Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jaki kuchenniak ze stali S30V ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

budo_raffii
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno

Napisano Ponad rok temu

Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Chciałbym ponownie poruszyć temat noży kuchennych licząc na waszą wydatną pomoc.
Poszukuję dla żony noża kuchennego do zastosowań czysto profesjonalnych a więc takiego który baaaardzo bardzooo dużo tnie na codzień a co za tym idzie niestety się tępi.Pomyślałem więc o wykonaniu ze stali która tnie bardzo agresywnie i długo jest ostra czyli s30v.Co polecicie?

Moje wymagania: Długość ok 13-15 cm rękojeśc antypoślizgowa

Pomóżcie bo żygać mi się chce od codziennego ostrzenia Victorinoxa.
Dobrze że kupiłem Tri angle'a :)
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Rinaldi albo Mad Dog :wink:
innych nie znam :)
  • 0

budo_qlfi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 560 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Lublin

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
ale jak zamowisz to z rok sie "pomęczysz" jeszcze z victorklami zanim przyjdą nowe :wink:
chociaż szukaj ofert, może coś wpadnie :D
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Santoku.
Od Hattori (klasyk) albo od Spyderco (high-tech).

Swoją drogą, to jak to jest z tymi polimerami antybakteryjnymi z których robią rekojeści do kuchenniaków? Nanotech czy zwykły marketing?
  • 0

budo_kangoo owner
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1269 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Kup kobiecie Spyderco Santoku.. ... Podobno nieżle trzyma ostrze i nie zabija ceną . Kształt idealny na nóż szefa . Ja tam od dawna na niego choruję .

Qrcze ,Wysz mnie wyprzedził!
  • 0

budo_fred
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 714 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wa-wa

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?

Swoją drogą, to jak to jest z tymi polimerami antybakteryjnymi z których robią rekojeści do kuchenniaków? Nanotech czy zwykły marketing?


Ja mam japonskie kuchenniaki KAI (to ci co produkuja noze dla Kershawa) z serii Wasabi.
Maja rekojesci z polipropylenu z mielonym pylem bambusowym. Podobno ten bambus ma rewelacyjne dzialanie bakteriobojcze i duzo lepiej znosi tortury w zmywarce niz tradycyjne rekojesci z drewna.
  • 0

budo_jawor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 946 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:zza winkla

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Japońskie kuchenniaki................... :!: , marzenie, a Santoku jest poprostu zajerzasty :!:
  • 0

budo_navyseal
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1026 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Szczecin/Motaniec

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?

Chciałbym ponownie poruszyć temat noży kuchennych licząc na waszą wydatną pomoc.
Poszukuję dla żony noża kuchennego do zastosowań czysto profesjonalnych a więc takiego który baaaardzo bardzooo dużo tnie na codzień a co za tym idzie niestety się tępi.Pomyślałem więc o wykonaniu ze stali która tnie bardzo agresywnie i długo jest ostra czyli s30v.Co polecicie?

Moje wymagania: Długość ok 13-15 cm rękojeśc antypoślizgowa

Pomóżcie bo żygać mi się chce od codziennego ostrzenia Victorinoxa.
Dobrze że kupiłem Tri angle'a :)



A dlaczego S30V nie lepiej CPM 440V czy CPM 9V lub 10V jesli to ma byc noz przeznaczony do ciecia Chociaz zdobycie kucheniaków z tych stali bedzie trudne
  • 0

budo_raffii
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Santoku to jest tasak i w dodatku zbyt ciężki więc się nienada do wielogodzinnego cięcia .
A stal? hmmm no cóż dość trudno wyobrazić sobie lepszą stal (s30v)do tego zadania. Nawet podtępiona tnie bardzo agresywnie i jest mniej krucha niż np 440V co w razie upadku grozi kolejnym kilkuset dolarowym wydatkiem.Spotkałem w sieci noże kuchenne najwyżej ze stali VG10 czy naprawdę nikt nie robi noży roboczych z lepszych stali? :(
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?

A dlaczego S30V nie lepiej CPM 440V czy CPM 9V lub 10V jesli to ma byc noz przeznaczony do ciecia Chociaz zdobycie kucheniaków z tych stali bedzie trudne


Poniewaz zaletami s30v sa optymalne parametry miedzy trzymaniem ostrza, cena blanku stali, trudnoscia/latwoscia w hartowaniu i latwoscia/trudnoscia ostrzenia.

'Dziewiatka' lub o zgrozo 'dziesiatka' zakatowalaby twoje trangle, hhuh juz 3V sie ciezko ostrzy. Poza tym nie jestem pewien jak z odpornoscia na korozje owych, chyba zdaje sie sa rdzewne co wyklucza je z zastosowan kuchennych.
  • 0

budo_fred
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 714 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wa-wa

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
A moze warto pokusic sie o jakiegos kuchennego customa dla malzonki.
IMO jedne z ladniejszych kuchenniakow robi Thomas Haslinger.
Stal to wlasnie CPM S30V, rekojesci z G10, micarty lub carbon fiber. Przy obecnym kursie dolara nie wychodzi jeszcze tak strasznie drogo. Sam planuje kiedys zafundowac sobie cos z jego produkcji.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
<-------


a może ceramiczny ?

na pewno lekki i poręczny - nie jest to typ tasaka ale tnie ładnie, no i jeśli domownicy nieuświadomieni i tną czasami na ceramice/szkle to stalowe są tepione błyskawicznie a ceramiczne jakby mniej (hehe) [btw - ostatnio miał ... przygodę ale wg mnie to nie jego wina]
  • 0

budo_raffii
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Fred masz jednak rację i trzeba będzie kaskę zbierać.Chyba że znajdzie się jakiś produkcyjny nożyk i uda się kupić taniej.....Z ciekawostek widziałem w sieci STRIDERy kuchenne z s30v ale ciut powyżej 500$ :) Chyba dla STRIDERo-maniaków którzy nawet sałatkę muszą przygotować produktami ukochanej firmy :)

gkozi
Odnośnie noży ceramicznych ...kompletnie nie znam tematu...Opisz proszę jak się sprawują
Jak je ostrzyć i czy można przyrównać ostrość do doskonałych stali np wspomnianej s30v
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
a skund ja wezmę nóż kuchenny z dobrej stali ? same "nirosta" albo "tescoma" w domu

mogę dać tylko to
http://www.forum-kul...ndpost&p=875506
  • 0

budo_jawor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 946 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:zza winkla

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
..... a może takie? Nie wiem co za firma, nie wiem jaka stal(myślę, że tradycyjne japońskie kucie). Piękne są jednak, prawda :?: :) . Fotki mam z firmy, takie tam bannerki robiliśmy :roll: . Tak wiem, to nie S30V, ale nie mogłem się oprzeć, by to pokazać :)
Dołączona grafika
Co Wy na to?
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?

..... a może takie? Nie wiem co za firma, nie wiem jaka stal(myślę, że tradycyjne japońskie kucie). Piękne są jednak, prawda :?: :) . Fotki mam z firmy, takie tam bannerki robiliśmy :roll: . Tak wiem, to nie S30V, ale nie mogłem się oprzeć, by to pokazać :)
Co Wy na to?


Ciekawe surowe noze, duzo na wygladzie zyskuja przez to foto. Sa z weglowki?
  • 0

budo_lepermessiah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:gdynia

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Pozwoliłem sobie nieco odswiezyc starszy temat.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Jeden z piekniejszych kuchenniakow jakie widziełem. No i nie kosztuje 500$ lecz "zaledwie" 200$
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024