Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe Kompromedy - niezłe.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Nowe Kompromedy - niezłe.
kopromed znam bardzi dobrze miałem trochę przepychanek :? Mam kolegę , który chandlował tymi nożami ale zrezygnował bo ludzie mieli do niego wielkie pretensje o jakość głowni. Moge wszystko zrozumieć ale jeśli głownia faluje się przy zwykłym ćwiartowaniu tuszy To naprawdę jest źle chyba, że ktoś uważa inaczej. Poza tym mam jeszcze inne ..... do kopromedu. A jeśli cena noża firmy która ma może 15 lat tradycji jest równa cenie noża firmy która ma 128 lat tradycji i królewski certyfikat oraz 10 lat gwarancji to coś nie tak .
Napewno nie kupię tego noża - dla zasady. Naciąłem sie i nie mam zamiaru znów sie naciać. Pozdrawiam.
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Noże są fajne, ale nie za tą cenę.

co do tego to akurat nikt nie ma watpliwosci 8)
  • 0

budo_kropek
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam Wszystkich,

Będąc raczej "niedzielnym" nożoholikiem o umiarkowanych ambicjach, stanie posiadania i żałosnych zasobach :( rozglądam się za dobrą taniochą ;) (wiem, nie ma takowej ale pozwólcie, że użyję takiej figury :) ).

Śledzę światek noży na sieci od niedawna, natknąłem się na to zagadnienie kopromedowskie i pozwalam sobie wtrącić:

Cena kopromedka wz. 1 (Kopromed Forged Stag Hunter No. 1 - jak go opisali) na worldknives.com jest $70 (niechby tam 210 zł). Tenże sam model na stanowisku wytwórcy ma cenę 145,- zł (15 marca '05). Nie ma tam niczego z serii "N" dla porównania.

W tym samym Sklepie w US są noże marki Herbertz - dla porównania relacji cen. Innych znanych mi (laikowi) marek nie znalazłem. Może ktoś mający rozeznanie porówna i oceni.

Pozdrawiam
Andrzej KK
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kropek witam ! Nie ma dobrej taniochy. Jeśli chcesz coś nabyć to kupuj wszystko aby nie kopromed i wszystkie inne pakistant, afganistany itp. Poczytaj wątek noże za 50 zł to się dowiesz co nieco. Pozdrawiam.
  • 0

budo_kropek
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kropek witam ! Nie ma dobrej taniochy.

Hehe, gdzieś spotkałem się z podobną opinią, hmm... aha, w wypowiedzi niejakiego mądrali o ksywie Kropek :D , powyżej.

Ja nie gonię za taniochą, trochę taniochy już mam: Vectorinox umiarkowanie rozrośnięty, śmieszny scyzoryk z "węglówki" (ostry, niewygodny), Columbia Rzeka Contrail tudzież Wrangler (do obciągania druta, pardon, izolacji :D ) oraz kilka raczej mniejszych poutykanych w zakamarkach mieszkania i pojazdu.

Taki jeden Kopromed (wz. 33) zaintrygował mnie ze względu na moje zamysły nabycia czegoś co mogłoby posłużyć do sprucia konserwy, pokrojenia chleba czy też pogrzebania w ognisku w nadchodzącym sezonie (piwo otwieram oczywiście z pomocą następnego, nieotwartego jeszcze piwa :) i tak dalej...).
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witajcie! Miałem w ręku nóż wz. N3 M , fakt czuć go w ręku jest cięzki ale na tym koniec.
Muszę co niektórych zmartwić z pewnego źródła , że 440C w tych nożach to tylko ściema ja ja miałem nozyk ze zwykłej nierdzewki a więc prawie cztery setki za taką stal to już zupełnie nie na miejscu. Rękojeść nie za bardzo leży , przynajmniej mi w ręku. Wolę Eke Nordik tu przynajmniej mam pewność co do stali i gwarancji na produkt. A jeszcze jedno Po mimo królewskiego certyfikatu i gwarancji na 10 lat Eka jest równa ceną jak nie tańsza z Kopromedem. Nacięcie na grzbiecie, które mają trzymać kciuk to tylko zaznaczenie nacięć, które w niczym nie poprawiają trzymania. Ale dajmy im szansę może jednak na błędach sie nauczą jak wykonać dobry nóż narazie są na dobrej drodze do stworzenia takowego. Ale ja go nie kupię. To co napisałem wcześniej moja żona męczy jeden z wyrobów Kopromedu w kuchni. Łatwo się ostrzy i dobrze tnie jak na potrzeby mojej kochanej żoneczki wystarczy. Ale jak gdzieś wychodzimy w teren to mój koteczek zabiera dobrego składaczka. Pozdrawiam.
  • 0

budo_kiedi
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 88 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i pojawiła się nowa seria noży kopromeda. 8O Więcej, z poprawionymi rękojeściami, o lepszej cenie :lol: Jakość pewnie ta sama. Jest także seria noży dla kobiet, a nawet dwa balisongi. :oops: litości poskie balisongi
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

te "jakbynecki" sa calkiem fajne
gdzie mozna by to obmacac ?
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A w najnowszym Blade Magazine jest 4-stronicowy artykuł o Kopromedzie i "polskiej tradycji łowieckiej". Nawet znośnie napisane, ale ciekaw jestem reakcji "pozakupowej" ludzi, którzy, jako w końcu czytelnicy Blade Magazine, to poniżej pewnych standardów nie schodzą przy swoich EDC ;)

Ale fajnie, że w końcu coś pozytywnego napisali o Polakach. No, że w sumie fajne jak na Europę noże i fajny kraj, taka kraina dzików, lasów i polowań... taaaa, survival dzień po dniu :?
  • 0

budo_smoku
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 800 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Polska leży przecież tak daleko, skąd mieli wiedzieć, że u nas niedźwiedzie polarne po ulicach nie łażą... :roll:
Dołączona grafika
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Litości Panowie! Kopromed poprawia to wszystko po przeczytaniu naszych postów ale i tak uważam, że to tandeta dobra dla początkujących bo nie szkoda spaprać szlif przy ostrzeniu ( już jest spaprany fabrycznie :) ) Co do gatunku stali to ja już zgłupiałem w jednym artykule wychodzi 440C a na prawde polski tandetny nierdzew a cena jak do tej pory jak za dobrą stal. Foldery dotychczasowej prodykcji to chodzą jak by je kto nitem chciał na stałe wmątować i zrobić z nich fixedy :? Ergonomia głowni też pozostawia dużo do życzenia. Kopromed wprowadzając zmiany idzie ku lepszemu ale będzie musiał jeszcze długo pracować na nowy wizerunek. pozdrowienia
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Patrząc na fotki myślałem, że cos się w końcu w Kopromedzie poprawi. Niestey - jak wziąłem N3M do łapy to troche zapał mi odszedł. Taka troche przerośnięta blaszka. Harcerska finka właściwie. Fajny nóz by był gdyby ceny były na poziomie Frostsa. Bo to ta klasa mniej więcej IMHO.
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale fajnie, że w końcu coś pozytywnego napisali o Polakach. No, że w sumie fajne jak na Europę noże i fajny kraj, taka kraina dzików, lasów i polowań... taaaa, survival dzień po dniu

Ta, Poland to byc ten kraj, gdzie nie ma lodowek, a zamiast toalety sluza dwa kije, jednym sie podpierasz a drugim odganiasz wilki :)
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jak mówisz Wysz zgadzam się z Tobą w 120% :peace:
Kopromed Ceną próbuje podnieść jakość :)
  • 0

budo_lolo
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PiterM, a może wrzucisz jako odrębny temat streszczenie tego artykułu o Kopromedzie w Blade Magazine, bo nie wszyscy go mają i rodzą się różne domysły.
Nawiasem mówiąc, to nie jest to pierwszy artykuł o Kopromedzie w prasie amerykańskiej.
W ich sklepie internetowym jest zakładka artykuły prasowe i widać wyraźnie,że pierwszy artykuł był w Tactical Knives już w 96 roku, a potem kilka następnych.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024