Zostać instruktorem kicka?
Napisano Ponad rok temu
Właśnie robię ogólny kurs instruktora sportu. Moja główną dyscypliną jest karatye, ale się zastanawiak czy by nie zrobić specjalistycznego kursu równierz z kicka. Wieci jak to jest, czy trzeba mieć jakies stopnie szkoleniowe w kicku żeby być instruktorem tego sportu? Jak to jest, bo wiem że jest sporo klubów gdzie trenerzy wczesniej ćwiczyli czy to karate, czy taekwondo lub kung fu i prowadzą od jakiegos czasu równierz kicka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Czy mając uprawnienia do prowadzenia samoobrony, można prowadzić również samoobronę dla kobiet, samoobronę dla businessmanów, czy są potrzebne jakieś inne kursy?
3. Czy prowadząc samoobronę, można używac nazw takich jak:
- combat
- streetfighting
- streetboksing
- vale tudo
- Bjj
- Krav maga
- JKD
- i tym podobne, chodzi mi o to które nazwy są zastrzeżone, lub wymagają dodatkowych uprawnień (bjj, krav maga, Jkd - prawda?)
Napisano Ponad rok temu
tak, wiem że się różni technika, głównie rąk, ale może jest możliwość zdać od razu na 5 kyu?
To nawet nie chodzi o różnice techniki, w kick-boxingu nie ma boli zakładasz rękawice i na sparingu uderzenia są na twarz, a oprucz tego technika nożna też sie różni i to bardzo. Jest możliwość zdania na 5kyu co pół roku są egzamini, na 6kyu już są sparingi. Przychodzisz na egzamin i zdajesz możesz nawet na 1dan jak dasz radę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do uzywania tylu nazw - dorzuc sobie jeszcze sztacheta-do i kujawiakjitsu
Napisano Ponad rok temu
nie do końca mi o to chodzi żeby od razu prowadzić takie treningi, nie martwcie się.
A co do boksowanie to wiem, rozumiem Ćwiczyłem troszke i kicka Raczej o przyszłości kiedyś tam myslę
Napisano Ponad rok temu
Może spróbuj się dowiedzieć u źródła [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Z tego co pamietam trzeba mieć 3 stopień uczniowski w PZKB, kurs odbywa się w sierpniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jest wiele przykładów klubów gdzie są obie rzeczy nauczane przez jednego trenera i zawodnicy tych klubów odnoszą jakieś sukcesy.
Ja zanim to zrobie napewno pochodze troszke na zajęcia u znajomego boksera.
Napisano Ponad rok temu
Daleko nie szukając - mam w klubie człowieka, który ma 1 dan w taekwondo, 1 stopień w kicku i jest instruktorem kickboxingu. Warto też pamiętać o tym, że bycie instruktorem w dwóch stylach a zawodnikiem w dwóch stylach to nie do końca to samo...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
hmmm, nie trenuję karate sportowego, zawsze były w nim elementy kicka. Rękoma pracuję boksersko, jedynie barków nei podnoszę ale to nei problem. Do walki w rękawicahc trzeba to robić, normalne,i jak spruję z kumplami w takich formułach to oczywiście tak robię.
Jest wiele przykładów klubów gdzie są obie rzeczy nauczane przez jednego trenera i zawodnicy tych klubów odnoszą jakieś sukcesy.
Ja zanim to zrobie napewno pochodze troszke na zajęcia u znajomego boksera.
Nie gdybaj tylko zdaj na 5kyu, czy to tak tródno ci wytłumaczyć,??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Udany debiut Grzegorza Proksy w Las Vegas
- Ponad rok temu
-
Kick boxing w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Szybkość i refleks
- Ponad rok temu