Pomysły inż. Schtruntza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pomysł wymaga .
moim zdaniem szybkiego opatentowania
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam Mrozik
Napisano Ponad rok temu
Otoz to - ja sie przymierzam do poprawienia lockupu w moim Pinnaclu i pomyslow na "pogrubiene" stop-pinu to ja mam kilka, ale sie zastanawiam jak to na ta "pare cierna" frame-tang wplynie, jesli sie zmieni ich polozenie.ale nie wiem jak ta mimośrodowość tulejki wpływała by na kąt przylegania frame'a/linersa do noża.
Predzej chyba cos na koncowke frame naloze.
Napisano Ponad rok temu
i jakiegos rysunku technicznego bo ja to nie widzePomysł wymaga ....
Napisano Ponad rok temu
Chyba przeczuwałem, bo wybieram frame lock'i w których liners nie wchodzi na całą szerokość klingi. Będzie się ścierał, coraz głębiej wchodził - ale trochę to potrwa.
Napisano Ponad rok temu
i jakiegos rysunku technicznego bo ja to nie widze
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pomysł prosty i skuteczny moim zdaniem, boję się że już opatentowany...
Bajer polega na tym, że stop pin okrąglutki jak marzenie ma otwór na śrubę umieszczony niecentrycznie ( tzw. mimośród) - przekręcając Pin dostajemy inny "promień" (de fakto to nie promień...) i w związku z tym możemy regulować czyt. niwelować luzy.
odchyłka od centryczności osi powinna być niewielka - im mniejsza (mniejszy moment obrotowy) - tym mniejsze ryzyko samorzutnego obrotu pinu pod naciskiem ostrza w trakcie uzywania noża - . ( wg. mnie i tak ryzyko jest MINIMALNE)
Mimośrody bardzo są popularne w regulacji maszyn i nie tylko np. zamki w oknach plastikowych... też sie mimośrodem reguluje docisk
Napisano Ponad rok temu
1. Gdyby tulejka znajdowała by się w wyfrezowanych, podłużnych otworach w okładzinach, to obawiam się, że przy ostrzejszym użytkowaniu pomimo silnego dokręcenia i tak by została przesunięta przez nacisk klingi.
2. wspomniałeś o kącie przylegania końcówki linersa i klingi- OMG, nie pomyślałem o tym , chyba nie będzie to działać najlepiej ...
golmen:
1. THX za rysunek
Schtruntz pozdrawia!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wyostrzenie i konserwacja katany
- Ponad rok temu
-