Jezeli mam 180 cm wzrostu i waze ok 70kg i nie jestem raczej gibki to chyba dobrze, ze judo wybrałem.Masz dwie opcje. Jesli jestes masywny, masz tezyzne fizyczna to zapisz sie judo. Natomiast jesli jestes chudy i gibki, masz dobra koordynacje to zapisz sie na TKD.
Ulatwilem wybor?
Judo czy taekwon-do?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U jednych trenerów walki wchodzą szybciej u innych trzeba czekać. Generalnie dużo czasu zajmuje wprowadzanie i kształtowanie techniki.
No a program nauczania jest tak ułożony,że niecierpliwi nie wytrzymają długo.
Jedni uważają że to dobrze a drudzy że to żle. Na bank szybko się nie nudzi.
W TKD znaleźć można świetne kopnięcia,nieczyste techniki na ulicę, zyskać super sprawność,siłę i sporo kondychy.
Można to poprzeć jakimś dobrym graplingiem. Odradzam judo lepsze sa zapasy o niebo.
Jeśli chodzi o akrobacje .... nie będę wyprowadzał tych co się nie znają z błędu.
Co do Twoich warunków to raczej szczypior jesteś. A rozciągnięcie nie jest konieczne do walki, nawet lepiej, bo jego brak nie kusi do samobójczych kopów w głowę podczas bójki na oblodzonym chodniku.
Napisano Ponad rok temu
...ze nie wygladasz jak kulturysta z 10 letnim stazem :wink:eee. Co znaczy, ze szczypior jestem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A skoro w wieku 15 lat masz 180/70 to nabierzesz chyba bez problemu NATURALNEJ masy MIĘŚNIOWEJ z 10 kg i to juz będzie coś.
Generalnie jest taka zasada: aby bys skutecznym w samoobronie kickbokserskiej trzeba mieć wzrost , siłe i masę, bez tego no passaran. W samoobronie w stylach chwytanych nie odgrywa to juz takiej roli, co wcale nie znaczy, ze są nieważne. Ty jesteś akurat wpół drogi między kajtkiem a idealnym ;-) (np: ja 185/90) .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A skoro w wieku 15 lat masz 180/70 to nabierzesz chyba bez problemu NATURALNEJ masy MIĘŚNIOWEJ z 10 kg i to juz będzie coś.
Generalnie jest taka zasada: aby bys skutecznym w samoobronie kickbokserskiej trzeba mieć wzrost , siłe i masę, bez tego no passaran. W samoobronie w stylach chwytanych nie odgrywa to juz takiej roli, co wcale nie znaczy, ze są nieważne. Ty jesteś akurat wpół drogi między kajtkiem a idealnym ;-) (np: ja 185/90) .
Święta prawda
A co jest lepsze to najgłupsze pytanie pod słoncem. To zalezy jak Ty jestes dobry. Mżesz ćwiczyć super- hiper skuteczną sztukę walki XXXX a dostaniesz wpiernicz od 2 dzieciaków bo byłeś słaby psychicnie.
Na ulicę judo Ok jak jest 1 vs 1 ale przy większej liczbie 1 vs 2 będzie gorzej bo parter moze sie zakończyć kopem w główkę i KO. Ogólnie to fajnie jest poączyć styl uderzany i chwytany i dzaiła.
TKD RULEZ
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
JOGA - przed czy po TRENINGu SILOWYm ?
- Ponad rok temu
-
Jak przybrać na masie ???
- Ponad rok temu