krowiego rogu lub kopyta.Uzyskasz piekny granatowo niebieski kolorek,bardzo trwały.
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście ten jest chyba starszy, ale z tego co piszesz to musi być niezły smrodek przy tym :D:D
Proponowałbym zastosowanie OP-1
Napisano Ponad rok temu
8O W tych wszystkich linkach do postów o czernieniu stali są jakieś dziwne i skomplikowane przepisy procesu briunirowania.
Ja znam jeden bardzo dobry przepis na żeczone - brunirowanie :D:D
ale jest on 100 razy prostszy od poprzednich
tyle ze to nie jest brunirowanie a szmelcowanie. Brunirowanie wymaga zatosowania taniny.
Napisano Ponad rok temu
Całkiem możliwe, może róznie to dawniej nazywali metaloplastycy i kowale. Ja ten przepis znam pod mnazwą Brunirowania ale można to też nazwać szmelcowaniem lub Łojeniemtyle ze to nie jest brunirowanie a szmelcowanie. Brunirowanie wymaga zatosowania taniny.
Napisano Ponad rok temu
Czy po takim czernieniu rogiem, kopytem...zaczernione|zaniebieszczone ostrze śmierdzi?
i czy taką powłoczkę można lekko wypolerować?
z góry dzięki
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Łuk
- Ponad rok temu
-
chce kto pochwe?
- Ponad rok temu
-
Palenisko extremal
- Ponad rok temu
-
Rękojeść Frostsa
- Ponad rok temu
-
Szycie ręczne
- Ponad rok temu
-
Futeral do noza skladanego - z czego robic?
- Ponad rok temu
-
Pomysły inż. Schtruntza
- Ponad rok temu
-
Wyostrzenie i konserwacja katany
- Ponad rok temu
-
nordic style knife
- Ponad rok temu
-
Jakie drewna sa najmocniejsze??