porównanie - talonit; s30V; 3V
Napisano Ponad rok temu
Co niektóre z nich występuja w wersji ze stali CPM 3v, talonite, i oczywiście S30V.
Będę wdzięczny za opinię porównanie stali S30V ; 3V ( np. w TTKK ); talonitu.
Czy ktoś może mi powiedzieć do jakiej twardości TR hartuje talonit?
makato
Napisano Ponad rok temu
Ekspertem nie jestem, jednak ja bym wybral bez watpienia s30v. Nie bez przyczyny ma opinie jednej z najlepszych stali na rynku (zwlaszcza po "dopieszczeniu" przez Bosa).
Swoja droga nozyki Tracea sa raczej ciezkie do namierzenia, a sam T podobno nie przyjmuje na dzien dzisiejszy zamowien - powodzenia, bo jego noze naprawde warte sa swojej ceny.
Napisano Ponad rok temu
Mam w kolekcji nóż twardy jak pilnik do metalu (62HRC) i baaaaaardzo długo jest ostry ale kiedy się podtępi to blask tej stali mija a wtedy bez diamentów nie podchodź, s30v mimo że podtępi się szybciej tnie nadal dobrze dzięki karbidkom wanadu. A ostrzenie to poprostu frajda.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma sensu ze stalami porównywać. Noże z Talonite mimo że wydają się już tępę tną jeszcze całkiem przyzwoicie
Mini Talon Camillusa to był najprzyjemniejszy mały nożyk jaki miałem.
Napisano Ponad rok temu
Raffii, chyba wkradł sie mały błąd w twoim tekście. Dwa razy w zupelnie innym tonie piszesz o S30V . Czy miałeś na początku na myśli 3V a póżniej S30V??S30V .....łatwo się ostrzy a tnie bardzo agresywnie nawet lekko podtępiona.
Mam w kolekcji nóż twardy jak pilnik do metalu (62HRC) i baaaaaardzo długo jest ostry ale kiedy się podtępi to blask tej stali mija a wtedy bez diamentów nie podchodź, s30v mimo że podtępi się szybciej tnie nadal dobrze dzięki karbidkom wanadu. A ostrzenie to poprostu frajda.
Z jakiej stali masz nóż 62 HRC? z S30V?
Napisano Ponad rok temu
on pisze o dwoch nozach rycum ryc jednym z s30v i ze sie latwo ostrzy a szybciej tepi a drugim o twardosci 62hrc super trzymajacym ostrze ale jest rycum ryc do ostrzenia
Napisano Ponad rok temu
S30V ciut szybciej się tępi (tnie jeszcze agresywnie) łatwo się ostrzy
A druga stal którą porównywałem to SPGS z huty HITACHI
dłuuugo ostra wolno się tępi(ale jak się podtępi to tnie gorzej od podtępionej s30v)
a naostrzyć tą stal bez diamentów to męczarnia...
Kiedyś Heimdall robił testy porównawcze SPGS z S30V w MILI i posiadał wyniki w metrach pociętego kartonu.
O talonicie nic nie wiem bo nie miałem okazji porównać
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za wyjaśnienie teraz wszystko jasne.ciulkwens ujął sedno sprawy
S30V ciut szybciej się tępi (tnie jeszcze agresywnie) łatwo się ostrzy
A druga stal którą porównywałem to SPGS z huty HITACHI
dłuuugo ostra wolno się tępi(ale jak się podtępi to tnie gorzej od podtępionej s30v)
a naostrzyć tą stal bez diamentów to męczarnia...
Kiedyś Heimdall robił testy porównawcze SPGS z S30V w MILI i posiadał wyniki w metrach pociętego kartonu.
O talonicie nic nie wiem bo nie miałem okazji porównać
Napisano Ponad rok temu
chcialbym powiedziec kurwa ja pierdole ale vince mnie zjebie wiec od dzisiaj bede klal rycum ryc
rycum ryc ciulkwens
Napisano Ponad rok temu
od teraz bede klal tutaj tylko tak- rycum ryc!
ok? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec rycum ryc jest jak najbardziej ok
Napisano Ponad rok temu
Ekspertem nie jestem, jednak ja bym wybral bez watpienia s30v. Nie bez przyczyny ma opinie jednej z najlepszych stali na rynku (zwlaszcza po "dopieszczeniu" przez Bosa).
tylko wiesz, upewnij sie ze noz ktory zamierzasz kupic bedzie hartowany przez SAMEGO Hugo Bosa. bo jak tylko w jego zakladzie przez jakiegos tam pracownika to napewno bedzie dziadowskie :?
Napisano Ponad rok temu
bo jak tylko w jego zakladzie przez jakiegos tam pracownika to napewno bedzie dziadowskie :?
skad wiesz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Opracowal pewnie technologie obrobki cieplnej ale nie wierze ze teraz sam w to lapy wpycha.
Pewnie ma ludzi ktorzy tylko obsluguja zaawansowane technicznie piece
Napisano Ponad rok temu
Bos to wlasiciel (szef czy kto tam jeszcze) firmy.
Opracowal pewnie technologie obrobki cieplnej ale nie wierze ze teraz sam w to lapy wpycha.
Pewnie ma ludzi ktorzy tylko obsluguja zaawansowane technicznie piece
Piter moglbys....? Seiken?
Napisano Ponad rok temu
jak pokazalem bucka 880 i pochwalilem sie ze je hartowany u bosa to sie glupio poczulem bo zaraz bylo ze to nie hartowane osobiscie, bo to "tylko" w zakladzie.
Napisano Ponad rok temu
a mnie jednak zastanawia, co do cholery jest za roznica czy hartuje je bos czy jakis jego pracownik?
jak pokazalem bucka 880 i pochwalilem sie ze je hartowany u bosa to sie glupio poczulem bo zaraz bylo ze to nie hartowane osobiscie, bo to "tylko" w zakladzie.
żuldan wez sie kurne wyluzukj z lekka [ja tu mam krajow aczysta to mi mowic latwo] bo nikt Cie za nic nie zjebal. Jak mowie,m ze kupile sobie Benchmade to mi wcale nie jest glupio jak ktos mowi, ze Strider mocniejszy bo ja to wiem i rozumiem. Twoj 880 to jest przewyjebany sprzecik no ale bez przesady... W ogole to tez bym chcial takiego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zastosowanie
- Ponad rok temu
-
Mission knives
- Ponad rok temu
-
Buck strider 880 sp
- Ponad rok temu